Salam Ramadhan..








Assalamualaikum wbt kengkawan semua..


Fazi harap semunya sihat sejahtera.

Alhamdulillah bertemu juga kita yang masih bernafas untuk berjumpa dengan bulan penuh rahmat, bulan penuh berkat..

TAHNIAH kepada kita semua..

Masih tidak terlalu lewat untuk Fazi ucapkan Salam Ramadhan Al Mubarak. Semoga kita semua dapat dipermudahkan untuk jalani ibadah puasa dan semua ibadah kita diterima oleh Allah SWT.


Fazi nak kongsikan kepada semua bahawa bulan Ramadhan ini terbahagi kepada tiga fasa.. Penting sangat tahu sebab betapa Allah SWT sayangnya kepada semua hambaNya & nak kita ambil peluang menebus segala salah silap kita selama kita hidup.

Fasa pertama Ramadhan iaitu 10 hari pertama:
Fasa Rahmat

Fasa kedua Ramadhan iaitu 10 hari kedua:
Fasa Keampunan

Fasa ketiga Ramadhan iaitu 10 hari terakhir:
Fasa Pelepasan dari Api Neraka
Fasa yang ditunggu-tunggu, malam lailatulqadar..


Konsep yang memang kena sekali dengan pepatah
 Berakit-rakit ke hulu,
Berenang-renang di tepian,
Bersusah-susah dahulu,
Bersenang-senang kemudian..

Manisnya Ramadhan terletak di penghujung 10 hari terakhir Ramadhan.. Sama juga dengan pengakhiran setiap orang soleh iaitu Syurga.. 

Fazi doakan kita semua cemerlang di Ramadhan tahun ini & semakin cemerlang di Ramadhan berikutnya jika kita masih bernafas.. 

Love,
Fazi..




Premium Beautiful Super Savers..!


Hi semua..! Apa khabar?

Bulan Mac ni Fazi nak buat OFFER BEST untuk Premium Beautiful. InsyaAllah mampu milik. 

Yang mana nak berpantang, yang mana sakit belakang, yang mana lemak bahagian belakang badan dah macam daging batang pinang lembut gebu gebas, Fazi suggestkan try Premium Beautiful. Sebab Fazi sendiri mengalami apa yang Fazi sebutkan tu.

Nak tau apa special deal tu? Boleh contact Fazi melalui sms, whatsapp, call di 012-7552800 atau pun boleh email Fazi di fazi_zizi@yahoo.com. 

InsyaAllah, Fazi sedia membantu untuk dapatkan saiz yang the best for you. :)



Untuk yang tak tahu apa itu Premium Beautiful, boleh baca info di bawah.. :)



Premium Beautiful is simply incredible…! No other corsets are equal to Premium Beautiful because of its benefits towards health (70%) and beauty (30%).

A set of Premium Beautiful consists of a Long Bra, a Waist Nipper and a Long Girdle.
Long Bra Premium Beautiful
Long Bra
Long Girdle Premium Beautiful
Long Girdle

Waist Nipper Premium Beautiful
Waist Nipper















Premium Beautiful is exceptional due to the Far Infrared Rays (FIR) embedded in its fabric.

Far Infrared Ray are waves of energy, totally invisible to the naked eye, capable of penetrating deep into the human body, where they gently elevate the body's surface temperature and activate major bodily functions. FIR is a longer wave beneficial to humans and living things
(4 - 1000 microns).


FIR Benefits:

1) Far Infrared expands capillaries which stimulates and increase blood flow, regeneration, circulation and oxygenation.

2) Far Infrared is excellent for detoxification. Scientists in Japan report that in the FIR treatment of clogged capillary vessels, heat expands the capillaries and then initiates the start of a process to dissolve hidden toxins. Far Infrared thereby promotes elimination of fats, chemicals and toxins from the blood.

3) Far Infrared stimulates enzyme activity and metabolism. One hour under the Hot house improves metabolism. FIR heat aids in breaking down cellulite - trapped water, fat and waste.

4) Far Infrared may induce the killing of varied pathogenic (disease causing) bacteria, viruses, fungi and parasites.

5) Far Infrared promotes rebuilding of injured tissue by having a positive effect on the fibroblasts (connective tissue cells necessary for the repair of injury). Furthermore, it increases growth of cells, DNA syntheses, and protein synthesis all necessary during tissue repair and regeneration. Excellent for healing burns, scar tissue and skin problems.

6) Far Infrared relieves nervous tension and relax autoneuro muscles thereby helping the body make the most of its intended healing abilities. FIR reduces soreness on nerve endings and muscle spasms, as muscle fibers are heated.

7) Far Infrared strengthens the Immune System by stimulating increased production of white blood cells (leukocytes) by the bone marrow and killer T-cells by the thymus.

8) Far Infrared strengthens the Cardiovascular System by causing heart rate and cardiac output increase, and diastolic blood pressure decrease - Extensive research by NASA in the early 1980's led to the conclusion that far infrared stimulation of cardiovascular function would be the ideal way to maintain cardiovascular conditioning in American astronauts during long space flight.


Why every woman should own a Premium Beautiful? 


1.     Premium Beautiful helps to reduce body weight. It helps to distribute fat layers to all parts of the body evenly. Premium Beautiful is designed to shape a woman's body to PERFECTION..!

2.   A bra type or its design can influence how the breasts are shaped. Many women choose their bras wrongly, hence the breasts become saggy and unattractive. Premium Beautiful Long Bra will help to set breasts to the right positions.

     The U-shape at the back of Long Bra has to help distribute the fatty layer at the back of body so you will not have flabby layers. You wouldn't want 'third breast' behind your back, would you?

3.   Premium Beautiful is able help to reduce back pain and pain due to slip disc.

4.   Premium Beautiful is suitable during confinement and for nursing mothers.

This is how you do it when you want to breastfeed your baby or express your milk.


5.    Reduces cellulites and stretch marks on the skin.

6.   The effect of wearing Premium Beautiful is equivalent to 'bertangas'. It aids wounds to heal better and faster, this is very beneficial to women after delivery. 'Bertangas' is a traditional Malay method performed by women after delivery. One of the benefits of 'bertangas' is to help and improve the healing of the wounds. You don't have to 'bertangas' nowadays. You just have to wear Premium Beautiful..!

7.    Removes toxin from the body system.

8.   Improves skin condition. Premium Beautiful is perfect for women with acne problems.

9.   Good for people with piles or hemorrhoids.

10. Reduces the pre-menstrual symptoms.

11. Suitable to be worn during exercise. Premium Beautiful can help to quicken weight loss.

12.  Good for people who have migraine.


What are the advantages of Premium Beautiful corset that other brands do not have?


1.     Premium Beautiful is a Superbrand product.

2.   Premium Beautiful has FIR technology, embedded in the fabric is a Japanese technology. It is safe for use, and benefits the wearers.
3.   Durable

4.    The stereoscopic seams in Premium Beautiful technology originates from the US. It distributes fatty layer on the body evenly and assists body movement. That is why Premium Beautiful is comfortable to wear during exercise!

5.   Its main concept is: 70% health + 30% beauty = 100% self confidence.

6.    Awarded with certification by American Chiropractic Association, Canadian Chiropractic Association & Quebec Chiropractic Association.

Many have experienced the benefits of Premium Beautiful. Please click on the label "Testimonies" to know more!


Why wait? Hurry and return your confidence with Premium Beautiful.


Free Consultation & Free Trial will be given.

Call me now…!

Fazi

012-7552800




Bio Seleza Feminine Pad Johor


Ramai yang dah bertukar kepada Bio Seleza selepas sedar bahaya tuala wanita.

Alhamdulillah Smart Synergy Leaders dapat banyak feedback memberansangkan dari customers Bio Seleza Johor & di tempat lain.

Testimonial Bio Seleza: Lama tak datang period. Alhamdulillah datang period selepas pakai Pantyliner Bio Seleza
 

 Testimonial Bio Seleza: Keputihan makin berkurang & nak repeat order bila habis. Selamat untuk ibu mengandung..!


Testimonial Bio Seleza: Ketulan darah lama keluar.



 Testimonial Bio Seleza: Pelbagai guna. Customer mengalami tersimpul urat. Selepas satu malam, bengkak makin surut. 


Testimonial Bio Seleza: Kencing lawas. Tiada lagi kencing kotor. 

Alhamdulillah..

Ramai yang dah bertukar. Jom bertukar dari pad biasa ke Bio Seleza..!

Memang mahal sikit dari yang biasa, tapi berbaloi dengan kesihatan kita yang tak terbanding harganya & kualiti dijamin BEST.








Fazi nak bagi harga istimewa..! Cepat sebelum terlambat..!

SMS\ Whatsapp\ Telegram Fazi
012-7552800


Perjalanan beribu langkah bermula dari langkah kecil yang pertama..


Tajuk tu cliche kan? Tapi itu lah dia..

Perjalanan pertama selalunya tidak mudah..

Itu yang Fazi lalui bila Fazi mula buat sesuatu yang baru. tak tahu lah pada orang lain, sebab setiap orang berbeza..

Kali ni bukan nak cerita tentang business tapi nak kongsikan pengalaman Fazi menyusukan anak-anak Fazi dari sulung hingga yang keempat.. Belum berjaya sepenuhnya, sebab Aisyah Saffiya baru je umur 6 bulan. We still have long way to go..

Tapi, alhamdulillah dengan abang-abang Aisyah, Fazi dapat lengkapkan cycle penyusuan susu ibu walaupun penuh jerih, payah, perit, hati pedih, tersiksa, sedih.. haa begitu sekali yang Fazi lalui.. Tapi apa yang Fazi lalui semua tu, semuanya jadi pengalaman & bantu mudahkan menyusu anak yang seterusnya. Sebab Fazi simpan kuat-kuat dalam hati, "Aku boleh.. aku boleh"..



Fazi pregnant anak sulung masa sem akhir Master, kawan-kawan pun ramai yang bujang lagi, so memang Fazi tak ada idea langsung nak bagi susu apa, tak pikir apa-apapun sebab fokus pada study & research & fokus pada kesihatan baby. Memang tak ada kesedaran pasal penyusuan susu ibu.

Tapi Allah nak bukakan hati kita ni bila-bila je kan.. Alhamdulillah, Allah tunjukkan Fazi tentang penyusuan susu ibu ni, masa Fazi praktikal & nurse dari klinik kerajaan suruh datang ke klinik dengar ceramah penyusuan susu ibu. Ada la satu ayat yang memang Fazi ingat sampai sekarang & ayat tu lah yang menyebabkan Fazi pegang kuat-kuat sampai sekarang nekad apa jadi pun MESTI nak susukan anak-anak dengan susu ibu.

Fazi bukan tak nak kongsikan apa nurse cakap, tapi takut ramai yang akan kecil hati. Sebab tak semua ibu boleh terima & takut nanti jadi isu pula. Kalau rasa nak tahu apa dia, boleh directly pm Fazi di Facebook. Tapi apa nurse tu cakap, memang betul sangat. 

Lepas dapat kesedaran tu, gigih lah mencari pam. Masa tu tak tau pun pasal

 
Pam elektrik pertama Fazi. Sebelum tu pakai manual pureen juga, tapi tak sanggup Fazi sakit leher & sakit sangat nipple sebab sedutan dia kuat & kejap-kejap nak kena beli bateri. Pokai aihh..


Bila dah naik kerja baru beli pam ni. Itu pun sebab rezeki Fazi untuk berjumpa dengan kawan kursus Aset di PD. Kena pergi kursus tu waktu cuti bersalin. Bising-bising Fazi terpaksa pergi tapi hikmahnya dapat berjumpa dengan orang yang ajar Fazi tentang susuibu.com. Dari situ baru Fazi tahu pasal info penyusuan susu ibu. 

(moral of the story, kalau ada apa-apa jangan cepat melatah. Tapi terr jugak lah kadang-kadang tu kann.. nyanyi lagu "Aku manusia biasa" skett)



 Disebabkan Fazi selalu "on the go" ini ialah car adapter yang bolehkan Fazi pam dalam kereta sebab pam Spektra 3 tu kena plug in juga, bukan battery operated. 


Begitu lah rupa Spektra 3 bila pam dalam kereta


Memang Fazi ada banyak masalah dalam penyusuan susu ibu. Dari hari pertama Fazi menyusukan anak sulung, Fazi berendam air mata saja sampaikan mak Fazi takut Fazi meroyan. Susu tak keluar, menangis. Breast bengkak, menangis. Crack nipple, menangis. Buat stok susu tak cukup, menangis. Bila stok susu cair, menangis. 

Menangis sebab apa? Sebab tak nak anak minum susu formula tapi masalah nak menyusukan anak SUPER BANYAK. Bila Fazi bercakap dengan diri sendiri depan cermin, dah macam Jekyle & Hyde pun ada. Berperang dengan diri sendiri.. "Ko kena bertahan! ni anak ko. Mesti ada cara nak susukan. Kena la kuat. Dah jadi mak kan? Mana boleh jadi mak, lembik-lembik". "Yelah.. aku nak susukan anak aku, tapi ada je halnya

Pastu bila dah beli pam spektra 3, Fazi kena chicken pox pula! Dah menangis lagi, sebab ingatkan nanti berjangkit pada anak. Jadi anak Fazi tu memang tak direct susu dari Fazi selama 1 hari sebab kononnya nanti jangkit. Fazi bagi dia minum EBM mana yang ada. Tapi susu yang Fazi pam, Fazi buang sebab takut susu tu ada virus chicken pox nanti berjangkit pada anak yang baru 3 bulan.

PUNYA LA TAK ADA ILMU..!

Bila fikir balik, ish mana boleh jadi, stok EBM bukan banyak. Sikit jer. Memang takkan bagi formula. Jadi call lah lactation councelor, Kak Rita. Mujur alhamdulillah Kak Rita sudi bagi explaination. Sebenarnya TAK ADA masalah untuk susukan anak malah LAGI BAGUS sebab antibodi ibu yang kuat melawan tu akan ada dalam susu kita, jadi anak akan dapat antibodi yang kuat. 

Laaa.. Kesahnyaaa..

Sejak itu, memang Fazi banyak cari ilmu tentang breastfeeding. Pergi ke kelas, melalui pembacaan, rujuk dengan lactation councelors, join support group, join FB group. Selalu tengok susuibu.com tapi kelas yang ada susah Fazi nak hadir sebab jauh. Kelas yang Fazi pergi dengan Farah Sarakids & Suraya Lunatots masa tu. Rasanya ada dalam 4 kelas Fazi pergi antaranya kelas Persediaan Susuibu sewaktu Ramadhan. Memang best sangat kelas tu. 

 Kelas penyusuan susu ibu pertama yang Fazi attend.


 Sempat la Fazi meluahkan perasaan dalam blog ni masa tu balik raya, rumah tak ada elektrik. Habis lebur EBM dalam 50 bekas ada kot.. Ni kisah sedih masa anak kedua.. Ceritanya di sini

sedih sampai tak keluar air mata..


 Ni bukan dadih perisa strawberi & perisa vanilla. Tapi belah kiri tu susu dah bercampur darah. Masa tu tak guna bekas dadih. Tak pandai jugak lagi masa tu. heheheh..

Itu satu lagi masalah yang Fazi pernah hadapi. Panic attack terus mari yawwww... Cepat-cepat call Kak Rita, masa tu memang ada 3 nombor lactation councelor je Fazi ada, Kak Rita, Kak Kamariah & Farah Sarakids.

Rupanya liang susu dalam nipple tu dah lupa sebab suction terlalu kuat. Tapi Fazi memang tak rasa sakit sebab dah biasa dengan kuat. Jadi penyelesaiannya, rendam nipple dengan saline solution or air garam pun boleh untuk baikkan luka. 

Satu lagi Fazi nak share, ni lanolin cream sangat elok untuk cracked nipple. Boleh beli dari Fabulous Mom
Lansinoh Lanolin - Treatment for Sore Nipples (10g) (BB)


Fazi ingat lagi bilangan stok EBM anak-anak.

Stok EBM Amaar: 10 bekas 3oz 
Stok EBM Ameer: 50 bekas 3 oz
Masa menyusukan Ameer, terbaca dalam majalah PaMa, sorang doktor tu keje on call dapat siapkan EBM 200 bekas! Terus terbakor i olsss.. Memang impian nak ada 200 bekas tu simpan sampai la dapat Amzar selepas 3 tahun.
 
Stok EBM Amzar: 150 botol 3 oz
 Stok EBM Aisyah: 210 botol 3 - 5 oz
Nak cabar diri jadi macam doktor tu tak sampai 200 bekas, jadi sekali lagi cabar diri. Alhamdulillah berjaya masa Aisyah.


Pam spektra 3 tu sangat berjasa.. Alhamdulillah, ada rezeki lebih dapat beli Medela Freestyle. Memang jauh lebih mudah. Handy, light, easy operated. Masa Amzar dapat beli pam ni.


 Ini pengalaman bawa susu dari Shanghai ke Malaysia. Alhamdulillah dapat bawa 2 bag dan semua botol 4 - 5oz.


 Dan yang ini pula stok EBM Fazi untuk Amzar sebelum Fazi ke London tahun 2013.


 Dan ini stok EBM Fazi untuk Aisyah sebelum Fazi ke Hungary & Austria. 
Cuma ais deep freezer tu tebal sangat dah. Terpaksa la ketuk dengan hati-hati nak buang kat bahagian atas tu. Stress mak tauu.. 

Kalau nak diikutkan Fazi memang hadapi banyak masalah dalam penyusuan susu ibu. Sebab tu Fazi cakap perit, jerih, payah, segala perkataan tu memang ada lah.. Tapi hati ni dah kata nak jugak, memang jenis kepala batu, nak jugak lah sampai dapat tak kira apa pun jadi. Fazi juga tak malu bila lactation councelor ajar cara penyusuan yang betul.


Terus terang Fazi cakap, bila anak ketiga baru Fazi pandai menyusukan anak sambil baring. Imagine masa anak sulung & anak kedua, dari umur diorang 1 hari sampai 8 bulan, Fazi malam-malam susukan diorang sambil duduk.

 Apa yang Fazi share kat sini bukan nak mendabik dada, ish jauh sekali. Apa yang Fazi nak highlight ialah, bila ada ilmu.

Bila ada ilmu..
 Yang susah jadi senang..
Yang sikit jadi banyak..
Yang lemah jadi kuat..
Yang tak pandai jadi pandai..
Yang sedih jadi gembira..

Carilah ilmu di mana jua & cari pelbagai cara..

Fazi doakan semua ibu-ibu, bakal-bakal ibu, berjaya menyusukan anak-anak..

Teristimewa untuk insan-insan yang banyak membantu Fazi suami, mama, mak ucu, lactation councelors Kak Rita, Kak Kamariah & Farah, semoga Allah sentiasa berikan limpahan rahmat, rezeki & kebahagiaan kerana banyak bantu Fazi kembali kepada fitrah..



Love,
Fazi




Ceritera di Hungary & Austria Part 1


Cuaca panas ni, mula lah rasa nak minum air sejuk, nak makan aiskrim malaysia, nak sejuk sejuk je lah semuanya.. pastu mula lah teringat kenangan sejuk di Austria & Hungary Januari lepas.. bila teringat mula lah senyum sendiri..

I really miss Austria & Hungary. Alhamdulillah kali kedua dapat ke bumi Eropah selepas London & Paris, tapi kali ni pergi Europe memang berbeza sangat feeling tu. Cantiknya tak tau nak kata dua negara tu.

Selama ni dapat tengok cerita zaman Renaissance, pasal Mozart (walaupun memang sekadar tau Mozart tu famous musician je, tak amik port pun pasal dia selama ni, tapi bila dapat pergi ke rumah dia, dapat dengar history dia memang teruja abis)

Cuma kali ni Fazi pergi sendiri tanpa husband sebab Aisyah kecik sangat lagi nak ditinggalkan. Kawan-kawan Fazi pun ramai yang pergi solo, Noreen, Sha, Mar, Za.. geng mengepam susu.. hehehe..

 
 Alhamdulillah.. stok susu Aisyah ada dalam 210 plastik. Bila tengok stok susu Aisyah, teringat kenangan menyusukan anak sulung Fazi, Amaar.. Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang je dulu. Perjalanan Fazi menyusukan anak-anak pun bukan bermula dengan senang & gembira. Banyak jerih, perit & payah.. Tapi diakhirnya, kegembiraan & kepuasan yang Fazi dapat bersama anak-anak, insyaAllah.. :) InsyaAllah.. Fazi akan share dalam entry lain..


 Dengan abang sayang, testing monopod. Dah nak pergi baru terhegeh-hegeh nak beli monopod. Heheheh..

 
 Alhamdulillah..! Bangga sangat dengan Noreen, usaha kerasnya membuahkan hasil dapat ke Europe first time dengan jualan Mineral Coffee, Garlic Tablet, Marine Essence, Premium Beautiful, Bio Seleza, Bio Ever & macam-macam produk extra lain..! 
Jual kopi dapat pegi Europe weihh.. Ini bukan skim cepat kaya. Dan ini FAKTA bukan AUTA..!

 
 Bergambar la sedas dua sebelum check in.. hehehe..


 Facetime dengan tersayang.. Mama balik bawak bekalan cerita banyakk nak diceritakan, biar diorang tanam impian setinggi angkasa.. :)

 
 Tiket FREE oiiipp.. Ini FAKTA bukan AUTA..! Alhamdulillah kali ni dapat merasa Emirates. Weehu!
  
 
 The proud HBOTeam Members with our mentor, CDM Kak Misah
 

 Geng ibu mengepam.. makan, pam, tidur, celik mata, makan, pam tidur lagi.. heheheh
 


 Ambil meal voucher. 

Untuk pengetahuan, siapa yang naik Emirates akan transit di Dubai. Dan kalau transit lebih 4 jam, layak dapat meal voucher. Pergi je ke kaunter & boleh claim. Ada banyakkkk list restaurant boleh lah pilih ikut selera memasing. Best..!




We all pilih makan sini, sedap jugak. Big portion memang kenyang.


 Sambung lagi perjalanan ke Budapest..! 



 Terus bertukar style gitewww.. hahaha!!


 Tarakucha! Tarakucha cha..! Hahahah! jangan tertipu dengan sinaran matahari ituu.. sejukkk.. heheheh





 Salah satu perkara tentang Europe, Fazi sangat suka tengok architectural design dia.. 

 Walaupun dalam flight makan, tidur, transit pun makan lagi, then makan lagi, tetap lapar. Hehehe.. Ya Allah apa nak jadi..

Baik sangat owner of this restaurant, bagi solat dalam restoran dia. Alihkan meja kerusi & solat. Selesai solat, dia cakap "Thank you for praying in our restaurant". Perasaan Fazi berbunga sangat.. :)


 Ambil tema street photography katanya.. tema sangatt.. :D


 We were so ready to rock & roll Budapest & Hungary..!


 Tempat pertama selepas makan ialah, Batu Keras. I'm not a big fan, eh not even their fan, but I bought for husband & friends. :)

 Middle name Fazi selalu tukar-tukar ikut situasi. Masa ni middle name jadi, gedik. Hahaha!


video


 Hilton Budapest City tempat beristirehat.. Alhamdulillah.. Free jugak yaww.. Fakta bukan AUTA.

 Sempat lagi whatsapp dengan adik Fazi di Newcastle.

Di Newcastle, snow turun masa tu. Tak ada rezeki nak merasa snow di Budapest & Vienna. Huhuhu..


 Haaa.. Fazi teruja sangat ok time ni.. Sementara tengah tunggu bas nak pergi dinner sambil tengok persembahan gipsi. Fazi memang suka dengan history & culture, tapi tolong jangan soh amik peksa. Memang takat lulus je lah. Idak ada makna nak excel. Hahaha!!





Muahahah!! Gambar atas tu, 3 mak muka lemau ngantuk, bawah tu 3 mak segar bugar lagi mata.. heheheh..


 

 Antara menu malam tu.. orang dah biasa makan nasi, malam-malam bukak bag gali makanan bawak dari Malaysia. Kekekek..

Yang best malam tu ada gipsi show. Enjoy sangat..!

 Hahhaha! Epik sangat gambar ni. Semua terperanjat bila dancer tu letak botol atas kepala Kak Li.. Terbaek lah Kak Zuli yang sempoi..!




 
 



Sebelum balik, posing dulu. Restoran ni nama dia apa tah, tapi something Marble Princess ke gitu lah. Dah lamaaa sangat restoran ni, teramat lama. Bukan 50 tahun, lebih dari tu.
 Haaa.. end of day 1 in Budapest. 

:D

Sambung lagi di entry seterusnya. 

Thank you for reading..! 


Love,
Fazi..