Perkara yang anda perlu tahu tentang H1N1

Pelajar-pelajar Sekolah Menengah Sains Bandar Penawar dah ada kes disyaki H1N1.. the students are already quarantined.. sampai ada rumors ada 1 kes kematian melibatkan seorang guru disebabkan oleh H1N1.. Ya.. memang cikgu itu meninggal, tapi bukan disebabkan oleh H1N1.. sampai ke Bandar Mas tau cerita tak bape nak betul nie.. hari nie terpanggil lagi aku untuk sampaikan maklumat atas dasar tanggungjawab sosial.. This is what I found out from Dr Azwan's blog..
____________________________________________________________________

Reference : Dr Azwan - http://drazwan.blogspot.com/

1.Apakah yang anda perlu tahu berkaitan dengan jangkitan pernafasan?

Terdapat beberapa jenis jangkitan pernafasan yang sering berlaku dalam kalangan masyarakat iaitu

* Seasonal Flu / selesema bermusim/ influenza like illness (ILI)

1. Disebabkan oleh pelbagai jenis virus influenza yang telah sedia ada di dalam persekitaran
2. Gejala utama adalah demam dan batuk atau sakit tekak serta hidung berair, hidung tersumbat, sakit otot, sakit kepala, menggigil (chills) dan keletihan. Gejala-gejala ini juga dikenali sebagai gejala influenza-like-illness (ILI)
3. Kebiasaanya jangkitan ini sembuh dengan sendiri dalam tempoh dua minggu dan pesakit akan memperolehi imuniti terhadap jangkitan ini
4. Jangkitan ini adalah lebih berbahaya jika ia berlaku dalam kalangan inidividu yang mempunyai penyakit sampingan yang lain seperti asthma, diabetes, penyakit paru-paru kronik , obesiti dan kegagalan organ.

* Common Cold

1. Disebabkan oleh berbagai jenis virus
2. Gejala utama adalah hidung tersumbat/hidung berair/bersin/sakit tekak/gatal tekak/batuk dan pesakit mungkin mengalami demam
3. Gejala ini lebih ringan daripada seasonal flu dan biasanya pesakit sembuh dalam masa 3-10 hari

* Pharyngitis / radang tekak

1. Kebiasaannya ia disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus di bahagian tekak
2. Gejala utama adalah sakit tekak dan demam
3. Kebiasaannya ia memerlukan rawatan antibiotik dan rawatan simptomatik seperti ubat demam/sakit tekak dan sebagainya

* Pneumonia/ jangkitan paru-paru

1. Kebiasaanya ia disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus di dalam paru-paru
2. Gejala utama adalah demam/batuk berkahak/sukar bernafas
3. Pesakit perlu mendapat rawatan di hospital



2.Apakah itu penyakit Influenza A (H1N1)?

Influenza A (H1N1) adalah sejenis penyakit berjangkit pada saluran pernafasan yang disebabkan oleh virus influenza A(H1N1).

Virus influenza ini adalah sejenis virus yang baru dan terhasil daripada reassortment (percampuran) genetik virus influenza babi, burung dan manusia.
Lagi...


3.Kenapa virus baru H1N1 ini sering dikaitkan dengan “swine flu” (selesema babi)?

Virus ini dikenali sebagai selesema babi (swine flu) kerana berdasarkan ujian awal makmal ia menunjukkan kebanyakan gen virus ini adalah sama seperti gen virus selesema babi yang berasal dari Amerika Utara.
Walau bagaimanapun kajian terperinci menunjukkan bahawa ia adalah sejenis virus baru yang berbeza dengan virus selesema babi sedia ada.


4.Negara mana yang dilanda penyakit ini?

Maklumat yang ada pada masa ini menunjukkan bahawa kes yang terawal dijangkiti virus ini dilaporkan dari Mexico dan Amerika Syarikat pada April 2009 dan telah terus menular ke negara-negara lain.
Untuk maklumat terkini tentang negara-negara yang dilanda penyakit ini, sila rujuk laman web http://www.who.int/en


5.Apakah gejala virus ini?

Gejala jangkitan virus influenza A(H1N1) adalah serupa dengan gejala selesema bermusim (influenza-like-illness) termasuk demam; batuk, sakit tekak dan gejala lain seperti selesema, sakit badan, sakit kepala, badan berasa sejuk dan lesu. Terdapat juga individu yang dijangkiti virus ini mengalami cirit-birit dan muntah.


6.Bagaimana kita boleh dijangkiti?

Virus ini berjangkit apabila pesakit batuk atau bersin.
Titisan cecair pernafasan yang keluar akan terkena tangan pesakit, permukaan-permukaan (surfaces) atau tersebar ke udara. Seseorang boleh dijangkiti sama ada melalui pernafasan; melalui sentuhan dengan tangan pesakit atau menyentuh permukaan-permukaan yang tercemar dengan titisan cecair pesakit.


7. Bolehkah saya dijangkiti virus H1N1 apabila memakan atau menyediakan babi?

Tidak. Virus H1N1 tidak berjangkit melalui makanan. Individu yang memakan babi atau produk babi tidak boleh dijangkiti oleh virus HIN1. Daging atau produk babi yang dikendalikan dan dimasak dengan betul (160°F/70°C) adalah selamat untuk dimakan.


8. Apa yang perlu saya lakukan jika saya mengesyaki dijangkiti penyakit ini?

Sekiranya anda berasa tidak sihat atau mengalami gejala selesema:

* Anda dinasihatkan untuk berada di rumah dan elakkan berada di tempat kerja, sekolah atau tempat sesak
* Berehat dan meminum banyak air
* Tutup mulut dan hidung bila batuk dan selesema dan, jika menggunakan tisu, buang tisu yang telah digunakan ke dalam tong sampah. Bersihkan tangan segera dengan sabun dan air atau bersihkan dengan bahan cuci berasaskan alkohol
* Jika anda tidak mempunyai tisu ketika batuk atau bersin, tutup mulut dan hidung dengan dengan lengan dan siku anda
* Gunakan mask bagi mengelakkan titisan cecair tersebar kepada orang lain di sekeliling anda. Pastikan anda memakai mask dengan cara yang betul
* Maklumkan keluarga dan rakan mengenai masalah kesihatan yang anda alami dan elakkan berhubung rapat dengan orang lain
* Seboleh-bolehnya, hubungi pihak kesihatan sebelum ke kemudahan kesihatan bagi membincangkan samada pemeriksaan kesihatan diperlukan
* Jika perlu mendapatkan rawatan lanjut ataupun gejala bertambah teruk seperti demam dan batuk/sakit tekak yang berterusan hendaklah segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan



9. Berapa lamakah orang yang dijangkiti boleh menyebarkan virus ini?

Selagi mereka mempunyai gejala penyakit ini. Biasanya sehingga 7 hari dari tarikh mula mengalami gejala penyakit ini terutamanya semasa demam

Kanak-kanak boleh menyebarkan penyakit ini bagi tempoh yang lebih lama.


10. Bagaimana anda boleh mengurangkan penularan jangkitan ini?

* Social distancing iaitu menjarakkan kedudukan sekurang-kurangnya 1 meter dengan individu lain serta meminimumkan majlis perjumpaan
* Adab batuk yang baik (cough etiquette)
* Kebersihan tangan dengan mencuci cara betul dan lebih kerap
* Pengudaraan dalam rumah yang baik
* Kes-kes yang berkomplikasi atau yang berisiko tinggi perlu dirawat di hospital. Pendekatan ini akan memastikan impak negatif penularan pandemik dapat diminimakan
* Mereka yang bergejala ringan, serta tiada masalah kesihatan, digalakkan berehat di rumah dan hanya perlu ke klinik atau hospital apabila gejala menjadi lebih berat.
* Kehadiran banyak kes bergejala ringan ke klinik boleh membebankan keupayaan klinik untuk merawat kes-kes yang berisiko yang sebenarnya perlu diberi perhatian utama
* Mereka yang bergejala perlu memakai mask termasuk mereka yang berisiko tinggi seperti pesakit asthma, obesiti, ibu mengandung, diabetes, dan penyakit kronik paru-paru
* Majikan dan institusi perlu memantau kehadiran pekerja mereka termasuk mereka yang tidak hadir bertugas kerana sakit
* Kejadian kes bersimptom influenza perlu dilaporkan segera kepada Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat



11. Adakah terdapat vaksin khusus untuk melindungi diri daripada Influenza A (H1N1)?

Sehingga kini belum ada vaksin khusus untuk melindungi diri daripada Influenza A (H1N1). Walau bagaimanapun usaha-usaha penghasilan vaksin ini sedang jalankan.

Vaksin sedia ada pada masa ini adalah vaksin influenza bermusim yang TIDAK memberi perlindungan daripada jangkitan influenza A(H1N1).


12. Terdapatkah ubat untuk merawat penyakit ini?

Buat masa ini terdapat dua jenis ubat antiviral iaitu oseltamivir (Tamiflu®) dan zanamivir (Relenza®) yang boleh digunakan untuk merawat penyakit ini. Ubat ini hanya diberikan kepada pesakit-pesakit yang dimasukkan ke hospital-hospital tertentu.


13. Bolehkah antiviral ini mencegah jangkitan influenza A(H1N1) ?

Tidak. Orang ramai dinasihatkan untuk tidak membeli ataupun mengambil antiviral ini bagi tujuan untuk mencegah jangkitan. Pengambilan antiviral yang berleluasa boleh mengakibatkan terjadinya resistan terhadap ubat tersebut. Ini akhirnya mengakibatkan ubat tersebut tidak lagi berkesan untuk merawat jangkitan influenza.


14. Bolehkah kita ke luar negara?

Buat masa ini, Kementerian Kesihatan menasihatkan kepada mana-mana individu yang ingin membuat perjalanan ke luar Negara terutamanya negara-negara yang terjejas supaya mengambil langkah-langkah pencegahan yang sesuai semasa berada di sana.
Sekiranya anda jatuh sakit sama ada semasa berada di luar Negara atau setelah kembali ke Malaysia, segera dapatkan rawatan doktor.


15. Kawan saya baru pulang dari salah sebuah Negara yang terjejas, adakah beliau boleh terus hadir ke tempat kerja atau dikenakan tindakan kuarantin. Apakah yang patut saya lakukan sebagai rakan sekerja?

Sebagai seorang warga kerja yang bertanggungjawab, seseorang yang baru pulang dari luar Negara dan sihat tidak dikenakan tindakan kuarantin tetapi beliau perlu memantau kesihatan diri terutamanya gejala demam/batuk/sakit tekak/selesema.

Sekiranya individu tersebut berasa tidak sihat, beliau hendaklah berehat di rumah sekurang-kurangnya dalam tempoh 3-4 hari atau sehingga beliau pulih.

Sementara itu pihak majikan perlu menasihati pekerja mereka yang mempunyai gejala influenza untuk tidak hadir bagi mencegah penularan penyakit ini berlaku di tempat kerja dan menyebabkan keadaan menjadi lebih teruk.

Pihak majikan juga hendaklah melaporkan sebarang kejadian dalam kalangan pekerja bergejala influenza kepada Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat.

Mengikut Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (1994) majikan bertanggungjawab untuk memastikan keselamatan, kesihatan dan kebajikan pekerjanya. Dengan itu adalah menjadi tanggungjawab majikan untuk membenarkan pekerja yang mengalami gejala-gejala influenza-like-illness untuk berehat di rumah sehingga pulih supaya pekerja lain tidak terdedah kepada jangkitan Influenza A(H1N1) ini. Pekerja yang mengalami gejala-gejala influenza- like-illness juga berkewajipan untuk berehat di rumah sehingga pulih supaya pekerja lain tidak terdedah kepada jangkitan Influenza A(H1N1) ini.


16. Anak saya belajar di salah sebuah institusi/ sekolah yang mempunyai kejadian influenza A(H1N1), apakah yang perlu saya lakukan?

Sekiranya institusi/sekolah ditutup untuk tempoh tertentu, anak tuan hendaklah sentiasa berada di rumah dan memantau kesihatan diri. Pada masa yang sama pihak sekolah tidak dibenarkan untuk mengadakan sebarang aktiviti di dalam tempoh penutupan tersebut

Jika anak tuan mempunyai gejala selesema (influenza-like-illness) yang ringan, beliau perlu sentiasa mengamalkan langkah pencegahan di rumah di samping memantau kesihatan diri menggunakan Panduan menilai tahap kesihatan diri di rumah. Sekiranya gejala berterusan dan bertambah teruk, anak tuan perlu mendapatkan rawatan doktor.

Sekiranya institusi/sekolah anak tuan tidak ditutup, beliau dinasihatkan untuk mengamalkan langkah-langkah pencegahan bagi mengelakkan jangkitan tersebut


17. Adakah sekolah yang ditutup perlu dibasmi kuman sebelum dibuka semula?

Tidak. Pada umumnya sekolah akan ditutup dalam tempoh seminggu. Perlu diketahui bahawa virus H1N1 ini hanya dapat bertahan di persekitaran dalam tempoh 48 jam.


18.Apakah yang dimaksudkan dengan penutupan sekolah?

Apabila sesebuah sekolah harian ditutup kerana jangkitan influenza A(H1N1), ia bermakna semua kakitangan termasuk guru dan lain-lain kakitangan sokongan serta pelajar dikehendaki untuk berada di rumah.

Ia bertujuan bagi mencegah penularan jangkitan dan seterusnya memastikan individu yang mengalami gejala-gejala influenza-like-illness untuk berehat di rumah sehingga pulih supaya orang lain tidak terdedah kepada jangkitan Influenza A(H1N1) ini.


19. Kalau seseorang pesakit positif H1N1 dan telah sembuh, adakah beliau boleh hadir ke tempat kerja seperti biasa?

Ya, beliau boleh hadir ke tempat kerja seperti biasa. Secara umumnya seseorang pesakit yang telah mendapat rawatan lengkap, tidak akan menjangkiti orang lain.


20. Bolehkah saya mendapatkan refund ticket sekiranya saya ingin membatalkan perjalanan ke Negara yang terjejas.

Sekiranya anda ingin membatalkan tiket penerbangan sila dapatkan pengesahan kesihatan daripada doktor yang berdekatan. Perlu diingatkan bahawa individu yang mempunyai penyakit sampingan yang lain mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat jangkitan influenza A(H1N1) yang lebih teruk.


21. Apakah yang dimaksudkan dengan jangkitan manusia yang berterusan (sustained human to human transmission)?

Penularan jangkitan influenza A(H1N1) berlaku secara berterusan dalam kalangan manusia dan punca jangkitan tersebut tidak dapat dikenalpasti


22.Apakah yang dimaksudkan dengan Fasa Mitigasi

Aktiviti mitigasi adalah tindakan membendung wabak pandemik H1N1 di Malaysia dengan memperkukuhkan langkah-langkah pencegahan dan kawalan seperti mengamalkan kebersihan diri, kerap mencuci tangan dan mengamalkan adab batuk yang sesuai.

Strategi utama fasa ini adalah untuk mengurangkan kesengsaraan dan kematian akibat penyakit ini, melambatkan jangkitan penyakit dan mengurangkan kesan terhadap gangguan perkhidmatan utama.
Lagi...


23.Berapa lama virus ini boleh hidup di atas permukaan objek? (seperti buku dan tombol pintu)?

Kajian menunjukkan virus influenza boleh bertahan pada permukaan objek dan menjangkiti orang antara tempoh 2 hingga ke 8 jam.


24.Apa yang boleh memusnahkan virus influenza?

Virus influenza boleh dimusnahkan dengan kepanasan [75-100°C]. Selain itu, bahan kimi pemusnah kuman, termasuk klorin, hirogen peroksida, bahan cuci (sabun), iodophors (antiseptik berasaskan iodin), dan alkohol adalah berkesan terhadap virus influenza, jika digunakan dengan sukatan dan tempoh masa yang betul. Sebagai contoh, bahan pengelap atau jel beralkohol boleh digunakan untuk membersihkan tangan. Jel ini perlu digosok pada tangan sehingga ia kering.


25.Apakah permukaan objek yang mudah menjadi punca jangkitan?

Kuman boleh merebak apabila seseorang menyentuh objek yang dijangkiti kuman dan kemudiannya menyentuh mata, hidung atau mulut. Titisan cecair (batuk atau bersin) daripada individu yang dijangkiti tersebar melalui udara. Kuman boleh tersebar bila seseorang menyentuh titisan cecair pernafasan pesakit yang terlekat pada permukaan objek seperti meja, sebagai contoh, dan kemudiannya memegang mata, hidung atau mulut mereka sendiri sebelum membasuh tangan.


26.Adakah pekerja asing yang baru pulang daripada tanah air mereka perlu menjalani saringan atau pemeriksaan kesihatan?

Tidak. Pihak majikan perlu menasihatkan mereka untuk mengamalkan langkah pencegahan dan memaklumkan kepada majikan jika mengalami gejala influenza-like illness.

Bagi maklumat lanjut, sila hubungi Bilik Gerakan CPRC Kebangsaan, Kementerian Kesihatan Malaysia di talian 03–8881 0200/0300 atau e-mel ke cprc@moh.gov.my
____________________________________________________________

p/s: jangan mudah percaya kata orang.. tanya dulu baru sebarkan.. (ingatkan diri aku jugak..)



Selamat Tinggal H1N1..?

Dr Azwan menulis - RELENZA - Selamat Tinggal H1N1

Baca tau..! Penting nie..! Klik sini..!

p/s: Aku mempersiapkan anak-anakku dengan antibodi yang sangat kuat.. semoga ia jadi pelindung anak-anakku.. Semoga usahaku diberkati Allah.. InsyaAllah.. Jom Susukan Anak Kita..!

Cara Susu Formula Mencederakan Lapisan Usus Bayi Anda

I'm soooo passionate about breastfeeding.. memang.. selain dari nyawa, keluarga, CERMIN MATAku (ehehehe.. memang pun.. ibarat nyawa tuu.. kalau tak meraban laa hakuu..).. lg satu yang memang sangat berharga bagi aku, susu aku.. mungkin ada sesetengah orang kata "ala benda kecik pasal susu pun nak nangis-nangis..". cakap la camtu pun.. aku tak peduli.. aku memang nak anak-anak aku sihat, cerdik & dapat segala kebaikan susu ibu.. masa baru bersalinkan Amaar, susu tak keluar lagi & ilmu pun sangat lah sikit (tak kata sekarang nie ilmu aku dah banyak..).. aku menangis tengok Amaar.. Amaar tak nak nenen, aku terus bagi Amaar kat hubby sambil nangis-nangis.. (bila pikir balik.. ish memang macam budak kecik.. ekekek..). Aku ni konon nampak macam tough.. tapi bila sampai bab mak, anak-anak & susu badan nie, laju jer air mata nie keluar.. kelememe orang kata..

Dan aku juga sangat bersemangat bila bercerita pasal susu badan.. tak kira lah pada lelaki sekali pun..! To me, I have the social responsibility.. aku cuba bagi kesedaran, cerita tentang kebaikan susu ibu pada seramai mungkin yang boleh.. aku bermula dengan keluarga terdekat & kawan-kawan pejabat.. (korang.. baik susu kan anak.. rugi....)..

Terbaru, aku ada kawan baru dengan Founder & CEO SusuSihat.co, Mommy Lyna.. kenal secara online saja aku selalu baca blog dia.. takpelah online pun, janji aku dapat tambah networking & dalam masa yang sama aku boleh belajar banyak dari dia.. kan, kan?

Anyway, nie maklumat yang Mommy Lyna email pada aku.. dan aku rasa bertanggungjawab untuk sebarkan maklumat nie pada semua..
____________________________________________________________________

Tahu tak sebenarnya usus bayi di bawah umur sebulan ni macam
jaring. Ia menyerap apa saja yang melaluinya termasuklah segala
kuman dan bacteria; baik ke jahat semua pun dia sapu.

Yang bahayanya, ia mudah bocor! Hanya satu cara saja untuk
'menampal' jaring-jaring itu & mengelakkan kebocoran.

Susu Ibu!

Susu ibu mengandungi "sIgA" yang boleh melapisi usus bayi baru
lahir ni sampailah ususnya matang.

Kemudian ia menyediakan "pH" atau tahap keasidan yang optimum dalam
usus untuk pembiakan bakteria baik spt "Lactobacillus bifidus" yg
dapat hidup dengan aman tanpa gangguan bakteria jahat.

Mesti anda pernah dengar nama "Bifidus" dalam satu iklan susu
formula kan? Itu kita tak tahu bagaimana dia formulasikan bifidus
tu, tapi dengan susu ibu, bifidus yang asli dan tulen sahaja
diterima!

Yang bertugas menghalang penjajahan bakteria jahat tu pula namanya
"Oligosakarida" dalam susu ibu. Mesti anda pernah dengar juga nama
Oligo.. Oligo ni kan.

Jika anda memberinya formula, maka hilanglah lapisan perlindungan
dalam ususnya. Tentunya kita tak mahu beri yang second best kepada
anak kesayangan kita kan?
____________________________________________________________________

Boleh tau lebih lanjut kat sini.. Register dulu.. kekeke..

p/s: Sabtu nie aku gi kelas penyusuan; persediaan bulan Ramadhan.. minggu depan 4 Ogos gi kursus penyusuan anjuran Pejabat Kesihatan Daerah Kota Tinggi.. seronoknyee..! tak sabar nak kongsi maklumat..!

Spektra 3 Car Adapter..

Sebelum nie aku kalau jalan-jalan tak bawa anak, perah pakai tangan.. bayangkan ler, aku on the way mesyuarat kat Segamat, jalan ke sana ikut jalan dalam.. mak aiii.. jenuh nak bagi susu tu tak tumpah.. aduyaii..

Tapi sekarang tak lagi.. eheheh.. aku seronok sangat bila ada Spektra 3 car adapter.. tak da payah lagi aku nak memerah.. aku nie memang jenis suka perah pakai mesin.. sebab aku boleh buat keje lain dalam masa yang sama.. macam sekarang nie lah, sambil taip untuk post nie, aku tengah memerah.. practice jd multitask..

Aku beli car adapter nie kat sini.. car adapter nie bukan jer boleh guna untuk breastpump.. tapi boleh charge cellphone, laptop ker, bateri kamera ker.. memang aku recommend pada ibu-ibu yang selalu on the go.. eheh.. on the road lebih tepat.. yang keje kat tempat-tempat yang selalu traffic jam tu, elok benar lah beli nie.. dari tunggu melanguk dalam keta stress,"bila la aku nak sampai umah..", "ee.. nak perah susu nie.. tak tahan dah nie.. (tapi tak leh nak perah pakai tangan).. dan macam-macam lagi situasi yang sesuai nak pakai lah..

Senang jer nak guna.. cucuk jer power supply dia tu pada pencucuh api rokok tu.. pastu sambung plug pada adapter tu.. nie gambar kat bawah aku baru setup nak memerah..



Yang wane oren tu adapter..



Cucuk kat pencucuh rokok tu..

Senang jer.. masa nie aku dating dengan hubby, jadi aku dok sebelah jer tak drive..

Tapi masa nie aku sorang jer.. gi kelas Hai O kat Gombak.. aku perah sambil drive.. ok jer.. tapi kena hati-hati la yaa..

Tak ada alasan lagi untuk ibu-ibu menyusukan anak-anak.. isunya hanya.. NAK KE TAK NAK..?


Mom's milk is the best..!

Doaku setiap hari.. "murahkan lah rezeki anak-anakku untuk mendapat yang terbaik dalam hidup mereka.. permudahkan lah aku untuk menyusukan anak-anakku dan berikan lah aku kekuatan.."

Amin...



Pengalaman & Pengajaran..



Nampak itu... macam dadih kan yang wane pink tu..? tapi tidakkk.. itu lah rupa susu bila bercampur darah.. panik..? memang la aku panik..!! i checked my nipple (it was my left nipple btw..), there were no visible cracks.. ape kes jadi camtu..cepat-cepat aku call Pn Farah Sara Kids.. rupanya ada internal cuts kat dalam ducts... uhuhuh... then aku call Pn Rita Momslittleones for futher information & solution, sebab aku tak sempat nak tanya Pn Farah Sara Kids sebab bunyinye masa tu Farah sibuk..

Benda-benda macam nie nak share dengan semua.. ehehe.. sebelum tu nak gelakkan kat diri sendiri dulu..

Setelah disoal selidik oleh Pn Rita, puncanya disebabkan oleh kuasa sedutan (suction power) yang terlalu kuat.. memang aku dari dulu adjust suction to the max..! Sakit..? alah bisa tegal biasa.. aku dah lali sampai tak rasa sakit.. ala.. bukan sakit sangat pun, pedih sikit jer... ok ibu-ibu.. jangan tiru macam saya ok.. nape saya perah kuat..? sebab saya nak cepat.. kat sini kita kena paham (kita tu termasuk haku la tu..).. yang mesin memang boleh sedut sehingga maksima.. tapi kita kena ikut keselesaan kita & kita kena jaga kesihatan nipple kita.. kita tak boleh beranggapan yang bila pam kuat, susu lebih banyak akan dikeluarkan.. hakikatnya tidak.. (aku sedar akan hakikat itu.. aku cuma nak cepat).. dan juga kita bukan setakat kena jaga bahagian luar nipple, tapi bahagian dalam nipple contohnya lubang-lubang susu keluar..
Ada lagi beberapa perkara yang boleh menyebabkan lubang-lubang susu cedera/ luka.. tapi tak berapa dengar apa yang Pn Rita cakap hari tu.. (memang ko kena gi kelas Fazi oi...!)..

Benda dengar macam remeh.. kan? aku lah tu yang pandang remeh.. tapi sebenarnya aku dah pun mencederakan nipple ku sendiri.. uhuhuh.. sayang wooo.. anak nak nyusu lama lagi niee...

p/s: Kawan-kawan ramai kata aku dah expert bab penyusuan.. hakikatnya tak wahai kawan-kawan.. banyak lagi aku belum tau.. tapi insyaAllah, aku tambahkan lagi ilmu & akan share dengan semua.. :D

Sambung balik.. semalam terlupa nak bagitau penyelesaian masalah.. ekkeke.. since luka nie kat dalam, Pn Rita cadangkan beli Saline Solution.. larutan garam, rendamkan seluruh nipple dalam larutan tu dalam 10 minit.. boleh beli kat farmasi.. cakap jer nak saline solution..