Rahim jatuh jejas hubungan kelamin

Rahim jatuh atau dalam bahasa perubatan Prolaps adalah masalah yang ramai wanita hadapi..

Walaupun prolaps tidak mengancam nyawa namun keadaannya yang teruk berupaya menjejaskan kualiti kehidupan pesakit seperti mengalami kesukaran berjalan.

Prolaps merangkumi beberapa peringkat:

* Peringkat awal; hanya jatuh sedikit daripada kedudukan biasa

* Peringkat kedua; pintu rahim jatuh sampai ke permukaan faraj

* Peringkat akhir; keseluruhan rahim terkeluar daripada saluran dan permukaan faraj turut dikenali sebagai tombong.

Ada pelbagai faktor yang menyumbang kepada prolaps terutamanya disebabkan oleh faktor usia dan proses melahirkan anak.

“Selepas menopaus, proses atropi atau kekecutan pada tisu, ligamen dan otot dalam jangka panjang akan menyebabkan prolaps akibat ketandusan hormon estrogen.

“Prolaps yang teruk sering berlaku pada wanita berusia lebih 60 tahun yang mengalami menopaus,” katanya.

Kekurangan hormon yang menimbulkan kelemahan pada otot dan ligamen peranakan juga, ujar beliau, boleh berlaku ekoran pembedahan pembuangan ovari akibat penyakit-penyakit tertentu.

Selain itu, kata Dr. Suresh, kehamilan dan kelahiran juga boleh menyebabkan berlakunya kekenduran atau kelemahan pada semua tisu di sekeliling peranakan, khususnya otot lantai punggung yang biasanya memegang faraj dan mendukung rahim.

“Kelahiran yang memakan masa lama dan sukar sehingga memerlukan ibu meneran dengan kuat mungkin menyumbang kepada berlakunya prolaps.

“Kelahiran normal atau menggunakan alat bantuan seperti penyepit iaitu forsep atau vakum juga berupaya merosakkan ligamen-ligamen dan otot di sekeliling faraj,” katanya.

Faktor lain termasuklah kekoyakan semasa bersalin yang tidak dijahit terutamanya jika wanita bersalin di rumah.

Dr. Suresh berkata, bebanan yang berlebihan seperti semasa kehamilan mahupun ketumbuhan fibroid sekali- pun kecil, mampu memberikan tekanan kepada rahim untuk jatuh ke bawah.

Malah, ujarnya, tekanan pada perut yang dicetuskan oleh batuk kronik, sembelit, mengangkat bebanan yang berat serta obesiti turut menjadi penyumbang prolaps.

Kekenduran atau kelemahan otot dan tisu ini juga boleh dipengaruhi oleh tahap pemakanan dan kesihatan pesakit yang agak rendah berbanding mereka yang sihat.

Wanita yang mengalami masalah otot-otot rahim yang kendur boleh mengalami beberapa gangguan lain seperti:

* Gangguan kencing; kerap kencing, sukar hendak kencing dan paling ketara adalah sulit mengawal kencing di mana air kencing keluar dengan sendirinya.

Contohnya apabila bersin, batuk atau sebarang peningkatan tekanan dalam perut seperti ketawa berdekah-dekah, semput, batuk kronik dan lain-lain.

* Menjejaskan hubungan kelamin; kelonggaran faraj khususnya pada otot yang memegang faraj iaitu otot lantai punggung mengakibatkan kekuatannya untuk mencekang atau mengemut dalam proses hubungan seksual mungkin terganggu sedikit. - mesti kita wanita yang dah berkahwin tak nak macam nie kan..?

* Ketidakselesaan kerana rahim terkeluar daripada farajnya ketika berdiri atau banyak berjalan

* Sakit pinggang; rahim yang jatuh menarik otot dan turut menarik bersamanya urat di bahagian pinggang

* Gangguan kesihatan; dalam kes prolaps yang teruk di mana keseluruhan rahim terkeluar, sering kali pintu rahim tergesel pada seluar dalam menyebabkan luka.

Luka ini sering kali dijangkiti kuman menyebabkan keputihan atau pengeluaran lendir yang banyak.

Dalam jangka panjang, ada juga kes di mana berlaku ketumbuhan akibat daripada pergeseran yang berpanjangan malah ada sesetengah kanser pangkal rahim timbul daripadanya.

Maklumat dari sini..

____________________________________

Long Bra, long girdle & waist nipper (bengkung) yang ada dalam set Premium Beautiful ada ciri-ciri & tugas-tugas yang tersendiri..

Long girdle macam gambar kat bawah nie, telah direka khas untuk menjaga organ peranakan & alat sulit wanita.. salah satunya ialah ia meletakkan rahim pada kedudukan yang betul bagi membantu mengurangkan & mengelakkan rahim jatuh (prolaps)..



Perut kita sentiasa selesa bila memakai long girdle PB.. Kata-kata yang biasa aku dengar bila pakaikan set PB pada orang.. "eee.. best lah pakai girdle PB nie.. terasa badan kemassss jer.. grip betul perut, punggung I.."..

Memang benar lah..

Tak kenal maka tak cinta.. tak cuba memang takkan tau..!

Jadi, jangan tunggu lagi..! Saya & rakan-rakan kongsi boleh datang ke tempat anda untuk mencuba keajaiban Premium Beautiful.. secara PERCUMA...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Renungan: Kita nak pakai badan kita nie lama.. ada keluarga yang perlu kita jaga.. IBU SIHAT, KELUARGA SIHAT.. :D

Fazi
012-7552800
fazi_zizi@yahoo.com




Apakah Sabar..? Apakah Pasrah..?

Malam tadi buat pertama kali aku tengok rancangan Semanis Kurma kat TV9.. bagus rancangan tu.. banyak ilmu boleh dapat dari rancangan tu..

Ada perkara yang nak aku kongsi..

Salah sorang panel, Ustaz ape ye nama dia lupa.. dia cerita ada seorang wanita yang dah berkahwin selama 20 tahun.. dan buat keputusan nak bercerai.. "Saya dah lama sabar.. dah 20 tahun saya bersabar.."..


Apakah sabar..? Apakah pasrah..?


Sabar adalah kematangan fikiran & keyakinan hati mengenai akan ada hikmah di atas setiap perkara yang terjadi*..


Manakala, pasrah pula sudah menghampiri putus asa*...


Dan wanita di atas tu kata dia telah bersabar selama 20 tahun, hakikatnya tidak.. dari hari pertama perkahwinannya, dia hanya pasrah kepada rumahtangganya..


Ustaz tambah lagi..


Ada beberapa perkara yang kita kena buat sebelum bersabar..


Sebelum bersabar, kena ada ilmu.. Dan kena sentiasa muhasabah diri.. adakah kita sudah cukup menegur keluarga kita, adakah kita sudah cukup sayang dengan pasangan kita, adakah kita sudah cukup memberi contoh & kita terus memberi bimbingan kepada keluarga kita..


Nak kongsi juga beberapa doa yang diberikan oleh Ustazah Nor Bahiyah untuk kita jadikan amalan..


Surah Al Israk Ayat 80 - lupa doa untuk ape.. tapi tengok tafsir rasaleh tau kut untuk ape..
Surah Al Hijr Ayat 47 - doa untuk kasih sayang, perdamaian..


*Semua di atas bukan aku yang cakap.. tapi sume dapat dari rancangan tu..


p/s: Peringatan khusus untuk aku & kita semua..

Perubahan adalah penting demi kesinambungan Ummah

Got this from a friend, Effa & Hubby ...

Baca, fahami & hayati teks ini..

_________________________________________

Bismillahir Rahmanir Rahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera.


Selepas sahur dan solat Subuh pagi tadi, saya sekali lagi bermuhasabah diri sambil merenung kembali perbezaan prestasi kita sekarang berbanding 25 tahun dahulu. Sesungguhnya ia telah menyedarkan saya betapa banyaknya perubahan yang telah dilalui oleh PROTON selama ini. Bak kata pepatah inggeris, “Change is the only constant thing in life”, iaitu perubahan adalah satu-satunya perkara yang harus tetap berlaku dalam kehidupan.
Sejak azali, perubahan telah mencabar segala kewujudan. Adaptasikan diri mengikut arus semasa kerana apa yang wujud akan terus berevolusi. Spesies yang gagal menyesuaikan diri akan hilang dan lupus ditelan zaman. Terdapat banyak contoh flora dan fauna yang pupus kerana gagal menyesuaikan diri dengan perubahan zaman. Jikalau mahu terus hidup, kesimpulannya begitu nyata sekali: ubah dan sesuaikan diri atau pupus!
Perubahan berlaku di sekeliling kita dan ia tidak mengenal mangsa. Segala yang anda lihat sentiasa berubah. Saat itulah satu soalan penting menyelubungi diri saya: Sudahkah saya mengadaptasikan diri saya dengan perubahan-perubahan ini dengan sewajarnya?


Anda pula, bagaimana?


Sudah menjadi lumrah apabila kita berhadapan dengan perubahan, reaksi pertama kita adalah untuk menentang perubahan tersebut. Kita selesa dengan cara yang lama, jadi apa perlunya perubahan? Bertahan daripada berubah adalah satu fenomena yang mungkin menarik namun pelik sebenarnya.
Cuba bayangkan satu perubahan di dalam kehidupan kita yang enggan kita terima. Namun akhirnya kita akan sedar bahawa kita mengelak daripada menerima perubahan-perubahan ini disebabkan oleh faktor-faktor EMOSI semata-mata. Setelah kita fikirkan dengan semasak-masaknya akan sebab-sebab mengapa kita perlu berubah, kita akan secara automatik kemudiannya membina RASIONAL yang kukuh bagi menyokong perubahan tersebut. Kita sememangnya MERASA lebih selesa untuk terus berada dalam keadaan yang sama. Apabila kita terjerumus ke dalam keadaan yang mendatar sebegini, visi masa depan akan menjadi tergugat dan kabur, kehendak untuk membuat perubahan di tempat kerja akan tercalar, dan organisasi kita akan menjadi lembab sehinggakan nanti tercemar imej dan reputasinya serta hilang kepimpinannya. Lama kelamaan, budaya pasif ini akan menyebabkan kejatuhan perniagaan kita.
Perubahan dalam pasaran, ekonomi global, teknologi serta kemajuan dalam bidang ilmu membuka pelbagai peluang yang menjanjikan masa depan yang lebih cerah. Melakukan perubahan adalah peluang untuk menjana kekayaan, kehidupan yang lebih bagus, dan perniagaan yang lebih menguntungkan. Sebaliknya, tidak melakukan perubahan adalah punca kemusnahan satu-satu perniagaan atau kehidupan seseorang.
Yang lebih menyedihkan lagi adalah, ramai daripada kita yang merasakan bahawa mereka adalah mangsa keadaan. Bahawa apa yang berlaku bukanlah berpunca daripada kesilapan mereka.


“Mereka menganiaya saya!”


“Saya ditakdirkan untuk perkara-perkara lebih penting, tetapi saya terikat dengan kerja ini, isteri atau suami ini, hutang ini dan sebagainya.

Kita sentiasa mengadakan alasan.


Kita sentiasa mempunyai pilihan bagaimana kita ingin menterjemahkan apa jua yang berlaku dalam kehidupan seharian serta pekerjaan kita. Kita boleh memilih samada untuk menjadi proaktif dan merebut peluang yang terbentang ataupun memilih untuk menjadi seorang pengecut dengan lari daripadanya atau tidak mengendahknnya. Kita boleh memilih samada untuk menerima perubahan atau langsung tidak mengendahkannya. Jalan yang kita pilih dalam hidup kita sebenarnya terpulang kepada kita. Namun, apabila anda berhadapan dengan perubahan, jalan manakah yang anda pilih? Adakah anda memilih untuk mencubanya sambil belajar, atau adakah anda akan memilih untuk tidak menghiraukannya dan berharap ia akan hilang begitu sahaja? Yang menariknya, tidak menghiraukannya juga adalah satu pilihan.
Jadi, apakah mesej yang ingin disampaikan? Kita telahpun melakukan begitu banyak perubahan di dalam kehidupan kita. Setiap langkah kecil yang kita ambil dan pilihan yang kita buat membuahkan hasil yang berbeza. Dan kita sebenarnya melakukan perkara ini setiap hari. Justeru, kita sebenarnya adalah pakar perubahan! Adakah anda ingat saat anda berjaya melakukan perubahan pada masa yang lalu? Ini termasuklah dalam memilih jodoh, kereta baru ataupun pekerjaan anda sekarang. Saya dan anda adalah ‘pakar perubahan’ dan kita mampu ubah apa sahaja yang diinginkan.


Justeru, marilah kita sama-sama berubah!


Terima kasih.

DATO SYED ZAINAL ABIDIN (Managing Director of Proton)

_________________________________________


p/s: Minda orang kita memang kena banyak diubah.. zon selesa yang kini kita rasakan, tak akan mungkin akan menjadi selesa sampai bila-bila.. itulah lumrah kehidupan yang Allah dah tetapkan.. yang hanya membezakan ialah PERSEDIAAN & TINDAKAN.. hentikan beri alasan kerana ia adalah perkara yang sia-sia..!





Peristiwa di Bulan Ramadhan..

Kuikuikui,...

Bila terkenangkan kisah nie, mesti aku tersenyum sorang-sorang..

Apa tak nya.. heee.. buat malu kompeni je tauuu... ahahah!!

_________________________________________________________

Ramadhan tahun bila tak ingat, tapi 2-3 tahun yang lepas lah.. masa tu tak puasa, sebab biasalah, period.. then dah tak puasa kan.. umah dekat dengan office, ape lagi balik lah rumah makan macam biasa, tak breakfast pun kat umah hormat hubby yang berpuasa & tak pula bersahur dengan dia, cuma panaskan lauk jer then Zzzzz (bagus betul isteri Arman nie.. eheheh)..

Balik umah makan lah macam biasa.. then siap-siap balik nak ke office sarung tudung, tepek bedak skit-skit jer tak tengok cermin pun sebab mata sibuk tengok cita kat TV, then terus ke office sebab ada meeting petang tu.. kira cam rushing jugak lah sebab kuar rehat lewat skit..

Sampai office amik diary terus masuk bilik meeting.. sementara tunggu bos sampai borak-borak lah dengan member-member... then sorang member aku nie, Irah nama dia.. Irah nie memang aku tak caye skit kalau dia cakap, sebab dia selalu gak mengenakan aku.. dan dia tau aku balik makan sebelum tu.. "Kak Fazi.. ada cili kat gigi..", Irah kata sambil gelak-gelak.. then aku balas balik.. "Alaa.. ko tipu jer tuuu.." (dengan yakin nye aku jawab.. yelah, mana aku nak percaya kan? dia cakap sambil gelak-gelak.. eeheheh).. "yelah kakkk... ada cili tu kat gigi you tu...".. then tak caye jugak, tapi last skali aku tanya member aku lain & tengok cermin.. SAH..! memang ada cili kat gigi aku..

Heeee...!!! Apelah aku nie.. malu giler...!!!! Malu malu malu tu..! Tapi muka aku selamba jer lah.. pikir sendiri masa tu, "nasib ler sapa yang ternampak tu... ngeeee.."..

_________________________________________________________

Moral of the story...

Sila cek dulu apa-apa yang patut dengan TELITI sebelum keluar umah yer... nak-naknye isu makan di bulan Ramadhan... eheheheh...

Selamat Menunaikan Ibadah & Selamat Berpuasa..! :D




Best betul..! Rugi tak try..


Rasa sedih bila tengok baju-baju anda mula tak muat..?

Rasa jeles bila tengok orang lain berbadan cantik..?

Badan cepat terasa lesu..?

Ada spare tire macam mangkuk tingkat..?

Ada lebihan lemak di bahagian belakang bra anda..?

Anda kurus, tapi kelihatan tak menarik..?

Period tak teratur...?

Sakit belakang bila bangun dari tidur, berjalan, berdiri, memandu terlalu lama?

Dan macam-macam lagi lah masalah yang biasa kita hadapi..

Saya ada ikhtiar untuk bantu masalah tu.. dan hasilnya memang SUPERB..!

Premium Beautiful banyak bantu saya & jugak Kak Ayu kat gambar di bawah.. Kak Ayu baru jer pakai, tapi kesannya... SANGAT MEMUASKAN HATI..

Kak Ayu before wearing PB


Kak Ayu after wearing PB..

Congratulations Kak Ayu..!! Selain dapat badan cantik, income pun makin cantik.. eheheh.. best betul buat biznez nie, kan kakak..?

Puasa nie, dapatlah kita make sure berat badan turun, kureng skit ukur lilit pinggang... tapi dah masuk raya..? Confirmkah kita dapat bertahan mengekalkan badan ideal kita? Pagi raya jer siap sedia lah nak mengadap makanan yang kalori nye, oh mak aii.... kalau tak makan, kecik hati pulak mak sediakan penat-penat untuk keluarga.. dan kena ingat, ada tak apa-apa aktiviti kita buat untuk bakar kalori intake?

Pakai PB saja kita dah bakar kalori.. FIR punya keje lah tu.. ehehe.. tu blum masuk lagi kalau kita buat aktiviti sambil pakai PB..

On top of that, bukan jer dapat kebaikan PB, tapi dapat REBATE lagi youuuu... wow! Double happiness..!

Ramai customer saya berpuas hati dengan Premium Beautiful & alhamdulillah semakin ramai yang nak pakai Premium Beautiful..

Apa tunggu lagi..? Saya & rakan-rakan kongsi boleh ke tempat anda untuk rundingan & percubaan percuma..! Jauh..? Tak da masalah.. boleh dihantar terus kepada anda..!


Fazi
012-7552800
fazi_zizi@yahoo.com




Macam-macam hal...

Minggu nie macam-macam hal.. antaranya..

Aku tertido masa bawak keta.. BOLEH TAK.....???

Dah tersondol belakang keta orang.. bumper dia pecah, keta aku ok jer..

Setel luar, bayar RM250...

Chesssssssssssssssssssssss.....

Sabo jer lah yer... Semua yang terjadi ada hikmahnya.. kena positif..!

Moral of the story, jangan paksa drive kalau mengantuk..!

Luka sembuh dengan cepat

Dipetik dari S & J Sihat Segar; Majalah Pa & Ma keluaran Ogos 2010..

Soalan:
Saya melahirkan anak melalui pembedahan. Ketika berpantang, saya mengambil minuman pati ikan haruan. Apakah suplemen yang perlu diambil selepas berpantang untuk memastikan luka dalaman dan luaran sembuh?
-Shaza, Rawang, Selangor-

Jawapan:
Luka akibat pembedahan memerlukan masa untuk sembuh sepenuhnya. Walau bagaimanapun terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan bagi memastikan luka tersebut sembuh dengan baik & cepat. Selain mengamalkan meminum pati ikan haruan, puan juga bolengambil pati gamat bersama-sama vitamin E.

Puan turut digalakkan menggunakan girdle bagi mengurangkan regangan pada kawasan pembedahan yang mungkin boleh melambatkan penyembuhan pada kawasan luka pembedahan.
______________________________________________

Yang dibawah pula, pakar sakit puan terkenal Dr Hamid Arshad telah memberi keterangan menyokong penggunaan bengkung..

______________________________________________

Kepada ibu-ibu yang telah melahirkan anak secara pembedahan, sekarang tak perlu risau lagi perut anda menggelebeh kerana risau tidak boleh berbengkung.. boleh..! Anda pun boleh tampil langsing selepas kembali bersalin..!

Premium Beautiful memang istimewa.. sebab ada teknologi Far Infra Red (FIR) yang mana ia membantu penyembuhan luka lebih cepat & merapatkan apa-apa yang tak rapat.. ehehehe... sebab tu lah dipanggil juga dengan Produk Abang Sayang.. memang abang lebih sayang lepas pakai PB.. bukan jer badan cantik, tapi yang lain-lain lebih menarik abang lebih tertarik bukan kat luaran kita jer, kat dalaman pun sama.. ehehehe... sebab tu testimoni yang boleh ditanya selain dari tuan yang pakai PB, boleh tanya pada suami-suami yang punya isteri pakai Premium Beautiful..

Sementara rebate tengah ada & I boleh bagi special price cut harga normal up to Rm600 - RM 1000, baik you all grab one now.. life time warranty..! No worries..! After Sales Service sentiasa ada.. Come on..! Grab one now..!

Fazi
fazi_zizi@yahoo.com
012 - 755 2800

Selamat Menyusukan Anak-Anakmu Wahai Ibu..!

Di saat aku menatap wajah suci anak-anakku ketika menyusukan mereka.. alangkah indahnya..

Di saat aku merenung mata yang tiada dosa ketika menyusukan mereka.. alangkah indahnya..

Di saat aku mengusap rambut halus ketika menyusukan mereka.. alangkah indahnya..

Di saat aku menggenggam jari-jemarinya & dia menggenggam jari telunjukku ketika menyusukan mereka.. oh indahnya..

Alangkah indahnya hidup ini jika semua ibu punya kesedaran untuk menyusukan anak-anak mereka.. kurniaan Allah SWT yang tak ternilai digunakan sebaik-baiknya..

Syukur kepada-Mu Ya Allah.. kerana telah memberikan aku rahmatMu yang besar iaitu kesedaran untuk menyusukan anak-anakku.. semoga Kau berikan rahmatMu itu kepada semua ibu di dunia ini, Ya Allah..

Selamat Menyambut Hari Susu Ibu..

Kajian Mengapa Perlu Solat di Awal Waktu


Got this from a blogger friend, Nadnye..
____________________________________________

Saya telah menghadiri tazkirah pra Ramadhan yang di pejabat dalam waktu terdekat ini dan macam tersedar dari mimpi atau pun terhantuk ke dindiing. Antara yang saya dapat mengenai tazkirah ini ialah,


-kita solat lima waktu tapi pernah tak kita fikir, apa pengertian setiap perbuatan dalam solat, kenapa perlu rukuk, kenapa perlu sujud , mengangkat jari terlunjuk pada bacaan tahiyat dan sebagainya..

- sebagai seorang muslim, pernah ker kita kaji kenapa kita memeluk agama islam atau sekadar islam dari segi keturunan? Saya baru mendengar talk (melalui internet youtube) dari seorang non muslim yang convert, How-The-Bible-lead-me-to-muslim seroang bekas Christian Youth Minister - Joshua Evans.. Salute betul kat dia sebab mendalami bible dengan mendalam, mengkaji kebanyakan agama didunia nie dan akhirnya dia mencapai kesimpulan tuhan hanya satu, Allah memberi petunjuk dan memeluk agama islam..Kita macammana?

- Kadang kita terfikir kenapa sekarang banyak sangat masalah sosial dari kes buang bayi, rogol sana sini dan bermacam-macam kes lain. Sebelum kita menyalahkan budak-budak tu kita kene tengok bagaimana ibu bapanya.. Dalam kes nie semua pihak bersalah dan patut buat sesuatu.. Sebelum tunding jari kepada orang lain, rasanya kita kene kaji macamana ilmu kita sendiri dan didikan kita pada anak. Tahukah dia mengenai pejuang2 islam, cerita-cerita nabi dan pelbagai ilmu mengenai islam sendiri.. Sebagai ibu kita adalah gurunya yang paling hampir dan kita wajib mendidik mereka. Jadi siapa pula yang perlu mendidik ibu? Jawapannya adalah bapa sebagai ketua keluarga...Kene didik islam as a way of life...kene jadikan amalan, kene ajar dari kecil bukan mengasingkan antara keduanya...

huhuhu.. Saya sendiri masih banyak yang perlu dicari dan dipelajari...

satu perkongsian menarik mengapa perlu solat awal waktu?


Solat
Artikel sumbangan dari Pn Asfarilah Yakob & Pn Norpah Ibrahim.

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Aku rasa fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi, betul tak aid ?

Sebagai contoh, pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) – dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak ?

Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu .). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la .) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan. Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.

Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh. Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di’kurniakan’ syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya.

___________________________________________

p/s: Ya Allah, terima kasih kerana pertemukan aku dengan orang yang sentiasa mengingatkan aku..




Positif & Negatif..

Hari nie, nak berkongsi satu perkara.. simple jer..

Kalau kita kerap berfikir positif, kita selalu mendengar bisikan malaikat.. tapi kalau kita asyik berfikir negatif, kita selalu mendengar bisikan syaitan...

Pagi tadi kawan berkongsi dengan aku.. sekarang, aku nak berkongsi dengan semua orang..

So, Let's Stay Positive..!



Faux Painting..!

What do you know about Faux Painting?

Faux painting or Faux finishing are terms used to describe a wide range of decorative painting techniques. The naming comes from the French word faux, meaning false, as these techniques started as a form of replicating materials such as marble and wood with paint, but has subsequently come to encompass many other decorative finishes for walls and furniture. -source: wikipedia-

Brick Faux Painting



All these while, I never knew about Faux Painting until I was sent to attend a 5 days course (the Government want us to be multiskills.. ohhh yeah.. bring it on..! layannn.. hehehe..)..

I was excited, of course.. I felt like a kid, play with colours, experiment with new ideas, have my own imagination without anybody stopping me to do so..


Cloud Faux Painting - Tak bangun tido aku camnie gaya nya.. ahahah!!


Marble Faux Painting


Macam tak caye kan? Percaya lah..


Cozy abisss.. pasnie leh buat umah aku camnie.. eheheh..

They are many choices of faux finishes.. pictures above are just some of it..

I'm not a pro, so I can't talk about techniques.. I just knew about holding painting brush correctly and what painters do & what painters don't do..!

I have another 3 days to finish this course, soon, I'm faux painter amateur..! Hehehe.. boleh la jugak kan dari aku tak tau langsung... eheheh..



Wrong Bra Damage Breast..!

Urghh... scary kan?

Here's why..

__________________________________________________________

Women who wear the wrong kind of bra could be damaging their breasts, researchers have warned.

The breast biomechanics team at the University of Portsmouth said poor support could lead to fragile ligaments in the breast being stretched.

They said that during exercise, breasts move up to 21cm (8.26inches), up and down, in and out and side to side - but most bras just limit vertical movement.

And they warned crop-top sports bras did not give enough support.



The research team has tested about 50 bra designs on hundreds of women during the past three years.

Wendy Hedger, one of the scientists who carried out the work, said: "Many women have strong preferences for certain styles of bra and won't buy anything else.

"They won't even look at anything that doesn't look like the sort of bra they are used to wearing.

"In sports bras, for example, many women won't buy a bra that resembles their everyday bra and does up at the back - they think if it can't be pulled over their heads like a crop top, then it's not a real sports bra.

__________________________________________________________

Bila pakai Premium Beautiful, ia banyak membantu untuk meletakkan breast ke tempat yang sepatutnya, meaning, tempat yang betul.. kalau nak tau kedudukan payu dara yang betul adalah seperti dibawah:

Your bra is properly fitted when :

  • The fullest part of the bust / breast is found at approximately the middle point between the shoulder and elbow. - apa kata cek sekarang kedudukan payu dara anda?
  • The horizontal seam on the bra's cup (if the bra has one) should be parallel to the shoulders. Adjust the straps, until they are firm but comfortable. If they are too tight the seam in the bra's cup will go in a upwards direction from horizontal, and if too loose; the seam will go downward.
  • The main band of your bra that goes around your chest should ride comfortably tight across the middle of the back and pass under the shoulder blades. It should also be parallel to the shoulders. If the main band is too loose, it will ride up your back. A properly fitting bra will be supported mainly by the main/chest band, not just the shoulder straps. If the straps dig in, the bra size is probably wrong.
  • The bra cups should be the right size for what you have. With no double curves (very tacky looking), neither too much or to little. That is, If the breasts are bulging from their cups at the tops/sides or the under-wires are not touching your chest, the cup size is probably too small. You should have one smooth curve of your breast from bottom to top with nothing showing what is skin and what is bra except the faintest of lines at the bra's edge.
  • Under-wires should lie flat against your chest/rib cage and should not rub together. Make sure that you have the right size as it is very important that the under-wire not place any pressure on the breast tissue.
  • The center clasp of the bra (if there is one), or band should lie flat against the chest between the breasts.
  • Adjust the bra's shoulder straps to give firm lift to the breast. Firm but comfortable, the bra's straps should not dig in to your shoulders.
  • The shoulder straps should be parallel to the body, front and back. If not check for the wrong size or a poorly built bra. A well fitted bra should never have straps falling off the shoulder in normal use or cutting into your shoulders.
  • It is your body, being cheap with a bra does not make sense. Get a good bra, and make sure it fits properly. You will be glad that you spent the few extra dollars to take proper care of your breasts.
  • source: http://www.glamography.com/edu/fitbra.htm
Dengan penggunaan Premium Beautiful, semua lemak yang berada di belakang kita akan ditarik ke depan untuk proses pembakaran lemak yang telah dikumpulkan. Jadi kalau dari belakang, rupa kita takkan nampak seperti ini..!

Pakai baju longgar pun pasti akan nampak lebihan lemak nie..

Premium Beautiful sangat sangat sangat sesuai dipakai pada bila-bila masa.. masa nak jogging, aerobik, main netball, tennis, pendek kata, masa bersukan memang sangat digalakkan memakainya.. tak perlu nak beli sports bra.. mudah kan? Ia sangat selesa kerana ia mengikut pergerakan badan anda & tidak seperti jenama yang lain yang akan menyebabkan badan anda menjadi KEJUNG & akhirnya korset anda BERLIPAT-LIPAT..! Oh.. name it.. I've experienced that..

GRAB ONE NOW...!

UNTUK CEPAT MENDAPAT KESAN BENTUK BADAN YANG LEBIH BAIK & MENARIK, BULAN PUASA NIE MEMANG MASA YANG TEPAT..!

DENGAN PEMAKANAN YANG TERATUR PADA BULAN PUASA & PEMAKAIAN PREMIUM BEAUTIFUL, IA AKAN MEMBERI KESAN BADAN YANG LEBIH CEPAT..!

TAMBAHAN LAGI..! REBATE SEBANYAK RM1000 AKAN DIBERIKAN SEHINGGA BULAN OKTOBER..!

PELABURAN YANG SANGAT MENGUNTUNGKAN..!

Jauh atau dekat, boleh dapatkan Premium Beautiful daripada rakan-rakan kongsi saya..

Azra
017-3783414
(Shah Alam, Sabak Bernam, Petaling Jaya, Kuantan)


Saudah
017-8802541
(Sungai Buloh, Shah Alam, Klang, Perak)


Irda
012-2283304
(Shah Alam, KLCC, Kuala Lumpur)


Lin
012-4595308
(Klang, Banting, Shah Alam, Kedah)


Aida
019-7937792
(Johor Bahru, Singapura)


Azila
012-2877516
(Shah Alam, Serdang, Sri Kembangan, Kuala Lumpur)


Dan Pastinya Tuan Punya Belog..!


Fazi
012-7552800
(Saya pergi ke mana saja... seriously..)


GET NOW..! WHILE STOCKS LAST..!



Khas buatmu..



10 kisah orang yang gagal terlebih dahulu & berjaya dengan luar biasa..!

10 kisah orang-orang yang gagal/pahit terlebih dahulu dan akhirnya berjaya dengan luarbiasa sebagai motivasi kepada kita semua.

1. Albert Einstein

Dialah Ilmuwan terkenal abad 20 yang terkenal dengan teori relativifnya. Dia juga salah satu pemenang Nobel. Siapa sangka dia adalah semasa kanak-kanak, beliau ialah terlambat bercakap dan juga mengidap Autisme iaitu penyakit yang sukar untuk berkomunikasi dengan orang lain. Waktu kecil dia juga suka lalai dengan pelajaran.
Dia ada dyslexsia

2. Abraham Lincoln

Kisah Lincoln merupakan contoh klasik orang-orang yang benar-benar berani gagal.
Gagal dalam bisnes pada tahun 1831.
Dikalahkan di Badan Legislatif pada tahun 1832.
Gagal sekali lagi dalam bisnes pada tahun1833.
Mengalami patah semangat pada tahun 1836.
Gagal memenangkan pertandingan pidato pada tahun1838.
Gagal menduduki dewan pemilih pada tahun 1840.
Gagal dipilih menjadi anggota Kongres pada tahun 1843.
Dilantik menjadi anggota Kongres pada tahun 1846.
Gagal menjadi anggota Kongres pada tahun 1848.
Gagal menjadi anggota senat pada tahun 1855.
Gagal Menjadi Presiden Pada Tahun 1856.
Gagal Menjadi anggota Dewan Senat pada tahun 1858.
Akhirnya pada tahun 1860 dilantik sebagai presiden Amerika yang ke-16 dan salah seorang presiden yang sukses dalam sejarah Amerika.

3.Bill Gates

William Henry Gates III, atau yang lebih dikenal Bill Gates adalah CEO Microsoft. Ia juga merupakan seorang yang dermawan melalui kegiatannya di Yayasan Bill & Melinda Gates. Ia adalah pertama dalam orang terkaya di dunia versi majalah Forbes selama 13 tahun (1995 hingga 2007). Siapa sangka dia sebelumnya pernah dibuang dari Harvard dan bekerja sebagai Office Boy

4. Adam Khoo

Dia orang Singapura. Waktu kecil, ia adalah penggemar games yang ekstrem dan TV. Sehari, ia boleh duduk berjam-jam di depan TV. Baik main PS atau menonton TV.

Adam Khoo pun dikenali sebagai seorang anak bodoh. Ketika darjah empat , Ia dikeluarkan dari sekolah. Ia pun dimasukkan ke Sekolah Rendah terburuk di Singapura. Ketika dia akan masuk Sekolah Menengah, ia ditolak oleh enam Sek Men terbaik di sana. Akhirnya, ia belajar di Sek Men terburuk di Singapura. Begitu buruknya prestasi akademiknya, tapi lama kelamaan dia semakin baik justeru karena cemuhan kawan-kawannya, hingga akhirnya memperoleh kejayaan di dunia perniagaan.

Prestasi Adam di dunia perniagaan bermula pada Adam berusia 26 tahun. Ia telah memiliki empat perniagaan dengan total nilai aset setahun bernilai US$ 20 juta.

Kisah bisnes Adam bermula ketika ia berusia 15 tahun. Ia berniaga music box. Bisnes berikutnya adalah pernigaan training dan seminar. Pada usia 22 tahun, Adam Khoo adalah trainer peringkat nasional di Singapura. Pelanggan-pelanggannya adalah para manager dan top manager perusahaan-perusahaan di Singapura. Bayarannya mencapai US$ 10,000 per jam.

5. Aristotle Onassis:

Di sekolah, ia bodoh dan suka mencari pasal dan berlagak seperti orang kaya. Tidak aneh kalau ia diusir dari beberapa sekolah. Ia sering mendapat nombor tercorot di kelasnya. Salah seorang gurunya berkata:

Teman-teman sekelas memuja dia kerana sikapnya, tetapi guru guru dan keluarganya berputus asa. Semasa dia masih muda, dengan mudah orang dapat melihat bahwa dia akan menjadi seorang di antara mereka yang akan menghancurkan diri sama sekali atau sukses secara gilang-gemilang.

Walaupun reportnya di sekolah semakin bagus, bakatnya untuk berniaga dan mencari wang telah nampak sejak kecil. Akhirnya dia menjadi seorang jutawan.

6. Thomas Alva Edison:

Suatu hari, seorang anak kecil berusia 5 tahun, agak pekak dan bodoh di sekolah, pulang ke rumahnya membawa sehelai kertas dari gurunya. ibunya membaca kertas tersebut,
Tommy, anak ibu, sangat bodoh. kami minta ibu untuk mengeluarkannya dari sekolah.
Ibunya terhenyak membaca surat ini, namun ia segera membuat tekad yang teguh, ” anak saya Tommy, bukan anak bodoh. saya sendiri yang akan mendidik dan mengajar dia.”
Tommy kecil adalah Thomas Alva Edison yang kita kenal sekarang, salah satu saintis terbesar di dunia. dia hanya bersekolah sekitar 3 bulan, dan secara fizik agak lembab, namun itu semua ternyata bukan penghalang untuk terus maju.

Siapa yang sebelumnya menyangka bahawa kanak-kanak tuli yang bodoh sampai-sampai diminta keluar dari sekolah, akhirnya bisa menjadi seorang genius? jawabannya adalah ibunya! Ya, Nancy Edison, ibu dari Thomas Alva Edison, tidak menyerah begitu saja dengan pendapat pihak sekolah terhadap anaknya.

7. Chris Gardner

Sudah pernah mdnonton film atau baca buku Pursuit of Happyness ? Itulah kisah benar kehidupan Christoper Paul Gardner yang dilakonkan oleh Will Smith. Pahit manisnya kehidupan sudah dirasakan olehnya. Kehilangan tempat tinggal, ditinggal isteri, ditangkap polis, kesulitan membayar kredit, semuanya sudah dirasakan. Dia bukanlah orang berpendidikan tinggi tapi dia terus berusaha dan berjuang, Kini dia menjadi seorang jutawan yang sukses, motivator, entrepeneur dan filantropis. Sekarang dia mempunyai Gardner Rich & Co, sebuah perniagaan saham.

8.Ludwig Van Beethoven

Jika anda mengenal seorang wanita yang sedang hamil, yang telah mempunyai 8 anak, tiga diantaranya pekak, dua buta, satu mengalami gangguan mental dan wanita itu sendiri mengidap siplis, apakah anda akan menyarankannya untuk menggugurkan kandungannya? Jika anda menjawab ya, maka anda baru saja membunuh salah seorang termasyur dunia. Kerana anak yang dikandung oleh ibu tersebut adalah Ludwig Van Beethoven. Ketika Beethoven berumur di hujung dua puluhan, tanda-tanda pekaknya mulai tampak, tapi akhirnya ia menjadi ahli muzik yang terkenal dengan karya 9 simfoni, 32 sonata piano, 5 piano concerto, 10 sonata untuk piano dan biola, serangkaian penggesek biola yang menakjubkan, muzik vokal, muzik teater, dan banyak lagi.

9. Louis Braille:

Louis Braille mengalami kerosakan pada salah satu matanya ketika berusia 3 tahun. Waktu itu secara tidak sengaja dia menikam matanya sendiri dengan alat pembuat lubang dari perkakas kerja ayahnya. Kemudian mata yang satunya terkena sympathetic ophthalmia, kesan yang terjadi karena kerosakan mata yang lainnya. Kebutaan tidak membuatnya putus asa, ia menciptakan abjad Braille yang membantu orang buta membaca. Sekarang siapa yang tidak tahu abjad Braille?

10. Mark Zuckerberg:

Pemuda ini dinobatkan sebagai jutawan termuda dalam sejarah yang bermula dari keringatnya sendiri. Mark adalah seorang anak muda yang suka berhibur dengan internet. Dimulai dari sebuah laman penghubung mahasiswa Harvard, ternyata ramai yang menyukainya, dengan nekad ia mengikuti jejak seniornya, Bill Gates, pelajar buangan dari Harvard untuk mengembangkan laman tersebut menjadi Facebook yang kita kenal sekarang. Tahukah Anda? Mark pernah menolak tawaran Friendster yang ingin membeli Facebook 10 juta US$, tawaran dari viacom 750 juta dolar dan yang paling mengkagumkan tawaran dari yahoo satu billion dolar.

*Aku sendiri pun bukan lah pelajar yang pandai.. selalu jer flung add math, fizik, chem, bio tu ape la lagi kan.. tapi sekarang alhamdulillah...

Memang benar lah.. siapa saja yang berusaha & percaya Allah itu Maha Adil, insyaAllah kejayaan menanti mereka..!