Adoyaiiii...

Hari tu..

Sewaktu pulang dari kantor.. ahaha!! ape kes aku nie..?

Isnin lepas.. balik dari office, aku pusing-pusing tengok staf & student kolej makin aktif bersukan.. best tengoknye.. aku belum berkesempatan lagi, sebab aku tengah kejar bling bling bling.. eheheh..

Aku jenis tak kisah dengar radio ape pun.. Hitz ke, Hot ke, Sinar ke, Klasik FM ker.. janji ada yang sedap kat telinga aku dengar..

Masa on the way balik ke umah, dengar Hot FM, masa tu Kiran & AG.. isunye TERPAKSA.. apa yang penah TERPAKSA buat dalam hidup anda?

Best jugak isu nie.. tiba-tiba ada la plak sorang caller nie..

DJ : Ye (nama dia).. apa yang awak terpaksa buat dalam hidup awak?

Caller : Saya terpaksa PINJAM DUIT ANAK SAYA..!
(dia boleh gelak sakan..! tapi aku masa nie, WHAT THE HECK?)

Kiran & AG :
Gelak terbahak-bahak.. (boys, that's not funny at all..).. Berapa umur anak awak?

Caller : Anak saya umur 2 tahun..!

Kiran & AG :
Terbahak-bahak lagi...

Caller : Sume duit birthday dia, duit raya dia, duit orang bagi dia saya pinjam..

Kiran & AG :
Rasanye ada tanya something tapi tak ingat..

Caller : Saya ada buat simpanan untuk anak saya.. tapi ibu kan boleh keluarkan duit dari simpanan anak.. (huhuhuhu...).. ala ibu (tak ingat dia bahasakan diri dia ape.. tapi tulis jer lah ibu) pinjam duit ya sayang.. nanti ibu ganti lah balik..

Kiran & AG :
Terbahak-bahak lagi..
____________________________________________________________________

Komen aku :

1) Tak segan ker caller tu cerita pasal hal nie? ish.. malu ler sikit.. kot yer pun simpan sendiri udah la..

2) Tak patut.. tak patut.. parents dah besar kan..? dah boleh berfikir kan? dah ada gaji..? dan ada kudrat nak buat keje lebih kalau tau gaji memang tak cukup untuk keperluan.. anak-anak yang kecik tu tak da apa jaminan kalau parents tak buat saving untuk anak-anak.. tapi lain pulak halnye dengan caller nie..
nama pun makan gaji.. gaji tu untuk makan lah.. tapi apa-apa pun pakar kewangan kata paling minima kena simpan 10% daripada gaji kita. Persoalannya.. DAPATKAH KITA MENYIMPAN..?

Borak-borak kat kolej..
Kawan A (
tak sure nak kategori kan mengadu ke ape ker..) :Duit aku terbang lagi.. keta bini aku kena repair (dia ada cakap tapi aku tak ingat).. pasni keta aku plak.. shaft dah bunyi gedek gedek bila kat corner..

Kawan B : Biasa la.. ada kereta memang kena standby duit.. simpan untuk emergency camtu..

Kawan A : Duit asyik keluar jer, bila nak menyimpan..?


Rasanya mesti dah biasa dengar cita-cita camtu kan? Tapi kalau aku kata ramai orang Melayu tak ada simpanan kukuh, tak ada tabung pendidikan anak, ada astro boleh bayar paling minima lebih kurang RM40, tapi tak leh simpan sikit pun... tak salah kan aku kata gitu..? dah memang hakikatnya..

Aku dulu pernah jual insurans.. pegi umah brader nie,
door to door tau aku pegi! jangan tak caye (ada usaha untuk perbaiki ekonomi keluarga masa tu aku umur 19 tahun)! brader nie keje kilang.. dia ada 4 anak kalau tak silap.. terang punya terang.. dia kata "takper lah dik.. abang tau kebaikan insurans nie, tapi tak da duit nak tolak gaji lagi..". Sian dia.. duit nak bayar Astro ada.. tapi dia tak da insurans untuk diri sendiri, isteri & anak-anak.. kalau dia tak da satu hari nanti..? Nak harapkan EPF..? aku pun blah ah dengan harapan brader tu sedau ler diri.. huhuuh.. sian orang Melayu kita nie kan?

Benda untuk seronok-seronok memang senang nak keluarkan duit.. tapi untuk kebaikan diri & keluarga di masa depan yang belum tentu kita tau mimpi indah ke mimpi buruk ker punya lah payah..

*SIGH* - adoyaiiiiiiiiiiiiiii....

Pesanan buat caller.. do something la kakak oi..! you know that your salary is not enough, do something about it..! That's totally unfair to your kids..!

9 daripada 10 rezeki adalah dari perniagaan.. Rasulullah SAW adalah businessman yang hebat..! Bukan sunnah Rasulullah yang kawin 4 kena ikut..! Tapi berniaga tu lagi la juta-juta kali kena ikut.. tak ada yang perlu ditakutkan.. peluang besar didepan mata.. tinggal amik jer..

-Sekadar membuka minda yang lama TERtido dengan nyenyak..-

Indonesian, Singaporean, Bruneian who wanna know about this great business, you can contact me anytime.. Great opportunity has come to you..!
What are you waiting for..?

Read this to know more..

Fazi
012 755 2800
fazi_zizi@yahoo.com





Live Positively..!!



When we live positively, everything becomes easy..!

When we live positively, we become happy..!

When we live positively, we see problems as chances..!

When we live positively, we always aim for the highest..!

When we live positively, we dare to be different..!

When we live positively, we believe in the beauty of our dreams..!

When we live positively, we create laughter..!

When we live positively, good things happen when you go for it..!

When we live positively, nothing is really over until we stop trying..!

When we live positively, we do ordinary things in extra ordinary way..!

When we live positively, we hang on to our dreams..!

When we live positively, we won't be afraid to try..!

When we live positively, we'll be optimistic in everything we do..!

Lastly...

WHEN WE LIVE POSITIVELY, ANYTHING IS IMPOSSIBLE..!




Sebelum ia menjadi sejarah...

Masalah dalam perubahan hal ehwal manusia adalah ia sukar dikenal pasti
kerana ia berlaku sepanjang masa. Sewaktu perubahan berlaku,
kita sering tidak memahaminya dan apabila kita mula
memahaminya, ia menjadi sejarah.
- Ralf Dahrendorf -

______________________________________________________________________

Sebelum ia menjadi sejarah.. buat lah sesuatu untuk berubah ke arah yang lebih cemerlang..!


Sticky Entry..!

Haloooo everyone...!!

Those who are around Selangor & Kuala Lumpur & wish to know more about this great business, let's meet up..!

Here are my schedules..

16 (Wednesday) & 17 (Thursday) February - after working hours - 11.00pm..

18 February (Friday) - 10am - 3pm kat Port Dickson
- 4pm, 8pm-11pm (Selangor & KL)..

19 February (Saturday) - 5 pm - 11pm..


With this business you only have to work 2 hours to get RM 2000.. just imagine if you work 2 hours everyday.. memang berbaloi sangat.. tak ada dateline, tak da kena
marah dengan bos, you
keje dengan masa yang you tetapkan sendiri, you are
your own boss! dan paling best income
yang you dapat memang menjanjikan
kepuasan yang tak terhingga..!



Please, jangan pandang sebelah mata kat peluang nie sebab tak nak kita semua
tercicir.. dan
jangan ada pandangan negatif tentang perniagaan ini.. tidak ada
perniagaan yang low class
ataupun poyo.. hatta bukak gerai burger sekalipun sebab
semua perniagaan menguntungkan..

Selalu fikirkan yang positif, then only semua yang kita buat akan jadi positif..
____________________________________________________________________

Selalu fikirkan apa yang you nak dalam hidup.. fikirkan camne nak dapat apa you nak..

Selalu fikirkan apa yang you boleh buat parents you happy.. your other half happy... anak-anak you happy..

Tak pernah termimpi aku jadi usahawan.. tak pernah mimpi pun ada side income yang betul-betul mantap & stabil macam nie..

Masa diperkenalkan biz nie, aku buka hati & minda untuk terima.. aku tak nafikan kebaikan apa jugak jenis perniagaan termasuk lah berniaga pasar malam, MLM, jual burger ke ape ker..

Alhamdulillah.. sejak dari bulan 7 tahun 2009, hidup aku banyak berubah..

Tak salah kan kalau kawan-kawan kat luar jumpa & dengar explanation kita..? Jangan takut.. tak da istilah paksaan dalam kamus business kami..

Let's join my quest.. hidup yang biasa boleh jadi luar biasa..

Fazi
012 755 2800




Tertarik sangat dengan quot dari MommyLyna..

makan gaji = keje teruk cemana pun gaji tara tu je..
bisnes = keje teruk2 pulangan berganda-ganda..

Memang setuju sangat lah dengan MommyLyna..

Business yang aku buat nie TAK SUSAH.. sebab ada banyak teknik yang bantu memudahkan segala hal..

Aku suka dengan keje aku sekarang.. mendidik anak bangsa, memang puas bila tengok student sendiri grad flying colours.. berbaloi mengajar, marah budak-budak tu.. pahala pun dapat..

Tapi dalam hidup yang serba demanding nie, I have to figure out something how to gain more money for myself & my family..

"Aku tak reti jugak dulu.. tapi semua benda boleh belajar.. yang penting, diri mesti sanggup diajar & berkongsi ilmu.. tu je.."




Bila aku memasak western...

Aku suka sangat makan western.. tapi apakan daya.. tempat aku nie jauh mak aiii.. ahahah.. so memang payah la nak makan western..

Memang lah tak da option lain, selain dari BUAT SENDIRI..!! Ye.. aku buatlah sendiri.. ahaha.. macam hebat la sangat.. aku suka resipi yang sedap & ringkas.. tak libatkan banyak step yang rumit dalam erti kata lain, skill aku tak hebat pun.. ahahah!!

Anyway, nie sume bermula dari kawan aku lah nie, Amnah.. dia bawak Oreo Cheesecake yang sangat sedap sampai tekak aku terasa-rasa sampai berminggu-minggu..! nak minta dia buatkan, over la plakkk.. aku pun buat lah.. dia kata carik resipi kat internet, berlambak..

Rupanya tak la susah pun.. tambah pulak tak yah nak bakar apa sume..

Aku tak ingat dari blog mana aku amik resipi nie.. ampun sangat tuan punya resipi.. tengah mencari balik bila dah jumpa akanku linkkan..

Bekas tak chantek.. janji rasa sodapp.. giler perasan..! ahahah!!

Saja taruk oreo banyak-banyak sebab suka..!

Makan time sejuk.. aiyoo nikmatnye.. a.k.a cepat ler gemuksnye nanti.. ahaha!!

Cordon Bleu

Ayam perap dengan fresh cream + pepper + garam; lagi lama lagi sedap..

Mushroom + Seleri + Cheddar Cheese + Daun Basil

Sumbatkan bahan-bahan kat atas kat ayam yang dah diperap

Gorengkan separuh masak dengan butter.. sikit jer butter..

Cara buat sos dia pulak.. bawang merah + daun basil + krim + black pepper + garam

Intaiii jap.. mama masak rupanya dia bawak diri sorang-sorang.. alahai ciannyeee..

Pastu bakar suhu 180 celcius selama 45 minit..!

Makan sayur Amaar.. gooood boy.. ehehe.. nie boy nie special skit.. sebab satu, dia amik tempat duduk abah dia.. dua, dia mintak "Mama.. nak nasik.. dengan kicap.. adoyaii.. tak leh tinggal kicap dia tuu..".

Abah yang tak sabau nak makan..

Simple jer menu, janji cukup semua zat & paling penting, aku masak!

Amaar tunjuk ibu jari, mama puas hati sangat.. ehehe..




Congratulations..!

Way to go girl..! Congratulations to Kak Saudah.. her road to financial freedom is getting nearer..!

Do you know that, if you have more than one credit card, that shows that you have serious financial problem..? Ah ah... watch out..

Aku cakap tu bukan sembarangan, tapi sebab tu aku baca, pakar kewangan yang cakap.. a lady, tapi aku lupa lah pulak sape nama dia.. nanti aku carik balik sape dia.. tapi glamer dia..

Anyway, who doesn't want to have big cash, debts free, holiday, send our kids to the best kindergarden, big & comfy house, big cars so that we can bring our parents & whole family to go travel together, give our parents the ultimate happiness by sending for Haj or Umrah (walaupun parents kita mampu, tapi memang lain bila anak-anak diorang yang mengeluarkan belanja untuk diorang), being able to help our family who are less fortunate, more time for your loved ones and the lists going on and on..

My point of view doing business is, this is for a long term..

Orang kita selalu cakap, "Alaa.. duit tu bukan boleh bawak mati.. buat pe duit banyak-banyak..". Maaf lah, tapi aku kategorikan orang yang cakap macam tu, pendek akal & tak berfikir panjang.. Memang betul kaya tak boleh bawak ke mati.. tapi bayangkan kebaikan yang kita berikan melalui harta kita dengan IKHLAS bayangkanlah seolah-olah sungai yang mengalir sentiasa memberi manfaat kepada seluruh alam.. pahalanya dibawa ke syurga..

Entrepreneurs or businessmen, they are noble (selagi yang mengikut jalan yang betul lah) because they give opportunity to others to have a job, they give other options to someone who really want to change their life & they even give hope (tapi kena pilih mana yang betul-betul boleh membantu)..

When I get old one day, I don't want to work like mad anymore.. I want to have a tour with my husband, playing with my grandchildren, read lotss of books coz that is my passion and many more, but the main thing is, I want to relax..

To have all that, we must start now.. Irfan Khairi says in his book, "Mulakan awal..".

Jangan takut bila nak mulakan sesuatu yang baru, yang tak pernah kita buat sebelum nie.. yang penting kita selalu ingat, kita mesti boleh buat.. Janganlah belum mula dah fikir benda yang bukan-bukan.. Ingat, biar Allah buat kerja Allah & kita buat keje kita.. Keje kita berusaha sedaya mungkin dan mesti ikhlas & berdoa & berserah pada Allah, insyaAllah, Dia akan berikan setimpal dengan apa yang telah kita usahakan..

Let's change your life.. kita buat sama-sama..

p/s: A good, old friend of mine told me this morning that I have to read Robert Kiyosaki's book, "Retire Rich, Retire Young".. Gotta have that book..!!

012 755 2800
fazi_zizi@yahoo.com

Takut...

Semalam pagi-pagi lagi aku dah ternampak accident.. ngeri pulak tu.. what a day... my monday has always been great, with smile in my face, but yesterday, it wasn't..

Balik dari Benut, umah mentua pagi-pagi semua gara-gara Final Australian Open Federer - Murray (game yang hebat, tapi hebat lagi Federer dengan Roddick sampai 5 set.. ) aku cakap dengan hubby tak nak balik sebab penat plus Luqman demam..

Pagi-pagi lagi kul 5.20 am dari Benut bertolak ke Bandar Penawar.. aku tido sepanjang perjalanan sebab biasa lah, emak ada anak demam memang tak tido.. around 7.15am aku terjaga sampai kat Kota Tinggi perjalanan kat area Pasak, kenderaan mula perlahan.. accident teruk ada sorang penunggang motorsikal mati.. ape kes la aku pegi bukak mata masa tu.. celik mata nampak accident.. nasib baik bertutup.. tapi nampak kaki dia.. tersentap aku masa tu.. sepanjang hari, sampai ke hari ni tak terkenangkan orang tu..

"kalau lah dia ada keluarga, sebelum pergi kerja sarapan, salam peluk cium anak-anak isteri, tiba-tiba dalam perjalanan ajal pun datang.. keluarga dapat berita dia dah mati eksiden.. office dapat berita dia dah mati..".

Huhuhuhu..!! Takut...!!! Aku selalu travel dari Johor ke Shah Alam.. memang bertawakal sentiasa Allah mudahkan & selamatkan segala-galanya.. tapi tak boleh la dok umah jer manjang, macam la malaikat maut takkan datang masuk umah kan.. hmmm.. semoga kita semua mati dalam keadaan yang baik & beriman...

p/s: Janji Allah akan tiba.. tidak lewat mahupun cepat sesaat..