Kisah berpantang..


Hari ni nak cita pasal kisah berpantang kali keempat. Asal pantang je salah satu benda yang memang Fazi akan buat ialah, tengok channel AFC & Food Network Channel.. Hehehehe.. sampaikan mak Fazi naik boring tengok. Ahahaha!! Nak buat macam mana, tak dapat makan, tengok pun jadilahhh.. ahahha!!!

Setiap kali bersalin memang lain produk penjagaan.. KENAPA? Entah lah.. pernah guna Amway, bagus tapi agak renyah sebab pilis & param nak kena bancuh bagai. So memang tak sesuai untuk Fazi, sebab nak cepat. 

Kali ni pakai set bersalin B'hidan. Memang sangat sesuai dengan Fazi sebab pilis semua dah bancuh, tinggal tepek je. Hehehe..






Semuanya best. Gamat jelly with Dated Extracts & Kacip Fatimah Emulsion tu sedappp.. heheheh.. 

Salah satu sebab lagi Fazi pilih set bersalin ni ialah sesuai dengan keperluan Fazi yang menyusukan anak. Kebanyakkan yang Fazi makan sebelum ni mesti start makan jamu dari awal. Untuk elakkan baby kena jaundis, Fazi memang tak makan lagi. So dah lari lah dari treatement plan produk tu kan? Memang lah boleh anjakkan lagi tapi seelok-eloknya ikut masa yang dah ditetapkan.

Dan set B'hidan ni pun pro-breastfeeding sebab Gamat Jelly tu ada ekstrak kurma. Fazi pula memang serasi dengan kurma sebagai milk booster.

Lepas tu Fazi juga amalkan pemakanan sunnah, minyak kelapa dara, minyak habatus sauda & jus kurma. Semua mix dalam cawan & dibancuh dengan air sebelum breakfast & sebelum tidur. Memang best. Bertenaga. SUSU MENCURAH-CURAH..! Alhamdulillah Fazi memang sangat serasi dengan kurma. 

Minyak habatus sauda, jus kurma & minyak kelapa dara.
 
Itu dari segi penjagaan dalaman. Luaran pun sama penting. Kali ni kali ketiga Fazi berpantang dengan Premium Beautiful. Sebelum ni Fazi ada share pengalaman berpantang anak no 2 disini & dan pengalaman berpantang anak no 3 disinun. :D 

Siapa yang nak kurus, siapa yang tengah nak berpantang, siapa yang nak nampak menarik, MESTI baca 2 entry Fazi tu. Fazi bukan nak berlagak atau poyo. Tapi Fazi nak share jugak sebab Fazi bukan orang yang mudah turun berat badan. 

Fazi tak ada diet, cuma makan macam biasa 3 kali sehari, tak ada ikut mana-mana program diet, tak pandai kira kalori, memang macam biasa. Routine macam biasa. I love work out, I love zumba & aerobics, I love swimming, I love playing netball, cuma sehingga  hari ni sempat 'bersenam' dengan anak-anak jer. Itu pun dah cukup berpeluh. Siapa yang memang buat semua yang Fazi tak buat tu memang best. Terrrbaekkk.. 

Tapi Fazi bagi option kepada sesiapa yang lebih kurang Fazi, tapi nak badan terjaga untuk suami & anak-anak, Premium Beautiful memang tak mengecewakan.

We have so many reasons to get back in shape.
Don't give up..! GO FOR IT..!
 
Kurus tu sama macam cantik. Subjektif sebab ikut kepada citarasa masing-masing nak kurus takat mana. 

To me, kalau badan memang rangka besar, tak boleh nak kurus macam Felixia Yeap la kan. 

Tapi yang penting, badan cantik terletak, tak da 'mangkuk tingkat', kemas, ada pinggang untuk suami letak tangan.


Mengandung anak keempat, berat Fazi naik lebih 25kg. Hebat tak hebattt.. Pantang.. Pantang nampak makanan. Sampai suami naik pening nak melayan. Itu pun ada lagi yang tak dapat makan sampai lah dah bersalin. Over kan.. 

Banyak sangat celoteh, tepek sat gambaq.

 Berpantang dengan Premium Beautiful kali ketiga. 

Ngeri tengok gambar September. Itu gambar baru 24 jam bersalin. Kalau tak ada bantuan Premium Beautiful, berapa lama nak kempiskan perut? Pening aihh..

Oktober tu masih dalam pantang & November baru habis. 


 Berpantang dengan Premium Beautiful kali kedua.
April 2012 - 2 minggu baru sudah bersalin.



 Berpantang dengan Premium Beautiful pertama kali.


September & November 2014

 Disember 2014. Tengah cari winter jacket.



Fazi yang latest..

Kena turunkan berat lagi, tapi Fazi bersyukur sangat sebab dapat banyak penurunan & nampak perbezaan yang ketara.

Siapa yang kenal Fazi tahu lah Fazi macam mana.. Bukan senang Fazi nak get back in shape. I have to work hard. Tapi alhamdulillah Premium Beautiful ada.

Ni di korset abang sayang, korset adik manis, korset mama meletop semua dalam ni; The one & only Premium Beautiful comes in 2 version.

Premium Beautiful Classice (black) & Premium Beautiful Elegance (Grey)

 Premium Beautiful has transformed my life wonderfully..!

Biarlah orang nak kata Premium Beautiful ni apa, tapi siapa yang pakai dengan saiz yang tepat saja, tahu betapa bestnya Premium Beautiful.

 Interested?

Free consultation & Free Trial; PROVIDED.
Fazi
012-7552800 
fazi_zizi@yahoo.com


Your Premium Beautiful Specialist,
Fazi..



Petua Mudah Bersalin


As promised in my previous post, hari ni Fazi nak share pengalaman bersalin anak keempat. Idak la hebat mana. Ada ibu jauh lagi hebat. Fazi sekadar berkongsi pengalaman Fazi saja.

Masa anak sulung beratnya 3.57kg, tak ada experience, memang struggle.

Anak kedua beratnya 4.06kg, dah ada experience tapi berat dia pula membuatkan Fazi struggle (siap rasa macam akan meninggal lepas melahirkan pun ada).

Anak ketiga beratnya 3.78kg, alhamdulillah tak susah, sebab dah ada experience, midwife banyak membantu (rupanya bersalin sebelum ni memang haku pandai-pandai sendiri je la) & lebih kecil dari anak kedua.

Anak keempat beratnya 3.81kg, ada 3 pengalaman, ditambah lagi tips-tips yang Fazi dapat dari mak & pembacaan, alhamdulillah sangat cepat & sangat senang. Sampai nurse kata "Awak ni dik.. memang boleh bersalin dalam kereta". Erkss.. kalau bersalin dalam kereta, mau suamiku berpinar sorang-sorang tepi highway. :D

Sebenarnya simple je, ramai dah orang buat tapi Fazi baruuuu je tahu.



Amalan masa mengandung


#1 Buku doa dibawah***

Pada Fazi buku doa ni memang lengkap untuk ibu-ibu. Sebelum & selepas mengandung pun boleh. Ada doa masa amalan semasa mengandung, doa bersalin yang Fazi baca pun ada di dalam ni & doa selepas bersalin pun ada. 

Masa bersalin sebelum ni baca surah al-Insyirah & rabbi yassir tu. Kali keempat bersalin, memang Fazi baca doa mudahkan bersalin yang ada dalam buku ni. Baca 5 kali terus hafal sebab pendek je ayatnya.








#2 Minyak kelapa dara***

Apa-apa minyak kelapa dara pun boleh rasanya. Fazi beli produk Terlajakkk Laris sebab masa tu itu je yang jumpa. Heheheh.. Rasa dia? Tak ada apa-apa. Rasa minyak kelapa, tapi tak pekat. Bila lalu di tekak, licin je rasa.

Minyak kelapa dara ni mula minum masa kandungan 7 bulan. Fazi dapat tahu masa pregnant 8 bulan lebih. Tapi minum juga walaupun dah dekat dengan EDD. Orang kata, baby keluar pun lancar macam ada pelincir. Dan ikut pengalaman Fazi, memang tak da beriya push, teran sikit pastu keluar terus Aisyah. Apapun, ni ikhtiar, Allah penentu segala. 

 Makan satu sudu besar, 2 kali sehari. Pagi & malam.


Amalan masa dah nak bersalin (dalam labour room masa contraction tengah datang)

*minta ampun pada suami, mak ayah, family & kawan-kawan tu memang kena buat la kan..

#1 ***
Buku doa tu memang Fazi bawa masuk sebab doa tu ada dalam buku tu muka surat 95. Detail benor ye Faziha.. hehehe..

#2 ***
Makan kurma untuk bekalan tenaga semasa berjuang. Alhamdulillah tak letih & memang bertenaga. Fazi makan kurma nabi. Kurma apa-apa pun boleh..

#3 Makin sakit makin kuat Fazi memuji Allah & istigfar. Kiranya bermonolog dengan Allah. Tapi dalam hati je ya. Tak payah cakap kuat-kuat, simpan tenaga nak push. 

#4 Bertenang
Sakit macam mana pun kena bertenang. Makin tenang, makin senang nak bersalin. Tarik nafas dalam-dalam guna hidung, hembus sampai habis guna mulut. Banyak kali cakap pada diri sendiri, "It's a good pain, it's a good pain". Yelah kalau tak good macam mana baby nak kuar kan? Heheheh..

Yang Fazi baru amalkan (meaning bersalin anak keempat baru buat) ada tanda ***. 

Jadi ibu-ibu yang bakal berjuang melahirkan khalifah, ALL THE BEST..! You are strong..! Fazi doakan semoga semuanya dipermudahkan.




jó napot..!!


jó napot..!

....................................................
 
Haa... nak sebut macam mana tu Faziha oiiii...

jó napot = yo na-pot 

Gigih lah kamu ye Faziha.. hahahha!!

Yo na-pot tu bermaksud Good Day dalam bahasa Hungary.

Awat la kalut sangat nak blajaq bahasa Hungary ni?

InsyaAllah 12 Januari 2015 Fazi akan terbang ke Hungary & Austria selama 7 hari 4 malam. Alhamdulillah dapat lagi peluang nak menikmati pemandangan bumi Eropah ciptaan-Nya. 

Fazi bukan orang kaya, tak mampu nak pergi sendiri ke World Travel Top Destination ni.. Fazi pergi yang percuma percuma jer. :D Cuma insyaAllah ada rezeki lebih, tahun depan ke UK dengan family. Mudah-mudahan dapat bawa diorang.


CUTTTT..!! 


Asyik nak sentimental jer haku ni.

 
Lepas je dapat surat terchenta dari company, sepantas kilat zasss Fazi cari cik google tengok gambar macam mana laaa rupa tempat nak pegi nanti.

Bila tengok.. "Oooo... macam ni rupanya.. subhanallah.. subhanallah.. cantiknyaaa.."







Kalau dapat peluang naik train macam ni pun syiok gak..


 Bila pergi travel memang Fazi suka tengok culture orang. Selalu tengok kat tv jer, dapat peluang tengok live pulak, Ya Allah macam mana rasanya nanti..


 
 Saujana mata memandang.. cantiknya..





Fefeeling Cinderella pulak.. Tetivaa.. Hahaha!!

Tok sah dok berangan Fazi oii!



Tuuu.. dia tengok ja dah rasa ketaq sejukk.. Acaner nih?


Jom tengok gambar Vienna pulak..

 Terkesima sat..




















 Haa.. ni pun kalau dapat peluang naik ni syiok gak ni..



Cantiknya..

Tak pernah tercapai akalku dapat pergi ke tempat macam ni. Tambah lagi dengan pergi FREE. Diulangi semula, FREE. Punya la nak habaq FREE tu lagu mana, kalau tak dak duit nak bawak pun takpa... sebab dari air flight ticket, hotel 5 bintang, makan minum, jalan sana jalan sini, masuk sana masuk sini, semua dah ditanggung beres.

Pi sana just enjoy the moments.

Sampai sana memang nak enjoy scenery puas-puas. 

Sapa nak tau macam mana dapat FREE ni, boleh la calling calling, hello hello, roger roger, whatsapp whatsapp Fazi

012-7552800

p/s: Beriya sangat ye Fazihaaa.. tapi satu apa preparation tak buat lagi. Huwaaa!!!!

 


Si Puteri.. Aisyah Saffiya..


Alhamdulillah..

Yang ditunggu telah tiba.. Selepas 3 anak lelaki yang sihat & lasak, Allah kurniakan Fazi & suami seorang puteri..




11 September 2014..

Itu ialah EDD Fazi. Masih lagi menjadi pilihan Fazi, check up & bersalin di Puteri Specialist dengan Dr Noor Aini. Dr Noor cakap kalau scan berat baby 3.5kg dan ke atas, dia akan induce.

Jadi lepas scan memang berat dia lebih dari 3.5kg, jalan pun baru buka 3cm, Dr Noor kata esok pagi datang, induce. Jumpa anak-anak dulu, rehat di rumah & datang lepas subuh. Bila Dr Noor kata jumpa anak-anak dulu, Ya Allah sebaknya rasa. Yelah.. bersalinkan ibaratnya nyawa di hujung tanduk. Masa tu berdoa, panjangkan la umurku ini.. Anak-anak kecik lagi, bagi Aisyah minum susu aku sampai 2 tahun.. 

12 September 2014..

0300.. Terasa lain macam. Fazi pun ke toilet. Tengok ada darah keluar banyak. Tak ada rasa sakit, cuma darah keluar. Terus kejutkan husband, anak-anak kejutkan, peluk cium puas-puas & hantar ke rumah pengasuh.

0530 sampai di hospital. Terus nurse drip. Masih tak ada rasa sakit. Fazi makan kurma, makan roti, minum air, baca buku, baca doa, sempat whatsapp dengan kawan-kawan & partners. 

Lebih kurang 1000 ish, sebelum rasa sakit, Fazi cakap dengan kawan-kawan, "Oklah.. nak tidur kejap, sebelum nak push.". Tapi tak lama lepas tu contraction mula datang. Lembut je contraction. Dan Fazi pun mengiring ke kanan untuk cepatkan lagi jalan terbuka.

Dan sekejap je rasa sakit kuat tu datang. Makin kuat sakit, makin kerap baca doa mudahkan bersalin. Nurse bagitau Dr Noor tengah ada major operation kat tingkat bawah. So, ok lah.. Fazi cool aje sebab nak bersalin tak boleh stress kalau tak makin susah nak keluar.

Memang dah rasa sangat nak bersalin, nurse minta husband keluar sekejap sementara diaorang nak siap-siapkan Fazi & call Dr Noor minta naik masa tu jugak.

Fazi cakap dengan nurse, "Nurse.. saya tak boleh tahan lagi ni, memang nak keluar sangat.". Nurse kata "Dik.. nanti dulu tunggu Dr Noor.". 

Geli hati pun ada.. adoyaii aku nak tunggu macam mana ni? Tapi tarik nafas dalam dalam, lepas nafas panjang, ulang lagi sampai Dr Noor sampai. Dalam tahan nak bersalin & tahan sakit tu sempat Fazi cakap, "Nurse.. suami saya..". And husband masuk, dia nampak kepala baby dah.

Memang Dr Noor datang right on time, Fazi rasa kalau doktor lambat lagi sampai, memang Fazi bersalin dulu, nak tahan macam mana lagi weii.. eheheheh.. Dr Noor minta husband azan masa Fazi push & push pun tak berapa kuat, Aisyah pun keluar. Ya Allah senang sangat bersalinkan Aisyah. 

Tengok je Aisyah, Fazi menangis sebab Allah makbulkan doa Fazi.. "Banyaknya dosa aku buat, tapi apa aku minta, Kau tetap bagi.." Memang sampai sekarang bila duduk berdua dengan Aisyah especially bila menyusukan dia, menitik air mata..

Mak Fazi cakap, "Rahmat Allah lebih besar dari kemurkaanNya"..

Memang bersalin kali ni jauh berbeza dari yang sebelum-sebelum ni. Senang sangat & ada amalan-amalan permakanan & doa yang Fazi amalkan yang lain dari mengandung sebelum ni. (Doa suami & mak tu memang lah yang utamanya kan.. memang tau mereka sentiasa doakan..:) )

So Fazi akan share petua Fazi mudah bersalin in next entry.

Aisyah beruntung ada hero-hero yang jaga dia.. tengok lah kat bawah tu..


 



    Abang Amzar Hamzah.. Setiap pagi mesti akan cari adik dia,   
                       baring sebelah adik dia & peluk Aisyah.. 


Abang Ameer Luqman, abang yang caring sangat. Tapi dia tak tunjuk. Dia tunjuk diam-diam dia jer.. mama paling cair tengok Ameer Luqman caring dengan Aisyah.. Macho & sweet sangat.. eheheheh..



Abang Amaar Muhaimin.. Ini memang lah.. dari adik dia Ameer Luqman, memang ke-abang-an dia tu sangat la nampak. Abang yang paling suka usap kepala adik-adiknya.. hehehhee..





Ramai yang menambahkan risiko setiap bulan..!


Cerita tentang pad, ramai orang perempuan pakai. Benda yang wajib kita pakai bila period datang. Di Malaysia, tampon jarang dipakai.

Mak Fazi cerita dulu tak ada duit nak beli pad, jadi buat sendiri. Lepas pakai, basuh bersih-bersih, then pakai semula. Dan kalau kita tengok zaman yang mak kita sekarang ni, jarang diorang nak kena penyakit kanser. Mesti ada reason kenapa sekarang mudah betul nak kena macam-macam penyakit. Apa yang kita makan, pakai, semuanya tak sama macam dulu. Banyak bahan kimia. Susah kita nak elakkan tapi kita kena cuba sebanyak mungkin untuk elakkan, DEMI masa depan kita, DEMI masa depan anak-anak kita, keluarga kita.

 Pad zaman dahulu kala..

Sedar tak yang setiap kali kita period, kita telah MENAMBAHKAN risiko bahaya pada kesihatan diri kita? Fazi tak pernah tahu sebelum ni, tapi lepas dengar penjelasan tentang pad yang kita pakai selama ni adalah merbahaya, Fazi jadi TAKUT.


ISU TENTANG PAD 

Pad konvensional yang ada di pasaran biasanya mengandungi minyak, plastik & bahan-bahan kimia yang merbahaya yang digunakan dalam pewangi & bahan nyahbau.


So apa tu DIOXIN? 

US Environmental Protection Agency (EPA) telah menyatakan Dioxin adalah bahan penyebab kanser (carcinogen) yang paling kuat. Walaupun mereka gunakan dalam kadar yang sikit, tapi bayangkan kalau kita pakai pad yang mengandungi dioxin dari umur 13 tahun (secara average) sampailah umur 50 tahun (secara average juga), 37 tahun tu..! Kira lah berapa banyak kita dah pakai pad yang merbahaya tu.



Dan Fazi juga baca research dari luar negara tentang bahaya pad. Banyak company yang menjual sanitary pad tak menjelaskan kandungan yang digunakan untuk membuat pad atas alasan pad adalah "medical devices". 

Bagi wanita yang beragama Islam, waktu kita period adalah waktu yang paling kita lemah, sama macam anak-anak kecil, ibu dalam pantang, sebab benda halus mudah nak dekat. Tapi dari segi sains pun sebenarnya, bila kita period, badan wanita berada dalam keadaan paling lemah, jadi mudah untuk terkena jangkitan penyakit (sumber: http://www.hoaxorfact.com). 

Dan sebab tu juga agama Islam mengharamkan persetubuhan sewaktu period & dari segi kesihatan pun doktor sangat tak galakkan. 
 
Ada satu lagi masalah bila cakap pasal pad ni. Bukan setakat pasal kandungan, tapi juga masalah tiada pengudaraan. Just imagine, macam mana la Miss V tak rasa gatal & rasa sangat tak selesa. Sebab bakteria suka sangat membiak kat pad komersial sebab tak ada pengudaraan & senanglah kena jangkitan. Sebab tu penting sangat ada pengudaraan yang baik di Miss V. Sebab kebanyakkannya guna plastik kat lapisan paling luar. 


 Scary kan?

Fazi tak period for the last 9 months, tapi untuk pantang ni dah beli siap-siap pad brand baru, lebih selamat untuk kesihatan.

To be continued in the next entry. :D