Jangkitan Air Kencing Tikus..


Aku dapat nie dari email adik aku bagi.. sebelum nie aku baca tak forward pada orang lain, terlupa, bukan ignore.. tapi lepas dengar di Buletin Utama malam tadi Din Beramboi koma akibat terkena jangkitan air kencing tikus, aku terus teringat email adik aku bagi..

Mak aku selalu suruh aku bersihkan apa-apa tin sebelum masak terutama sekali permukaan atas.. tin sardin ker, tin tomato puree ker, susu pekat ker, apa-apa lah yang mana makanan akan dituang terus dari tin..

Dulu-dulu aku tak penah soal (yo lah mak.. eden yang menurut perintah.. ehehh), pun buat & dah jadi habit setiap kali memasak mesti aku basuh segala benda (sebab tu aku masak lambat...!! ahahah)..

Maka pasnie, bila masak, jangan lupa basuh dulu ya.. nak minum air tin pun kalau boleh basuh dulu ataupun lap lah dulu dengan tisu basah ker ape ke & minum pakai straw jangan terus hirup.. aiyooo.. kalau tak ada kencing tikus pun, ada banyak germs & habuk...

************************************************************************************

WASH THEM FIRST.

cid:79201B2C150146E3B1158C338BF13823@kitchen

This is Serious!
This incident happened recently in North Texas .
A woman went boating one Sunday taking with her some cans of coke
which she put into the refrigerator of the boat.

On Monday she was taken to the hospital and placed in the Intensive Care Unit.

She died on Wednesday.
The autopsy concluded she died of Leptospirosis.
This was traced to the can of coke she drank from, not using a glass.

Tests showed that the can was infected by dried rat urine and
hence the disease Leptospirosis
.
Rat urine contains toxic and deathly substances.
It is highly recommended to thoroughly wash the upper part
of
all soda cans before drinking out of them.
The cans are typically stocked in warehouses and transported straight to the shops without being cleaned.
A study at NYCU showed that the tops of all
soda cans are more contaminated than public toilets (i.e.). full of germs and bacteria. So wash them with water before putting them to the mouth to avoid any kind of fatal accident.

cid:F367AD3E983B486EA8C977A327FABAF2@kitchen

Please forward this message to all the people you care about.
I JUST DID!

************************************************************************************

Gunakan blog untuk meningkatkan kesedaran kesihatan & kebersihan sejagat..!

Fuhhh.. semangat betul sejak malam tadi hubby jampi gigi.. kekeke...




1 comments:

armouris said... [Reply to Comments]

lagi info tentang kencing tikus di SIHAT SELALU - Kencing Tikus (Leptospirosis)