Ramai yang menambahkan risiko setiap bulan..!


Cerita tentang pad, ramai orang perempuan pakai. Benda yang wajib kita pakai bila period datang. Di Malaysia, tampon jarang dipakai.

Mak Fazi cerita dulu tak ada duit nak beli pad, jadi buat sendiri. Lepas pakai, basuh bersih-bersih, then pakai semula. Dan kalau kita tengok zaman yang mak kita sekarang ni, jarang diorang nak kena penyakit kanser. Mesti ada reason kenapa sekarang mudah betul nak kena macam-macam penyakit. Apa yang kita makan, pakai, semuanya tak sama macam dulu. Banyak bahan kimia. Susah kita nak elakkan tapi kita kena cuba sebanyak mungkin untuk elakkan, DEMI masa depan kita, DEMI masa depan anak-anak kita, keluarga kita.

 Pad zaman dahulu kala..

Sedar tak yang setiap kali kita period, kita telah MENAMBAHKAN risiko bahaya pada kesihatan diri kita? Fazi tak pernah tahu sebelum ni, tapi lepas dengar penjelasan tentang pad yang kita pakai selama ni adalah merbahaya, Fazi jadi TAKUT.


ISU TENTANG PAD 

Pad konvensional yang ada di pasaran biasanya mengandungi minyak, plastik & bahan-bahan kimia yang merbahaya yang digunakan dalam pewangi & bahan nyahbau.


So apa tu DIOXIN? 

US Environmental Protection Agency (EPA) telah menyatakan Dioxin adalah bahan penyebab kanser (carcinogen) yang paling kuat. Walaupun mereka gunakan dalam kadar yang sikit, tapi bayangkan kalau kita pakai pad yang mengandungi dioxin dari umur 13 tahun (secara average) sampailah umur 50 tahun (secara average juga), 37 tahun tu..! Kira lah berapa banyak kita dah pakai pad yang merbahaya tu.



Dan Fazi juga baca research dari luar negara tentang bahaya pad. Banyak company yang menjual sanitary pad tak menjelaskan kandungan yang digunakan untuk membuat pad atas alasan pad adalah "medical devices". 

Bagi wanita yang beragama Islam, waktu kita period adalah waktu yang paling kita lemah, sama macam anak-anak kecil, ibu dalam pantang, sebab benda halus mudah nak dekat. Tapi dari segi sains pun sebenarnya, bila kita period, badan wanita berada dalam keadaan paling lemah, jadi mudah untuk terkena jangkitan penyakit (sumber: http://www.hoaxorfact.com). 

Dan sebab tu juga agama Islam mengharamkan persetubuhan sewaktu period & dari segi kesihatan pun doktor sangat tak galakkan. 
 
Ada satu lagi masalah bila cakap pasal pad ni. Bukan setakat pasal kandungan, tapi juga masalah tiada pengudaraan. Just imagine, macam mana la Miss V tak rasa gatal & rasa sangat tak selesa. Sebab bakteria suka sangat membiak kat pad komersial sebab tak ada pengudaraan & senanglah kena jangkitan. Sebab tu penting sangat ada pengudaraan yang baik di Miss V. Sebab kebanyakkannya guna plastik kat lapisan paling luar. 


 Scary kan?

Fazi tak period for the last 9 months, tapi untuk pantang ni dah beli siap-siap pad brand baru, lebih selamat untuk kesihatan.

To be continued in the next entry. :D




Protect Our Children!!





Here is a list of things you need to teach your Child(ren) at early age:

1: Warn your Girl Child Never to sit on anyone's laps no matter the situation including uncles.

2: Avoid Getting Dressed in front of your child once he/she is 2 years old. Learn to excuse them or yourself.

3. Never allow any adult refer to your child as 'my wife' or 'my husband'

4. Whenever your child goes out to play with friends make sure you look for a way to find out what kind of play they do, because young people now sexually abuse themselves.

5. Never force your child to visit any adult he or she is not comfortable with and also be observant if your child becomes too fond of a particular adult.

6. Once a very lively child suddenly becomes withdrawn you may need to patiently ask lots of questions from your child.

7. Carefully educate your grown ups about the right values of sex . If you don't, the society will teach them the wrong values.

8: It is always advisable you go through any new Material like cartoons you just bought for them before they start seeing it themselves.

9. Ensure you activate parental controls on your cable networks and advice your friends especially those your child(ren) visit(s) often.

10. Teach your 3 year olds how to wash their private parts properly and warn them never to allow anyone touch those areas and that
includes you (remember, charity begins from home and with you).

11: Blacklist some materials/associates you think could threaten the sanity of your child (this includes music, movies and even friends and families).

12. Let your child(ren) understand the value of standing out of the
crowd.

13: Once your child complains about a particular person, don't keep quiet about it.

Take up the case and show them you can defend them.

Remember, we are either parents or parents-to-be.

Have a Nice day and Great Week Ahead

And possible forward to all friends who have children's




Cerita Tentang Motivasi..


Lepas cuti seminggu beraya, kami anak-beranak sampai di rumah malam tadi lebih kurang 1am. Fazi bangun kejutkan anak untuk makan antibiotik, pukul 3am. Risau juga takut tak terjaga awal, takut tak sempat sediakan sarapan untuk anak-anak; walaupun hanya goreng karipap. Lagi kesian kalau dia lambat ke sekolah. 

Dulu masa sebelum berkahwin, tengok mama Fazi kemaskan rumah, siapkan semua untuk anak-anak, Fazi terfikir "boleh ker aku jadi macam mama bangun awal, siapkan semua?".

 Mama Fazi selalu pesan, "Doa lah long.. doa banyak-banyak".

Makanya sebelum tidur malam tadi, Fazi doa banyak-banyak minta Allah mudahkan Fazi bangun pagi walaupun penat travel tambah lagi sarat 34 minggu.

Tapi alhamdulillah Allah izinkan, walaupun tak dapat sediakan sehebat ibu-ibu yang veteran berpengalaman luas menguruskan anak-anak & rumahtangga, Fazi yang tak bape nak cekap boleh siapkan untuk mereka (walaupun kalut la kan, speaker mama Amaar, Ameer & Amzar, boleh jadi loud.. hehehe). 

Dulu, masa kita kecil, kita dapat motivasi dari ibu ayah kita. Kita bangun pagi, pergi sekolah, atas motivasi yang mereka berikan. Now, bila kita dah dewasa, tiba masa kita jadi ibu ayah, kita yang KENA ada MOTIVASI TINGGI supaya anak-anak kita punya MOTIVASI TINGGI untuk mulakan hari-hari mereka yang mendatang. Lead by example; omputih kata.. 

Sebenarnya, once anak remaja yang dah mula hidup sendiri tak kira lah sama ada belajar jauh, bekerja jauh, semuanya dah kena build up motivasi sendiri. Kalau tak, memang ke laut lah jawabnya.
So kawan-kawan, jangan biarkan Monday Blues ke, Sunday Blues ke (bagi yang bekerja pada hari Ahad), menyelubungi diri. Ingat, nak anak berjaya, mereka perlu ada tahap motivasi yang tinggi (kalau rendah, bantu mereka). Dan motivasi itu datang dari diri kita (ibu & ayah).

Jom kita doa..


Amin...

p/s: Fazi bukan pakar motivasi, tapi baca & dengar ceramah, lepas tu apply. Masih ada kekurangan, tapi rugi rasanya kalau Fazi simpan pada diri sendiri ilmu yang Fazi dapat tu..

Love,
Fazi.. 

 


Selamat Hari Raya Aidilfitri..!


Assalamualaikum wbt..

Ramadhan kian hampir melabuhkan tirai.. Ramadhan kali ni, banyak beza dari Ramadhan Fazi yang lepas-lepas.. Alhamdulillah banyak perbezaan yang baik. Tapi takpelah, Fazi simpan untuk diri sendiri, takut takut diri ni timbul rasa riak. Nauzubillah..

InsyaAllah kita semua akan menyambut Syawal pada Isnin depan. Fazi ingin ambil kesempatan kepada semua untuk mohon ampun & maaf sekiranya apa yang Fazi kongsikan dalam blog ni, di facebook, di instagram ada yang terasa, terkecil hati. 

Fazi doakan semuanya selamat pergi dan pulang ke kampung halaman masing-masing. 

Dalam kita bergembira, pasti ramai di antara kita yang berduka. Kepada keluarga mangsa MH370 & MH17, Fazi doakan semoga semuanya tabah mengharungi dugaan.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin kepada semua muslimin & muslimat..   


Aidilfitri 2009



 Aidilfitri 2010




Aidilfitri 2012



Aidilfitri 2013

Macam-macam ragam setiap tahun. Geli hati bila tengok semula. 

Macam mana pula la ragam bergambar tahun ni. Dengan si cenonet Amzar Hamzah yang makin ligat.


Love,
Fazi.. 
 


MESTI kena ada Premium Beautiful.


Raya bakal tiba. Masa puasa badan susut, alhamdulillah, bila raya ramai yang ada susah sikit nak control lepas nampak segala juadah yang disediakan. Isk.. yang menaip ni pun dah terliur dengan lodeh, ketupat, lemang, rendang, kuah kacang, soto, segala macam lah! 

Antara soalan & masalah yang kita (orang perempuan) tak suka sangat. Boleh mengganggu jiwa, confidence level pun kurang, kusut kepala pun ye, adalah seperti di bawah.. 

a) Badan kurus, tapi shape pinggang lari sikit, aset badan TIDAK MANTAP?







b) Perut BUNCIT & BERLAPIS-LAPIS? Hinggakan ada yang menegur, "Pregnant lagi ke?" padahal, tak pregnant. Soalan ni bila dengar je orang tanya kita, kita nampak orang tu besar kecik besar kecikkk je kan?




c) Nak pergi gym atau exercise tapi tak ada masa sebab terlalu sibuk dengan urusan pejabat, urusan rumahtangga. Wanita sibuk memang begitu. Tak jadikan alasan, tapi hakikatnya begitu. Huhuhu.. Siapa yang dapat buat, sila lah share! Sebab nak keep fit tu penting, kan? Kalau tak nak uruskan rumah sikit je pun dah semput.



 Ha.. jangan sampai jadi macam ni ok..

 
d) Ada masalah dengan migrain, asma, period tak teratur, buasir, sakit belakang, muka berjerawat. 




================================================

Kenapa setiap wanita MESTI memiliki Premium Beautiful?

1) Premium Beautiful membantu mengurangkan berat badan & mencantikkan badan dengan KAEDAH SELAMAT. Ia direka khas untuk membentuk kontur badan dengan SEMPURNA seperti HOUR GLASS dengan mengalihkan lelemak badan di tempat yang sepatutnya ia berada.




                           Baju memang membantu, tapi takkan nak pakai patern yang sama je kan?
                                      

2) Meletakkan payudara & punggung di tempat yang BETUL. Ini mengelakkan kedua-duanya menjadi menggelebeh & tidak menarik.

3) Mengurangkan & seterusnya menghilang sakit pinggang dan badan.




          Badan nak pakai lama, anak-anak kita memang suka berpaut, manja-manja dengan 
                   kita. Kalau badan kita sakit, mood nak layan anak pun tak berapa nak ada.. kan?

4) Masalah period tidak teratur dapat diatasi serta mengurangkan sakit period pain. 



                        InsyaAllah, setiap bulan tak mc disebabkan period pain.

5) Mengurangkan & memudarkan selulit.

6) Mengecutkan buasir & menyelesaikan masalah penghadaman. Anda akan lebih LAWAS..!

7) SANGAT BAGUS untuk individu yang mengalami MIGRAIN & ASMA.

8) Mengecutkan rahim dengan cepat & memulihkan luka bersalin dengan cepat melalui bantuan F.I.R.

9) Premium Beautiful juga dipanggil "Korset Abang Sayang" kerana ia membantu merapatkan vagina terutama sekali selepas bersalin. Suami PASTI gembira. Tidak perlu lagi susah payah "bertangas".




10) SANGAT SESUAI dipakai ketika bersenam.

11) SANGAT SELESA sekiranya anda dapat saiz set yang BETUL. Jadi, beli dengan agen yang mempunyai pengalaman LUAS dalam bidang ini. Minta tukar saiz jika rasa tak selesa. So buy with CONFIDENCE.

===============================================

Kenapa mesti PILIH Premium Beautiful?

1) Korset yang mempunyai SUPERBRAND. Seperti roti Gardenia, ia mempunyai pengiktirafan SUPERBRAND, enak dimakan begitu saja.

2) Mempunyai teknologi F.I.R dari Jepun yang selamat digunakan.

3) Konsep Premium Beautiful:
70% kesihatan + 30% kecantikan = 100% KEYAKINAN DIRI

4) Mendapat pengiktirafan dari Pakar Tulang Belakang dari American Chiropractic Association, Canadian Chiropractic Association & Quebec Chiropractic Association.

5) Jaminan SEUMUR HIDUP

================================================
                   
                 Now, Fazi nak offer HARGA TERBAIK..!!

            Untuk produk yang hebat, hanya perlu membayar 
                                      RM87 SEBULAN..!

            Untuk info lebih lanjut, boleh hubungi Fazi dengan segera

                             Whatsapp/ SMS/ Call 012-7552800

Love,
Fazi.. :)