Abah, Ayah, Papa, Daddy, Babah, Bapak & Breastfeeding


Fazi dapat dari FB Page Dunia Laktasi & niat nak panjang tips yang best dari Lactation Counselor, Ida Kamilia

10 Tugas Ayah Dalam Menjayakan Penyusuan Ibu

Siapa kata ayah tiada kaitan dengan menjayakan penyusuan susu ibu. Let's dad step in, jom jayakan penyusuan susu ibu bersama isteri tercinta.

1) Ambil tahu dan belajar mengenai penyusuan susu ibu

2) Menyusukan anak membuat ibu haus. Jadi ayah sediakan botol air yang mudah dicapai ibu. Juga snek sihat untuk ibu semasa menyusukan anak

3) Kenali fungsi alat bantuan penyusuan seperti pam susu, nipple supplement untuk bantu isteri kekal sihat, bertenaga semasa menyusukan anak.

4) Sediakan pam susu untuk diguna si ibu.

5) Berikan hiburan buat ibu. Temankanlah ibu dan carilah topik yang membuat ibu gembira. Stress boleh menyebabkan susu berkurang.

6) Libatkan diri dengan aktiviti-aktiviti kerja rumah. Ayah jika menyapu dan basuh pinggan nampak macho sekali.

7) Tunjukkan rasa terima kasih ayah pada ibu. Seperti "TQ sayang kerana berikan yang terbaik untuk anak kita

8) Urutlah dan belailah isteri ketika dia sedang menyusukan anak. Ini akan membuatkan ibu tenang dan susu lebih banyak dihasilkan.

9) Layanlah anak-anak yang lebih besar. Keadaan yang tenang akan membuatkan ibu lebih selesa menyusukan anak.

10) Prihatin, tanyalah pada isteri apa yang dia perlukan. Membuatkan isteri lebih sayang pada suami.


Take note yang suami atau ayah. Banyak sangat ayah boleh bantu ibu dalam menjayakan penyusuan susu ibu. Salah satunya duit bajet suami sangat-sangat dapat dikurangkan! Boleh belanja duit itu ke tempat lain kan? kan?




Good bye 2014..! Hello 2015..!


Selamat Tinggal 2014.. 

banyak yang Fazi belajar dari tahun lalu.. Semoga ia sentiasa menjadi panduan untuk Fazi dalam meneruskan hidup di hari mendatang..





Selamat Datang 2015...

Semoga pada tahun 2015, Allah akan kurniakan kesejahteraan kesihatan, amal ibadah dan rezeki halal yang melimpah ruah kepada kita semua, insyaAllah..
Aminn...


 Semoga kita tidak akan lupa.. 


Love,
Fazi..  


Kisah berpantang..


Hari ni nak cita pasal kisah berpantang kali keempat. Asal pantang je salah satu benda yang memang Fazi akan buat ialah, tengok channel AFC & Food Network Channel.. Hehehehe.. sampaikan mak Fazi naik boring tengok. Ahahaha!! Nak buat macam mana, tak dapat makan, tengok pun jadilahhh.. ahahha!!!

Setiap kali bersalin memang lain produk penjagaan.. KENAPA? Entah lah.. pernah guna Amway, bagus tapi agak renyah sebab pilis & param nak kena bancuh bagai. So memang tak sesuai untuk Fazi, sebab nak cepat. 

Kali ni pakai set bersalin B'hidan. Memang sangat sesuai dengan Fazi sebab pilis semua dah bancuh, tinggal tepek je. Hehehe..







Semuanya best. Gamat jelly with Dated Extracts & Kacip Fatimah Emulsion tu sedappp.. heheheh.. 

Salah satu sebab lagi Fazi pilih set bersalin ni ialah sesuai dengan keperluan Fazi yang menyusukan anak. Kebanyakkan yang Fazi makan sebelum ni mesti start makan jamu dari awal. Untuk elakkan baby kena jaundis, Fazi memang tak makan lagi. So dah lari lah dari treatement plan produk tu kan? Memang lah boleh anjakkan lagi tapi seelok-eloknya ikut masa yang dah ditetapkan.

Dan set B'hidan ni pun pro-breastfeeding sebab Gamat Jelly tu ada ekstrak kurma. Fazi pula memang serasi dengan kurma sebagai milk booster.

Lepas tu Fazi juga amalkan pemakanan sunnah, minyak kelapa dara, minyak habatus sauda & jus kurma. Semua mix dalam cawan & dibancuh dengan air sebelum breakfast & sebelum tidur. Memang best. Bertenaga. SUSU MENCURAH-CURAH..! Alhamdulillah Fazi memang sangat serasi dengan kurma. 

Minyak habatus sauda, jus kurma & minyak kelapa dara.
Itu dari segi penjagaan dalaman. Luaran pun sama penting. Kali ni kali ketiga Fazi berpantang dengan Premium Beautiful. Sebelum ni Fazi ada share pengalaman berpantang anak no 2 disini & dan pengalaman berpantang anak no 3 disinun. :D 

Siapa yang nak kurus, siapa yang tengah nak berpantang, siapa yang nak nampak menarik, MESTI baca 2 entry Fazi tu. Fazi bukan nak berlagak atau poyo. Tapi Fazi nak share jugak sebab Fazi bukan orang yang mudah turun berat badan. 

Fazi tak ada diet, cuma makan macam biasa 3 kali sehari, tak ada ikut mana-mana program diet, tak pandai kira kalori, memang macam biasa. Routine macam biasa. I love work out, I love zumba & aerobics, I love swimming, I love playing netball, cuma sehingga  hari ni sempat 'bersenam' dengan anak-anak jer. Itu pun dah cukup berpeluh. Siapa yang memang buat semua yang Fazi tak buat tu memang best. Terrrbaekkk.. 

Tapi Fazi bagi option kepada sesiapa yang lebih kurang Fazi, tapi nak badan terjaga untuk suami & anak-anak, Premium Beautiful memang tak mengecewakan.


We have so many reasons to get back in shape.
Don't give up..! GO FOR IT..!
Kurus tu sama macam cantik. Subjektif sebab ikut kepada citarasa masing-masing nak kurus takat mana. 

To me, kalau badan memang rangka besar, tak boleh nak kurus macam Felixia Yeap la kan. 

Tapi yang penting, badan cantik terletak, tak da 'mangkuk tingkat', kemas, ada pinggang untuk suami letak tangan.


Mengandung anak keempat, berat Fazi naik lebih 25kg. Hebat tak hebattt.. Pantang.. Pantang nampak makanan. Sampai suami naik pening nak melayan. Itu pun ada lagi yang tak dapat makan sampai lah dah bersalin. Over kan.. 

Banyak sangat celoteh, tepek sat gambaq.

 Berpantang dengan Premium Beautiful kali ketiga. 

Ngeri tengok gambar September. Itu gambar baru 24 jam bersalin. Kalau tak ada bantuan Premium Beautiful, berapa lama nak kempiskan perut? Pening aihh..

Oktober tu masih dalam pantang & November baru habis. 


 Berpantang dengan Premium Beautiful kali kedua.
April 2012 - 2 minggu baru sudah bersalin.



 Berpantang dengan Premium Beautiful pertama kali.



September & November 2014

 Disember 2014. Tengah cari winter jacket.



Fazi yang latest..

Kena turunkan berat lagi, tapi Fazi bersyukur sangat sebab dapat banyak penurunan & nampak perbezaan yang ketara.

Siapa yang kenal Fazi tahu lah Fazi macam mana.. Bukan senang Fazi nak get back in shape. I have to work hard. Tapi alhamdulillah Premium Beautiful ada.

Ni di korset abang sayang, korset adik manis, korset mama meletop semua dalam ni; The one & only Premium Beautiful comes in 2 version.

Premium Beautiful Classice (black) & Premium Beautiful Elegance (Grey)

 Premium Beautiful has transformed my life wonderfully..!

Biarlah orang nak kata Premium Beautiful ni apa, tapi siapa yang pakai dengan saiz yang tepat saja, tahu betapa bestnya Premium Beautiful.

 Interested?

Free consultation & Free Trial; PROVIDED.
Fazi
012-7552800 
fazi_zizi@yahoo.com



Your Premium Beautiful Specialist,
Fazi..



Petua Ceria.. :)


Assalamualaikum semua.. 

Fazi panjangkan 10 petua ceria dari Dato' Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah..



Semoga kita semua sentiasa ceria & bersemangat..!


Mama, Umi, Ibu, Mak, Adik, Kakak, Makcik... Is Your Protection Killing You..?


Ok, first of all, don't be shy. Dan juga entry ni agak panjang, tapi kalau sayang diri sendiri, baca sampai habis perkongsian Fazi ni ya.. :)


Buka minda tentang kesihatan Miss V sebab tanpa Miss V yang sihat, macam mana nak melahirkan anak. So ladies, jangan ambil mudah bila Miss V gatal, berbau, tak bersih & etc. Memang tak normal & tak sihat.


The Issue..
 

 Sayangi badan kita, rahim kita.. tak ada spare part untuk ganti..



Kebanyakkan orang perempuan, kadang-kadang bila period, Miss V rasa gatal, tak bape amik peduli sangat sebab benda tu dah terbiasa. "Alaa.. selalu tak gatal pun, perioud 7 hari jer tahan je lah". Pengudaraan yang tak baik menyebabkan area di situ sentiasa lembab jadi bakteria mudah membiak. Sebenarnya itu lah punca yang kemungkinan bermula jangkitan. 


Ada Fazi cerita serba sedikit di entry ini, jemput baca.. :) 




Fakta dari laman web www.myhealth.gov.my menyatakan BAHAYA keputihan, Fazi nyatakan di bawah:

A) Penyakit keputihan yang tidak dirawat akan mengundang kepada pelbagai komplikasi yang merbahaya. Penyakit keputihan yang lewat ditangani, bukan sahaja berpotensi untuk menyebabkan kemandulan dan kehamilan di luar rahim, tetapi boleh menyebabkan penyakit kanser rahim yang boleh membawa kematian. Penyakit keputihan yang tidak diambil perhatian pada jangka masa yang lama lebih sukar untuk diberikan rawatan. Ini adalah hasil daripada penambahan sifat kerintangan bakteria atau kulat terhadap antibiotik atau antifungal. 




B) Masalah penyakit keputihan yang kronik adalah berikutan dari jangkitan yang berlaku pada faraj menular ke bahagian rongga rahim (uterus) dan kemudian ke saluran pengeluaran telur (Fallopian tiub). Jangkitan kronik ini boleh menyebabkan kandungan terbentuk di luar rahim dan pendarahan yang boleh mengakibatkan kematian ibu dan bayi.


C) Wanita yang mempunyai sistem daya tahan badan yang rendah, penyakit keputihan yang dianggap biasa boleh menjadi serius dan mengancam nyawa. Jangkitan yang bermula pada bahagian faraj boleh menyebabkan infeksi sekunder di mana kuman tersebut boleh memasuki saluran darah akibat aktiviti menggaru yang menghasilkn pembentukan luka. Gejala ini dikenali sebagai kandidiasis invasif yang sangat merbahaya dan memerlukan rawatan rapi.


Takutkan baca..? Jadi jangan pandang remeh dengan keputihan. Kaedah rawatan yang murah & mudah dah pun ada, jadi mesti terus dapatkan berbanding bila dah sakit, kaedah rawatan mahal & lebih complicated. 





Macam tu lah rupa keputihan yang orang perempuan selalu pandang ringan. Keadaan keputihan yang teruk di berketul-ketul & melekat di dinding Miss V kita. Macam mana nak buang?

Bukan saja masalah gatal & tak selesa tapi juga bau yang busuk. Bayangkan lah bila kita terpaksa harungi bau busuk. Kalau kita seorang je mungkin kita boleh la nak tahan, tapi kalau dah berkahwin? Mesti segan dengan suami, betul tak?



What do we do? What do we use?

Sama lah macam Fazi dulu, tak pernah tahu, tak pernah ambil tahu pun sebenarnya pad & panty liner yang Fazi guna tu diperbuat daripada apa. Tapi bila Fazi study, I found something very scary..! Rupanya di luar negara, dah lama isu ni dibangkitkan.  







 
 
 Ketinggalan sungguh Fazi ni. Memang betul betul ignorance is bliss Fazi ni kan.. rupanya selama ni produk yang kita pakai diperbuat daripada sisa bahan terbuang dan plastik. 

Menurut HealthOWealth, pad diperbuat daripada petrokimia yang boleh menyebabkan radang pada Miss V disebabkan oleh salah satunya tiada pengaliran udara berlaku. HealtOWealth mencadangkan semua wanita bertukar kepada pad yang diperbuat daripada kapas. Boleh baca info lanjut disini.

 






What Should We Do?

Mesti lah kita kena cari alternatif lain untuk jaga badan kita, betul tak? Rasulullah pun berubat bila Baginda sakit, jadi menjaga kesihatan diri kita itu ialah SUNNAH.

 
Fazi memang suka share produk yang baru yang memang Fazi mula-mulanya memang pandang sebelah mata je, walaupun Fazi buat business ni. I was like, "Pad? Pad yang aku pakai tu dah ok jer.. dan lagi murah dari Bio Seleza."


Tapi, bila dah pakai, MEMANG Fazi tak pandang pad & panty liner lain. Hanya jauhari mengenal manikam, giteww.. 




Fazi dapat rasa betapa bestnya Bio Seleza ni masa dalam pantang. Baru sudah bersalin, darah memang banyak keluar, kan? Tapi Fazi rasa kering saja walaupun banyak darah keluar. Kering, tak gatal & sangat lah selesa.


Baru tersedar, "Ya Allah selama ni aku biarkan je diri aku rasa tak selesa bila period.". Kesian badan Fazi kan? Sebab Fazi anggap benda tu perkara biasa. Jadi alah bisa tegal biasa. Memang satu investment yang sangat berbaloi, sebab diri kita, rahim kita tak tertanding nilainya. 


Pada Fazi nikmat terbesar yang Allah berikan kepada seorang manusia ialah kesihatan yang baik. Sebab bila kita sihat, kita dapat bahagiakan suami, mak ayah & anak-anak kita, kita dapat bekerja dengan cergas, kita dapat beribadah & segala macam benda kita boleh buat.




Apa keistimewaan Bio Seleza..?

Lembut, diperbuat daripada kapas, daya serapan yang tinggi, tidak ada masalah bocor & pengudaraan yang baik.  
 


Fazi panggil juga pad & panty liner abang sayang.. Tak perlu susah-susah nak bertangas. 







 Apa kata pengguna Bio Seleza?


 Ramai dah yang gunakan Bio Seleza.. Ni antara testimoni-testimoni pengguna Bio Seleza..






 Bio Seleza juga boleh digunakan untuk atasi masalah lenguh, kaki busuk, demam, sakit badan. Kalau sakit badan sikit-sikit takkan nak pergi klinik betul tak? Takkan nak makan ubat selalu? Ada cara mudah, gunakan saja Bio Seleza. Jadi, sebenarnya bukan untuk orang perempuan saja.. :)





Jangan jadi sampai macam ni ya.. Suami yang sayang isterinya, beli untuk isteri. Kereta pun kita servis & jaga elok-elok. Isteri tu teman di dunia & akhirat..




Mama Fazi ada seorang kawan yang dah dibuang rahimnya. Kami pergi trip sama-sama. Mama Fazi minta Fazi angkatkan luggage auntie tu.. "Long.. tolong angkat bag auntie. Auntie tak boleh angkat berat, rahim auntie tak ada". 


Masa tu lah Fazi sedar, wanita ni kekuatan kita terletak pada rahim kita. Sebab tu Allah jadikan wanita yang melahirkan anak. Jadi jaga lah rahim kita elok-elok. Dari sebesar dua tapak tangan kita yang dirapatkan boleh masuk lebih dari seorang anak, subhanallah.. Rahim kita bekerja kuat. Kesian rahim kita.. kesian diri kita.. Kita mesti kena jaga elok-elok.


Tuuu dia... Panjang lebar Fazi berkongsi. Diharap perkongsian Fazi ni dapat membantu kawan-kawan lebih sihat, cergas & ceria. 


Fazi sedang buat HARGA RUNTUH untuk Bio Seleza.
Roger roger, whatsapp whatsapp, hello hello Fazi untuk tahu..
012-755800