Anak kecil...


Seperti biasa, setiap hari Fazi sampai ke office hati rasa tenang & gembira..

Tapi hari ni lepas dapat tahu cerita tentang anak kecil umur 2 tahun mati diliwat, dibunuh di Paka. Jiwa sangat terusik. Mengenangkan anak itu sebesar anak bongsu Fazi [buat masa ni.. :)], baru nak pandai bercakap, baru pandai nak berlari, anak yang tak mengerti apa-apa..

Fazi rasa marah, sangat marah. Mana ibunya? Tak melindunginya. Kenapa dibiarkan anaknya begitu saja!

Tapi bila bercerita dengan adik Fazi, dia ceritakan kisah yang dia dengar dari ceramah Ustaz Dusuki. 

"Orang yang menzalimi anak kecil, adalah orang yang pertama akan dihukum di akhirat nanti."

"Dan anak-anak yang mati dibunuh atau mati ketika kecil (sebab sakit atau apa-apa), mereka akan terus berada di sisi Nabi Ibrahim AS, duduk di bawah pohon di Syurga.. Bermain-main dengan gembira.." 

So hati ni rasa terpujuk sedikit. Adik NurSyafiqa 'hidup' gembira di sana. Kalau dia masih hidup sehingga dewasa, dia mungkin akan dibesarkan dalam keadaan yang tak sihat & ada kemungkinan turut jadi drug addict.


 Credit to Ilham Ikhlas


Semoga anak-anak kita sentiasa dibawah lindungan & rahmat-Nya.. 

Amin..





Membentuk keluarga Bahagia dengan Al-Fatihah

Assalamualaikum wbt,

Lama betul Fazi tak menulis. Kekangan yang macam-macam, yang paling dahsyat  sekali, my hardisk drive that contains every photos that I need to use to update the blog telah rosak.. Huwaaa!! Dalam proses recovery, but it takes a while. (Wengg tak sedia back up, padan muka).

What to do.. pasti ada hikmahnya..
 
TAPI..! InsyaAllah tahun 2014 ni lebih banyak input & ceritera Fazi akan kongsikan.

 Muka pada tahun 2014.. Hahaha..! Me in yellow shawl is without make up at all, just powder & lipstick & me in royal blue shawl, I put up make up a bit.

Memang sengaja letak gambar ni supaya tahun 2020 nanti boleh tengok balik & cakap pada diri sendiri, "Oooo.. macam ni rupa kau Faziha masa Januari 2014.."

Hehehehe...

So since this is my first entry in 2014, I have decided to make it beneficial for everybody (sebab ada je cerita yang sekadar bercerita bukan ada info contohnya macam berkongsi keseronokan.. :D)

Semua orang gembira dengan kedatangan tahun baru, tapi jangan kita lupakan bila semakin bertambahnya tahun, bertambah dekatlah kita dengan Maha Pencipta.. Yang kita tak tahu bila masa kita akan dijemput..


Siapa tak nak keluarga bahagia?

Tips yang Fazi dapat ni Majalah Wanita edisi Januari 2014 tulisan dari Ustaz Hanafiah Abdul Malik (daku bukan tertarik dengan gambar mewah Ku Yah & anaknya, tapi sebab ternampak tajuk kecil di bawah sekali, tu yang Fazi beli)



"Kelebihan Surah Al-Fatihah antaranya ia adalah salah satu jalan untuk mendekatkan diri kepada Allah & dengan izin-Nya dapat menyembuhkan penyakit-penyakit tertentu.

Bagi yang menghadapi masalah keluarga, boleh jadikan manfaat surah Al-Fatihah sebagai satu ikhtiar untuk menjadikan ikatan keluarga anda semakin kuat.

AMALAN:
Baca surah Al-Fatihah di waktu-waktu ini:
1) Selepas selesai solat fardhu
2) Setiap kali bangun dari tidur
3) Setiap kali hendak tidur

Baca perlahan-lahan supaya kita dapat menghayati maksudnya dan berhenti pada setiap ayat yang terdapat di dalam surah ini. Apabila berhenti pada setiap ayat, tarik nafas & hembuskan perlahan-lahan kemudian sambung dengan ayat seterusnya HINGGALAH sampai pada ayat ke-5 yang bermaksud:

"Engkaulah sahaja (Ya Allah) yang kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan"

Ketika itu, berhenti seketika dan mohonlah pertolongan pada Allah di dalam hati. Mohonlah apa saja yang dihajatkan ataupun sesuaikan dengan hajat itu dengan makna-makna yang terkandung di dalam surah ini. 

 Credit to: Mazana NS


Fazi doakan kita semua akan lebih cemerlang di dunia & akhirat pada tahun 2014 & tahun-tahun yang seterusnya..

ALL THE BEST!!! 

 My precious.. 





SavvyBees in Seoul, South Korea :D



Fun moments in Seoul, South Korea..!
Paling tak boleh lupa naik rides!
Bukan berani sangat pun, tapi nak kena rasa jugak!
Hahahahah!!





"Can we go back, this is the moment
Tonight is the night, we’ll fight 'til it’s over
So we put our hands up like the ceiling can’t hold us
Like the ceiling can’t hold us
Can we go back, this is the moment
Tonight is the night, we’ll fight 'til it’s over
So we put our hands up like the ceiling can’t hold us
Like the ceiling can’t hold us"

- Can't Hold Us-



Day 1 SavvyBees in Korea


Sampai sekarang pun mimpi macam di Korea lagi..

Mana taknya, dari dulu Fazi ni memang peminat cerita Korea terutama sekali yang kelakar. Cerita yang paling Fazi suka memang so far ialah Secret Garden & Running Man.



Korea memang well know tempat dia cantik. Bila tengok dari dalam tv, lagi la membuatkan Fazi excited sangat nak pergi ke Korea bersama-sama dengan SavvyBees yang lain.

 
The Departure: Kuala Lumpur International Airport (KLIA)

16 Ogos 2013, 160 orang GLAMpreneur diterbangkan ke bumi Korea. Pada asalnya pakej kami ke Shanghai tapi disebabkan ada wabak merbahaya, tukar ke Korea. Alhamdulillah. Lompat bintang terus bila dapat tahu perkara tu..!
 

 Gwiyomi sangat.. :p


 Zurai & her protege, Siti yang first time melancong bersama-sama.. Congrats!


 2 orang direct protege Fazi yang berjaya ke Korea bersama-sama. Lya dari Shah Alam & Isma dari Kuching. 
Congrats love..!


 Hanie & her protege Atie juga first time melancong bersama Fazi.. Congrats..!


 Congrats Eka bawa 2 orang protege ke Korea..!
Bersama-sama Eka ialah Noreen & Nana.


 Noreen & husband, seronok bawa husband kan Noreen? Dah lama tak holiday berdua.. ^__^


 Bila tengok gambar ni balik, ada ke patut aku yang berpaut kat mak buyung sorang ni? Heheheh.. ampunn..


 Of course dengan boyfriend jugak la kan.. ;)

 
Us; the proud GLAMpreneur with the founder, CDM Hanis & CDM Raz.










The Arrival: Incheon International Airport, Seoul

Lepas lebih kurang 6 jam perjalanan, dan ada turbulence segala bagai tapi Fazi tetap lena tidur (dah memang spesis macam tu kan.. heheheh), alhamdulillah sampai kami disini. 

Anyeong..! Kami dari bas C3. 



Masa sampai tu kami ada masa nak freshen up tak rasa terkejar-kejar & Fazi pula ambil peluang nak pam susu.

Walaupun kami tak mandi, muka mesti tetap macam mandi, ok... Hahaha!!

Baby room yang sangat lah cantik. Siap penimbang. Hehehe.. Siap ada baby support untuk menyusu. Bersih pulak tu tak kotor pun.

Wuuhhuuu!! SavvyBees in Korea..!
Seronok sangat, riuh!


5 buses loaded with GLAMpreneurs..!

Tour guide kami nama Lucy, beritahu the best season in Korea is Autumn. Waktu kami pergi baru masuk autumn. Belum nampak banyak lagi daun gugur, tapi daun dah mula perang. Cantik sangat.


Lunch: Itaewon, Seoul.

Memang tak banyak makanan halal di Korea. Tapi di Itaewon ni memang ada restoran Pakistan, Arab yang sediakan makanan halal. So far dah melancong hampir 8 negara dengan syarikat, Fazi tak pernah risau dengan makanan halal. Memang tinggal nak makan saja.









Kami makan di Restoran Usmania, sedap nasi beriyani. Fazi rasa macam nak tambah-tambah. Tapi bila tengok kat luar restoran ada kedai roti yang menarik, tak boleh nak makan lambat-lambat.
:D


 Deco kedai pun cantik. Kecil je kedai ni, sebab tu geng bas yang lain tak boleh nak makan di sini. Tapi semuanya masih di kawasan yang sama.




Street photography katanya.. ;)



Amboi korang, mentang-mentang dah kenyang.. heheheh..


Shopping: Doota Mall, Dongdaemun.

Tour guide ni memang tak terus buang masa, bawa kitaorang shopping. Kami di bawa ke Doota Mall. Fazi suka Doota Mall ni sebab ada jual macam-macam benda pelik yang tak jumpa kat Malaysia. Fazi bila pergi melancong mesti nak cari peralatan dapur (walaupun tak la hebat pun, tapi nak jugak! :D). 


Setiap level diorang dah asingkan. Souvenir, baju kanak-kanak, baju wanita, lelaki, cadar semua dia asingkan. Cadar dia memang cantik. Embroideries dia, halus. Siapa suka memang kena beli kat sini. 

Fazi pulak, bila tengok baju anak-anak, lawa-lawanya! K-pop gitu.. hehehe.. Fazi ada 3 anak lelaki. You know lah, baju anak lelaki di Malaysia, checkered, belang-belang, plain. Warna pulak alahai.. tapi kat sini memang vibrant! Menyesal sangat ok tak borong banyak di sini sebab Fazi ingatkan ada ditempat lain.

Sesiapa yang nak melancong ke Seoul, boleh lah shopping di sini ya.


Fazi surrender nak berasak dalam kedai ni, sebab diserbu! Uhuhu




 Apelah agaknye cikgu Zurai kita ni cakapkan ye.. Heheh..


Haa.. ini ialah Korea South Gate. Zaman dulu kala, pintu ni ialah pintu terakhir bagi negara Korea. Seronok tengok sejarah puluh tahun dulu ada di depan mata. Kan seronok kalau Malaysia pun macam ni.


Hotel: Best Western Kukdo

Another best part is of course the hotel room. Tak cukup dengan king bed size ada pulak single bed. 




 Husband tengah enjoy pemandangan sekitar Seoul.

Haa.. paling tak tahan ni. Canggih betul. Advance! Suka betul Fazi ada toilet macam ni bila di luar negara. Kita kan dah biasa cuci pakai air. But this one is really high tech. 

Siap boleh laraskan suhu toilet bowl kalau rasa sejuk. Heheheh..

 *bila nak cuci, baca arahan di tepi dinding untuk elakkan kekeliruan. heheheh..


Gala Dinner

Lepas kami check in tanpa buang masa, kami bersiap-siap untuk ke Gala Dinner dimana semua "Excellent Achievers" diraikan & meraikan kejayaan bersama-sama supaya ada suntikan motivasi untuk terus berjaya.

Masa ni lah juga kami nak beramah-mesra dengan lebih-lebih lagi.
:D
 
Begitu fokus sekali Lya.. Hehehe..

 Ni baru 3 kumpulan penerbangan. Ada 2 lagi. Gala Dinner mereka terpaksa lain hari kerana mereka lewat sampai dari kami.



 Pergi Korea, mesti lah tengok K-Pop sekali. 
I really enjoyed the show.. :) 






Keluarga besar GLAM
:D 


 End of Day 1 SavvyBees in Seoul..

Ada lagi yang Fazi akan kongsikan.

Stay tuned..!