Selamat Hari Raya Aidilfitri..!


Assalamualaikum wbt..

Ramadhan kian hampir melabuhkan tirai.. Ramadhan kali ni, banyak beza dari Ramadhan Fazi yang lepas-lepas.. Alhamdulillah banyak perbezaan yang baik. Tapi takpelah, Fazi simpan untuk diri sendiri, takut takut diri ni timbul rasa riak. Nauzubillah..

InsyaAllah kita semua akan menyambut Syawal pada Isnin depan. Fazi ingin ambil kesempatan kepada semua untuk mohon ampun & maaf sekiranya apa yang Fazi kongsikan dalam blog ni, di facebook, di instagram ada yang terasa, terkecil hati. 

Fazi doakan semuanya selamat pergi dan pulang ke kampung halaman masing-masing. 

Dalam kita bergembira, pasti ramai di antara kita yang berduka. Kepada keluarga mangsa MH370 & MH17, Fazi doakan semoga semuanya tabah mengharungi dugaan.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin kepada semua muslimin & muslimat..   


Aidilfitri 2009



 Aidilfitri 2010




Aidilfitri 2012



Aidilfitri 2013

Macam-macam ragam setiap tahun. Geli hati bila tengok semula. 

Macam mana pula la ragam bergambar tahun ni. Dengan si cenonet Amzar Hamzah yang makin ligat.


Love,
Fazi.. 
 


MESTI kena ada Premium Beautiful.


Raya bakal tiba. Masa puasa badan susut, alhamdulillah, bila raya ramai yang ada susah sikit nak control lepas nampak segala juadah yang disediakan. Isk.. yang menaip ni pun dah terliur dengan lodeh, ketupat, lemang, rendang, kuah kacang, soto, segala macam lah! 

Antara soalan & masalah yang kita (orang perempuan) tak suka sangat. Boleh mengganggu jiwa, confidence level pun kurang, kusut kepala pun ye, adalah seperti di bawah.. 

a) Badan kurus, tapi shape pinggang lari sikit, aset badan TIDAK MANTAP?







b) Perut BUNCIT & BERLAPIS-LAPIS? Hinggakan ada yang menegur, "Pregnant lagi ke?" padahal, tak pregnant. Soalan ni bila dengar je orang tanya kita, kita nampak orang tu besar kecik besar kecikkk je kan?




c) Nak pergi gym atau exercise tapi tak ada masa sebab terlalu sibuk dengan urusan pejabat, urusan rumahtangga. Wanita sibuk memang begitu. Tak jadikan alasan, tapi hakikatnya begitu. Huhuhu.. Siapa yang dapat buat, sila lah share! Sebab nak keep fit tu penting, kan? Kalau tak nak uruskan rumah sikit je pun dah semput.



 Ha.. jangan sampai jadi macam ni ok..

 
d) Ada masalah dengan migrain, asma, period tak teratur, buasir, sakit belakang, muka berjerawat. 




================================================

Kenapa setiap wanita MESTI memiliki Premium Beautiful?

1) Premium Beautiful membantu mengurangkan berat badan & mencantikkan badan dengan KAEDAH SELAMAT. Ia direka khas untuk membentuk kontur badan dengan SEMPURNA seperti HOUR GLASS dengan mengalihkan lelemak badan di tempat yang sepatutnya ia berada.




                           Baju memang membantu, tapi takkan nak pakai patern yang sama je kan?
                                      

2) Meletakkan payudara & punggung di tempat yang BETUL. Ini mengelakkan kedua-duanya menjadi menggelebeh & tidak menarik.

3) Mengurangkan & seterusnya menghilang sakit pinggang dan badan.




          Badan nak pakai lama, anak-anak kita memang suka berpaut, manja-manja dengan 
                   kita. Kalau badan kita sakit, mood nak layan anak pun tak berapa nak ada.. kan?

4) Masalah period tidak teratur dapat diatasi serta mengurangkan sakit period pain. 



                        InsyaAllah, setiap bulan tak mc disebabkan period pain.

5) Mengurangkan & memudarkan selulit.

6) Mengecutkan buasir & menyelesaikan masalah penghadaman. Anda akan lebih LAWAS..!

7) SANGAT BAGUS untuk individu yang mengalami MIGRAIN & ASMA.

8) Mengecutkan rahim dengan cepat & memulihkan luka bersalin dengan cepat melalui bantuan F.I.R.

9) Premium Beautiful juga dipanggil "Korset Abang Sayang" kerana ia membantu merapatkan vagina terutama sekali selepas bersalin. Suami PASTI gembira. Tidak perlu lagi susah payah "bertangas".




10) SANGAT SESUAI dipakai ketika bersenam.

11) SANGAT SELESA sekiranya anda dapat saiz set yang BETUL. Jadi, beli dengan agen yang mempunyai pengalaman LUAS dalam bidang ini. Minta tukar saiz jika rasa tak selesa. So buy with CONFIDENCE.

===============================================

Kenapa mesti PILIH Premium Beautiful?

1) Korset yang mempunyai SUPERBRAND. Seperti roti Gardenia, ia mempunyai pengiktirafan SUPERBRAND, enak dimakan begitu saja.

2) Mempunyai teknologi F.I.R dari Jepun yang selamat digunakan.

3) Konsep Premium Beautiful:
70% kesihatan + 30% kecantikan = 100% KEYAKINAN DIRI

4) Mendapat pengiktirafan dari Pakar Tulang Belakang dari American Chiropractic Association, Canadian Chiropractic Association & Quebec Chiropractic Association.

5) Jaminan SEUMUR HIDUP

================================================
                   
                 Now, Fazi nak offer HARGA TERBAIK..!!

            Untuk produk yang hebat, hanya perlu membayar 
                                      RM87 SEBULAN..!

            Untuk info lebih lanjut, boleh hubungi Fazi dengan segera

                             Whatsapp/ SMS/ Call 012-7552800

Love,
Fazi.. :)


Fazi & Nasi Mendhi.. :)



 Assalamualaikum.. Hi semua..

Semalam untuk berbuka puasa Fazi masak nasi Mendhi.. Lately famous pula nasi mendhi, nasi arab segal nasi arab lah.. hehehe..

Pakai pes je pun, mak Fazi belikan. Sedap rupanya..! Memang rasa lain dari nasi biasa. Kalau ada yang nak cuba, boleh la try pes yang macam kat bawah ni.



Untuk lauk pula, Fazi masak Daging Kima, kambing panggang, salad & sos resipi dari mak Fazi.


Comot betul mangkuk. Heheheh.. Plan asal nak masak kari daging, tapi Fazi tersalah keluarkan daging. Rupanya keluarkan daging hancur. Terus terfikir nak masak kima daging. Maka dengan segeralah mencari resipi. Dapat resipi ni dari Mat tiffinbiru.com.. senang jer & yang penting SEDAP.. tapi ada bahan Fazi tak da, maka guna je lah apa yang ada. Heheheh.. Kalau cukup bahan, sure lagi sedap.

Kima Daging (www.tiffinbiru.com)

Bahan-Bahan:
150 gram daging lembu cincang (anda nak guna daging kambing pun ok)
2 biji tomato masak ranum, cincang
1 1/2 camca besar tomato puree
2 camca besar rempah kari daging
3/4 camca besar serbuk ketumbar (Fazi tak da ni jadi Fazi ganti dengan daun ketumbar, hehehe ikut suka hati ku aje)
1 biji lada merah, potong kasar2
1 biji cili hijau, potong kasar2
1/2 cawan kidney beans, rendam semalaman dan rebus hingga empuk, toskan (ini pun Fazi tak ada)
3/4 cawan mix vege (karot, jagung, kacang pis)
1 cawan air
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 camca besar minyak sapi (ni pun tak ada)
2 camca besar minyak masak
Garam dan gula secukup rasa


Bahan kisar halus:
3 biji cili hijau
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 camca teh lada hitam biji


Cara-cara:
  1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak dalam kuali, tumis kayu manis dan bunga lawang hingga harum, masukkan tomato puree dan tumis hingga garing, tambah bahan kisar halus + serbuk kari daging + serbuk ketumbar, kacau rata dan masak hingga rempah garing, guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan tomato cincang dan daging kisar, kacau dan masak hingga air daging kering.
  2. Tambah kidney beans dan tuang air. Kacau dan masak hingga pekat. Tambah cili merah, cili hijau, mix vege dan bawang besar yang dicincang tadi. Gaul rata, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Jika suka lebih hangat, boleh tambah sedikit lagi lada hitam kisar. Hidangkan bersama roti, capati, roti canai atau roti paun.

Ni pula sambal nasi arab. Senang sangat nak buat. Blend semua bahan-bahan. 

1 biji tomato
Lemon (ikut citarasa masing-masing)
3 tangkai daun ketumbar
3 biji cili padi
Garam
Gula


Bila makan, sayur mesti kena ada. Salad ni sesuai makan dengan nasi arab, lamb chop, chicken chop. Rasa salad ni masam manis masin semua ada. Tambah lagi dengan rasa rangup & manis sayur-sayur. Bahan-bahan seperti dibawah digaul rata. Pastikan semua bahan ni segar & dibersihkan dengan sempurna. Sebab tak semua ni mentah.

Tomato 
Timun
Salad 
Kubis
Bawang besar
Daun ketumbar 
Lemon (ikut citarasa masing-masing)
Garam
Gula

Kalau ada virgin olive oil & balsamic vinegar lebih sedap. Fazi tak ada sebab semua ni last minute. Jadi Fazi gunakan bahan-bahan kat atas je. Husband Fazi makan penuh selera. :)


Kambing perap panggang ni, Fazi beli ready made je dari kawan Fazi. Sedapppp sangat. Anak-anak Fazi pun suka.
Fazi ni sebenarnya tak makan kambing sebab bau dia, tapi pregnant kali ni, selera sungguh makan kambing.
 Memang pelik-pelik aja time mengandung kan.

Haa.. itu ler kisah Fazi & Nasi Mendhi.

:D



Testimonial kulit cantik dengan Marine Essence..


Teruja tak dengan tajuk?

Of coursee.. hehehe.. 

Siapa tak nak kulit cantik.. lelaki & perempuan semua nak kulit bersih. Bak kata Maya Karin, hidung tak mancung takpe, pipi tak da lesung pipit takpe, no high cheek bone takpe, mulut tak seksi ke takpe.. Tapi bila kulit cantik, insyaAllah semua cantik..

Alahai ala-ala mak jemah ku rasakan bila bercerita.. hehehe..

Fazi nak cerita sikit kenapa sabun Marine Essence Beauty Bar ni special sangat, lain dari sabun-sabun yang lain. Apa kandungan sabun ni sampai ramai yang dapat kesan positif?

Garam Buluh
- Sumber kaya dengan mineral & antioksidan untuk kulit.
- Anti-bakteria, anti-alergi, anti-keradangan.

Pheno-SFE TM (Ekstrak The Pu-Erh)
- Terkenal dengan anti-oksidan & sifat-sifat pemulihan untuk menghapuskan radikal bebas yang merbahaya yang merosakkan kulit (anti-penuaan).
- Memperbaiki & memperbaharui sel-sel kulit & menjaga sel kulit baru agar tetap sihat & muda untuk masa yang lebih lama.

Ekstrak Liquorice
- Mengurangkan perubahan warna kulit & bintik-bintik hitam.
- Mencerahkan pigmentasi.

Minyak Tea Tree
- Anti-bakteria, anti-kulat

Vitamin E
- Antioksidan, anti-penuaan
- Menyembuhkan kulit yang bermasalah & rosak dengan berkesan

Gliserin
- Tidak mengeringkan kulit. Sebaliknya ia menarik kelembapan ke dalam kulit.
- Merupakan pelembap terbaik.

Aloe Vera
- Kebolehan untuk menyembuhkan & meransang pembaharuan sel-sel kulit pada kulit yang bermasalah.

Cakap je, siapa pun boleh kan?

Ok, ni testimonial-testimonial cari customers yang sangat berpuas hati & happy. :)


 Kulit berminyak memang merimaskan. Tepek lah bedak banyak mana, memang takkan ok. Kulit jadi makin kusam, tak bermaya & nampak tidak segar.


 Bekas parut accident semakin pudar


 Kulit kering & berkeping-keping.. Kalau jenis tangan gatal, asyik nak mengopek je lepas tu berdarah.. Kulit makin tak elok, risiko jangkitan kuman, macam-macam boleh jadi.


 Jerawat tiada lagi.. :)


 Tumit pecah. Muka cantik, bersih tapi kaki macam pegi ke sawah, berkerak & merekah, hilang selera suami tengok. Orang kata kalau nak tengok orang perempuan pandai jaga diri ke tidak, tengok tumit. Jadi jangan biar tumit kaki pecah.


   Alhamdulillah.. makin comei la raya ni dik.. jerawat besar tiada lagi.. :) 
 


 Sabun eksen ke tak kisah lah.. janji lepas pakai muka bersih, jangan eksen ye.. heheheh.. 
Kulit cantik, bersih berseri.. :)


 Jangan risau, semua rangkaian produk Marine Essence disahkan selamat digunakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Anak kecil baby pun boleh pakai..

Dan gunakan tanpa was-was.. semua berasaskan tumbuhan.. :D

Nak order?

Fazi sentiasa ada ready stock. Nampak je stock sabun Marine Essence nak habis, cepat-cepat pegi restock. Sebab order sentiasa masuk.


GOOD NEWS..!
 Postage adalah setiap hari.

Boleh whatsapp/ sms/ call/ wechat/ email Fazi anytime
012-7552800
fazi_zizi@yahoo.com

Love,
Fazi..


Cinta Ibu, Cinta Suci.. Cinta Ayah, Tiada Bertepi...

 

Itu anak kedua Fazi, Ameer Luqman namanya. Lately Ameer Luqman suka sangat protes, tantrum, buat perangai tak kira tempat. 

Asalkan tak diikut kehendak dia, mula-mula dia akan keraskan badan dia macam batu atau lembikkan badan, tak nak bergerak mana-mana, dipujuk, sebab anak soleh sorang ni tak boleh kasar-kasar dengan dia. TAPI tak jalan jugak. Dia terus jalan laju menononggg je. Itu kalau di luar. Kalau di rumah, dia akan melembik-lembikkan badan, merengus, menjerit, merajuk tak payah cakap lah. Nak suruh bangun pagi punya lah susah yang amat, padahal dia lah anak yang paling senang bangun sebelum ni. Bila ditanya kenapa dia merajuk, dia diam tak cakap apa-apa.

Memang sangat menguji kesabaran. Ada satu hari tu, Fazi menangis sebab perangai dia. Terfikir, ini kecil lagi, tak dengar cakap macam ni, dah sakit kepala, sakit dada. Yang anak dah besar buat kepala sendiri, mesti parents dia lagi sakit kepala.. Nauzubillah..

Jadi Fazi mula cari info macam mana nak lembutkan hati anak & pada masa yang sama, doa banyak-banyak kepada Allah SWT. Alhamdulillah, Ameer Luqman mula tunjukkan kesan positif. Dah mula

Ni amalan Fazi:
1) Setiap malam, Fazi akan bercakap dengan anak-anak, pergi baring pada setiap orang anak sambil usap kepala anak-anak sambil baca surah Al-Insyirah. Mula-mula puji dulu dia anak baik, anak soleh, tak suka susahkan mama abah.. Lepas tu nasihatkan, jaga solat 5 waktu, buat apa yang Allah suruh, tinggalkan apa Allah larang. Antaranya dengar cakap mama abah. bla bla bla.. cakap lah apa yang kita nak cakap. Badan dia sedang rehat sepenuhnya, tapi minda dia ligat bergerak. Petua ni dapat dari kursus parenting oleh Dr Fadzillah Kamsah.

2) Petua ni adik Fazi kongsikan pada Fazi. Dia dapat dari FB Rahsia Hawa.
a) Setiap pagi, sebelum pergi ke sekolah, anda berdiri di belakang anak & kedua-duanya (anak & ibu/ ayah) menghadap kiblat.

b) Kedua-dua telapak tangan ibu/ ayah dirapatkan atas kepala anak tanpa sentuh kepala lebih kurang 1 inci dari rambut.

c) Bacakan Al-Fatihah & Al-Insyirah sehingga habis.

d) Niat dalam hati mohon kepada Allah SWT: 
"Ya Allah.. permudahkanlah anakku ini untuk belajar & terangkan hatinya, lembutkan hati & ditetapkan iman & mohon anakku ini mendengar kata-kata ibubapanya".

Tapi Fazi tambah lagi doa, jadikan dia anak yang tetap mengerjakan solat, tidak melewat-lewatkan solat, tidak meringankan solat. Boleh tambah apa saja yang kita nak.

e) Kucup dahi anak & biarkan dia pergi ke sekolah. 

Telapak tangan ibu ayah ada aura. Gunakan sebaik-baiknya.. InsyaAllah mudah-mudahan, anak-anak kita akan jadi anak yang dengar kata.. Amin..

 p/s: Cinta ibu, cinta suci.. Cinta ayah, tiada bertepi.. 

Salam sayang, 
Fazi.. :)