CPR Penting..!!!!

Semua kena tau pasal CPR.. kena tau benda-benda yang boleh menyebabkan anak-anak kecil tercekik..

Sakit hati aku bila baca paper hari nie budak sembilan bulan tercekik bebola ikan yang dibelah separuh.. come on laaa... budak 9 bulan, besar mana tekak dia..? tu sume nak cepat & senang jer lah.. ntah baby tu ada gigi ke tak.. kalau gigi dia ada pun geraham dia baru jer nak kuar atau pun gigi depan jer baru kuar..

Kecuaian yang tak patut ada.. memang lah tu dah ditetapkan Allah SWT.. tapi apa-apa pun kena hati-hati, kena ada usaha untuk elakkan kemalangan berlaku.. bukan dok doaaaaaa jer mintak dijauhkan segala musibah.. orang dah serahkan anak mereka untuk dijaga, pegang lah amanah mereka.. jaga baik.. duit tu untuk awak carik makan jugak.. tak berkat lah kalau buat keje sambil lewa jer..

Memang benda-benda macam nie tak dapat dielakkan.. risiko sentiasa ada.. tapi kita semua kena tau macam mana nak handle kalau perkara-perkara macam nie berlaku.. macam mana nak buat CPR pada orang dewasa, kanak-kanak & baby, camna nak buat kalau ada yang tercekik..

You tube ada macam-macam benda yang kita boleh belajar, yang elok jer lah.. huhu.. nak mudahkan kita sume, sila tengok video kat bawah..










The rest, boleh tengok kat website nie.. macam-macam boleh belajar.. www.learncpr.org atau www.thepregnancyshow.com..


Semoga kita semua sentiasa dilindungi Allah SWT.. Amin..

0 comments: