Contact Me


Name *


Phone *


Email *


Message *



Powered byEMF Online Form Builder
Report Abuse

Oh semput..! Tapi syokkkk!!


Hari ni closing date.. patut sok, tapi sebab cuti semelaya kan.. waduh-waduhhh.. nape lah cuti time hujung-hujung bulan..??

Semput makkk..

Gara-gara rebate, hari nie last, jap jap call.. nak PB, nak PB.. alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah..

*lepak dulu kat coffee house sementara tunggu next appoinment..

Millionaire; in the makingg....

YOU ARE WHAT YOU THINK..!!!


Terima kasih lah kak..!

Masa gi jumpa prospek..

Kak S: Fazi, anak dah berapa?

Saya: Dua dah kak..

Kak S: Bagus-bagus.. Badan cantik lagi..

Saya: Erkkk.. *terkedu*.. Ehehe.. Penangan PB kak..

---------------------------------------------------------------------------------------------


Saya tak nak cantik sorang-sorang.. JOM CANTIK SAMA-SAMA..!

Saya pun tak nak kaya sorang-sorang.. JOM KAYA SAMA-SAMA..!

Contact me now to know how..!!

012-7552800 @ 019-6037423

Let's make your dreams be reality in 2011..!!!

Group saya di Johor makin besar..! Makin ramai yang join biz ni dengan saya..!

Join us now..! I'll guide you all the way..!

Premium Beautiful Last Call..!!!


THIS WEEK IS GONNA BE THE LAST WEEK FOR REBATE PROMOTION..!

SO DON'T LET THIS CHANCE GO AWAY..!

GRAB YOUR PHONE & CONTACT ME STRAIGHT AWAY..!

012-7552800 @ 019-6037423

FAZI



Fazi..! Bape harga?


Ops..! bukan harga saya..! I'm priceless tau.. ahahah!! suka mempoyokan diri di khalayak ramai.. ahahah!! MAAP YA..!

Ok ok.. saya nak cita pasal harga PB sebenarnya.. ramai yang dah tau, tapi ramai juga yang tak tau..

Harga PB berlainan dengan saiz.. Sila tengok kat table dibawah.. :)



RHB Easy Installment..

Semua orang mampu milik..

Ramai yang berkata mahal.. ya.. memang betul.. kita kena terima hakikat, di Malaysia barang baik, berkualiti tinggi biasanya mahal.. dan PB adalah salah satunya.. dan memang dah terbukti kenapa PB mahal..

Tapi beli PB ibarat pelaburan jangka masa panjang yang sangat berbaloi..

Kereta tiap-tiap bulan kena servis, cukup milage, gi servis.. untuk apa? Untuk make sure tak nak ada kerosakan kan? Kalau tunggu rosak baru nak servis, jawab nyer.. abis lah duit kita melayang-layang macam layang-layang.. muka pun jadi tak cun, sebab pening duit kuar banyak nak repair kereta..

Suami, kita servis.. masakkan dia, layan dia..

Anak-anak, kita servis.. mandikan dia, suap dia makan, layan dia..

Bos, kita servis.. kerja adhoc dia soh buat, muka kita masam, tapi kita tetap buat jugak kan arahan dia?

TAPI KITA..?? yang semuanya kita yang buat.. kita lah isteri, ibu, kita bekerja siang di pejabat, malam nak membahagiakan keluarga kita, kalau yang surirumah tangga, siang malam pulun buat keje-keje rumah..

Betul tak apa yang saya cakap nie, kalau suami tak sihat atau anak tak sihat, rumah kita masih lagi dalam kawalan, means teratur, boleh masak..

Tapi bila kita nie sakit..??? Apa jadi kat umah kita? Tak yah cita bab kemas-mengemas.. bab masak jer dah cukup.. berdaya kah kita nak masak?

Sebab tu kita kena jaga badan kita dulu untuk pastikan keluarga kita terjaga..

KEDUA..! eheheh.. macam nak berdebat pulak rasanya..

Orang perempuan memang sinonim dengan alignment.. macam-macam, alingment lari lah.. uhuhu.. takut.. jangan alignment lari sebelum tiba masa nya ya.. kalau umur 60 tahun alignment lari, boleh terima.. kalau umur 23 tahun alignment lari, macam mana?

Ok.. jom check.. nipple kita sebenarnya kena selari dengan cuping telinga kita.. so.. balik nanti check.. alignment ok ke tak ok..

Yang ok, alhamdulillah.. tapi jangan biarkan lama-lama ia tak ok..! Sebab pemakaian PB memang buat yang sepatutnya berada di dada, kekal di dada, bukan di pinggang or di ketiak.. (ops! sori telus skit kali nie..)

Yang tak ok, cuba lah buat sesuatu.. jangan dibiarkan badan tak cantik.. kita ada suami yang selalu memandang.. walaupun dia tak berkata apa, tapi jangan tunggu sampai dia berkata..

Niat saya baik, ingin berkongsi bukan memerli..

CHEERS Y'ALL..!! :D




Mengidam..

No no no... it's not like what you think..!

Ehehe.. saya punya mengidam nie dah lama.. hari-hari akan tengok gambar Tiramisu.. macam orang mengandung jer.. saya memang over..

Dari hari ke hari nak buat, tapi ada je yang halnye.. (barang tak beli lagi, kata ada je halnye.. ahahah!!)

So ok, enough said.. minggu depan jugak saya akan buat TIRAMISU..!!

So korang..! Nantikan hasil tiramisu ku yaa..!!

This isn't mine.. but I love this pic the most, coz I think I'm gonna eat it that way.. so that I can have the whole tiramisu for myself..! Giler tamak..!! Ahahah!!! Kidding!


p/s: Satu lagi nak chocolate mousse.. hishhh.. gemuk la camni.. sib baik ada PB..




Ramai dah merasa.. you bila lagi?


Setiap hari saya pasti akan terima testimoni yang best pasal PB..

Jangan tunggu lama-lama.. masa takkan tunggu.. makin lama kita tunggu, makin lambat proses kita nak repair badan..

Apa tunggu lagi..?

Rebate pun nak abis..! 31 Disember 2010 will be the last day for rebate promotion..!

Sekali jer jadi nie dalam tempoh 18 tahun..!!!!! Jangan biarkan ia terlepas..!





Ita yang baru pakai PB baru dalam masa lebih kurang sebulan..



Suzalina yang baru pakai PB lebih kurang 1 bulan



Nizza yang baru pakai seminggu

Fazi
012-7552800 @ 019-6037423
fazi_zizi@yahoo.com



Oh Selesanya..! (Part 2)

Ok, jom sambung Oh Selesanya..! (Part 1)..

Bila dah kawin, saya sentiasa cari peluang.. tak kisah walaupun terpaksa keluar dari zon selesa untuk sementara.. sebab saya tau, zon selesa yang saya ada tu hanyalah sementara kalau saya tak berubah 5 tahun yang lalu & 5 tahun akan datang.. sebab cabaran mesti akan datang.. jadi saya pikir sendiri, "aku yang nak berubah ikut keadaan atau keadaan berubah ikut aku..?".. tapi memang confirm lah keadaan takkan berubah ikut kita, betul tak?


Ini saya 3 tahun yang lalu.. simple je kan? saya memang simple je pun orangnye.. eheh..

Dari dulu selalu meleleh air liur tengok blog orang macam yang berduit macam Lady Verde sape-sape tah lagi.. diorang shopping sakan & boleh pergi ke oversea merata.. teringin nak macam tu.. shopping tu boleh terima lagi, sebab sedar sape diri.. ehehe.. tapi part jalan-jalan tu memang la tak tahan.. alangkan dalam negara pun payah nak berjalan kecuali balik kampung.. "diorang siap boleh honeymoon 3 kali setahun, siap boleh babymoon lagi.. hishhh.. aku???" huhu.. Pikir balik sorang-sorang sambil mata baca blog orang sambil meleleh air liur (eee.. tak la meleleh betul-betul.. eheheh).. "ishh.. bestnyerrr tengok dia camtu.. heaven nyerr.. kalau lah aku macam tu.. bila la nak dapat peluang macam tu..".. Aduhhh.. sampai bila la nak jadi penonton nie..

Tapi bila dapat peluang dalam biznez nie, memang saya betul-betul amik. Saya tak toleh ke belakang lagi.. sebab saya tahu masa tu Allah dah bukak pintu hati saya untuk berubah.. dan masa tu saya tau, "Ok this is it..! Ini lah cara untuk aku dapat rasa macam mana diorang orang kaya tu rasa.. gi jalan sana sini & senang.". Bila saya dah nampak cara tu, uishhh memang tak pikir panjang, terus sign up buat biznez.. Tak nak lagi jadi penonton..! Tapi nak jadi pengubah hidup sendiri..! Bukan untuk orang lain pun.. tapi untuk diri saya & keluarga saya.. dan dari situ lah saya makin semangat nak majukan diri. Saya tak nak usia makin banyak, tapi tak banyak perkara yang berubah.. saya rasa hidup saya hanya lah sia-sia..



Dapat jam tangan mahal setelah capai sales RM100,000 dalam masa sebulan..! Kalau saya boleh dapat, awak pun boleh..!

Kalau dulu saya duduk rumah tak buat apa di hujung minggu, merungut barang naik, minyak naik.. kalau dulu saya selalu meleleh air liur tengok seronoknya hidup orang lain yang senang.. kalau dulu nak beli baju siap harga RM100 pun berkira-kira.. kalau dulu dok tengok blogshop pun menganga.. dan paling horror.. kalau dulu nak buat saving untuk mak, anak & diri sendiri pun payah.. apa lagi nak ada backup bila time emergency..! eee.. macam-macam ketakutan saya dulu..

Alhamdulillah.. sekarang saya dah mula merasai kenikmatan setelah saya tinggalkan sekejap zon selesa.. bukan kata buat biz tak selesa.. tapi hujung minggu saya banyak diisikan dengan benda yang bermanfaat & menguntungkan.. saya tetap punya masa dengan anak-anak.. tapi bila saya kena buat apa yang saya kena buat, saya buat bersungguh-sungguh.. kalau dulu mengadap blog orang meleleh air liur, sekarang tak lagi.. dan paling utama.. kalau dulu saya susah hati sangat-sangat tak da saving, sekarang saya mampu tersenyum lebar..


Dengan mentor yang kitaorang sume kagum.. CDM Kak Ana.. millionaire.. tapi sangat senang didekati & sangat senang nak dapat tips berjaya macam dia..!


Ohhh.. CDM nie tak yah cita lah kan.. lagi lah senang nak dapat personal touch.. tahun ni tahun untuk CDM Hanis.. Tahun depan untuk bakal CDM Faziha..!! Yayyy!!!


Saya, setelah bergelar usahawan..

Gaya jer berubah sikit.. tapi saya tetap yang sama macam 3 tahun yang lepas.. cuma bezanya, impian yang saya impikan semakin menjadi kenyataan & hati saya lebih cekal & tekad..

Sekadar renungan di hari Jumaat..
Baca ramai yang merungut harga RON95 & RON97 naik.. saya teringat lagi seorang tokoh cakap, memang dalam tempoh 10 tahun kita akan bertemu titik permulaan.. maksudnya, pada awalnya kita dalam proses membangun, dipertengahan kita berada di puncak kejayaan, keselesaan tapi semakin hampir kita pada tahun ke-10, kita mula rasa kejatuhan dan akan berada di bawah semula di mana kita kena mula semula proses membangun.. baik dari segi tamadun atau ekonomi..

Tapi kita nie nak merungut je ke? Salahkan itu & ini (sori saya bukan pro kerajaan & bukan pro pembangkang.. itu rahsia saya.. ehehe.. tapi saya nak ajak jangan kita bersungut aje..).. jangan bersungut sebab tak ada gunanya.. apa yang kita boleh buat..?

"Kita yang nak berubah ikut keadaan ATAUPUN keadaan berubah ikut kita..?"

Takkan keadaan nak berubah ikut kita.. kan?

Happy Weekends..!


Oh Selesanya (Part 1)..


I don't like facebook, but I like facebook.. camne tu? ehehe.. sebab ada benda tak baik & ada benda baik dalam FB.. tak kisahlah tu.. tapi yang baik saya suka ialah dapat mengenang balik zaman dulu-dulu..

Terima kasih lah wahai kawan-kawan yang rajin scan balik semula gambar-gambar kita dulu.. eheheh..

Memang dari sekolah lagi saya suka dengan aktiviti luar.. masa sekolah rendah saya suka nak join persatuan pandu puteri, tapi apa daya, saya anak yang memahami, nak beli uniform pandu puteri tu agak mahal jadi saya tak berapa aktif dengan persatuan hanya sebab tak ada uniform.. (
takper lah.. lagi pun masa tu saya kecik lagi..)..

Masuk sekolah menengah, lepas saya berpindah ke Sekolah Menengah Kebangsaan (P) Sri Aman (
nak jugak sebut.. bangga abisss dengan sekolah nie.. go go go girls!), saya jadi lebih aktif.. bukan sebab saya nak merit saya lebih tinggi supaya saya senang masuk universiti semata-mata, tapi sebab saya seorang yang cuba benda baru walaupun benda tu akan buat saya rasa penat, kulit gelap, tak cun.. ehehehe..

Saya mula join persatuan kadet polis (baju dia pinjam jer, so boleh la join.. ahahah) & mula aktif dengan hoki.. asalnya ikut member jer.. tapi tak sangka dapat wakil sekolah untuk hoki.. alhamdulillah.. satu pengalaman baru.. secara tak langsung bila aktif macam tu, ia bina daya ketahanan dalaman saya (
inner strength).. punya lah saya enjoy bersukan sampai bulan puasa pun sanggup, balik tu siap tolong mak masak & pegi terawih.. awhhh.. rindunya saat itu..

Pastu sikap camtu saya teruskan sampai saya kat universiti.. saya tau, bidang kejuruteraan bukan senang, kena terer add-math & fizik (saya penah add-math KOSONG..!!).. tapi sebab tu cita-cita saya kan? Terus kan jugak lah walaupun apa cabaran..! Sebab saya memang nak. Orang kata, pelan-pelan kayuh, tapi bersedia jer lah dengan apa pun yang datang.. jadi saya usaha (walaupun selalu jer oye-oye time study.. ekekek), alhamdulillah berjaya..!!!!


Masa nie buat degree.. Kem Ukur kat Manjung ke mana tah..


Kenangan ke Genting dengan kawan-kawan.. Rindunya..


Hahah!! Yearsss back!

Saya dulu memang nakkkk join PALAPES.. tapi tak da rezeki kot, jadi saya join lah aktiviti kelab kembara.. aktiviti yang saya join mula-mula sekali, Kayak Lagenda.. masa tu interest saya hanya nak ke Thailand, bukannya kayak! ahahah!! sebab program tu kena berkayak dari Thailand ke Langkawi.. pastu ada ke universiti kat sana, apa tah nama dia.. masa tu, Allah je lah yang tau macam mana payahnyeeee nak dapat kebenaran mak saya, tapi saya janji macam-macam lah dengan dia, pointer itu ini.. ehehe.. dia bukan ape, dia takut apa-apa jadi pada saya.. yelah berenang kat laut dalam, tak reti berenang pulak tu.. tapi masa tu saya memang tak ada pikir HALANGAN yang bakal ada.. yang saya tau, AKU BOLEH BUAT.

Masa tu baru saya tau, kalau ada life jacket pun, kena tau berenang sebab life jacket tu ada masa bertahan dia jugak.. jadi apa lagi, nak jugak ikut program nie kan? Saya minta la sahabat baik ku, Si Faizah Salleh (weii... ko ingat lagi tak aku terpekik terlolong kat dalam kolam masa ko ajar aku? ahahah!!) ajar berenang.. memang kecoh pool tu saya buat.. ahahah! Jadik laaa pandai lah jugak berenang walaupun tak pandai mana.. eheheh.. saya sangat takut kalau tenggelam dalam air walaupun saya tau saya boleh jejak! Punya lah takut.. eheheh.. tapi nak punya pasal kan? Usahalah sampai saya dapat! Eheheh.. Thank you Pae..!


Kat Pantai mana tah.. memang payah skit nak ingat tempat nie.. Kat Songkhla kut..

Muka hitam tu tak payah cita lah.. eheheh.. tapi cita-cita nak sampai kat luar negara (macam laaa jauh sangat bunyinyer.. ekekek), nak tengok culture orang, saya atasi semua ketakutan saya.. dan alhamdulillah.. memang puas tak terhingga. Memang tak sia-sia saya cuba, sebab pengalaman tu sangat berharga.

Ni baru nak mula..

Sila la carik muka saya yang hitam itu..! ahahaha!!

Bersedia nak merentasi lautan antara 2 negara; Malaysia - Thailand

Pastu masa program Kayak Lagenda tu, kitaorang kena buat persembahan menari.. (ishhh.. dah la memang ada darah gemuruh skit).. masa kat Thailand & kat depan MB Perlis tau! oh tidakkkk.. menggeletar lutut.. nak buat camne kan.. dah memang syarat, kalau nak join, peserta kena buat persembahan.. pandai sungguh AJK.. diorang tak kena buat persembahan.. ngeeee..

Again, memang saya atasi perasaan takut.. yelah.. kalau tersilap langkah, terlupa step, tak ke maluu..! Adoyaii.. Alhamdulillah, berkat yakin pada diri sendiri, perfect saya menari..! (sampai naik gian plak rasanya.. ehehehe..)..



Saat-saat membanggakan..

Ok.. aktiviti saya tu tak stop kat situ.. ada lagi program lain.. kali nie ilmiah skit.. buat research sambil mengembara.. sebab research tu tentang orang asli.. kali nie program nie, dia tengok pointer skali, sebab ntah lah nape.. eheheh..

Best kali nie, memang salah satu benda yang sangat seronok dalam hidup saya untuk saya kenang masa hari tua.. ecewahhh.. Kami mengembara dalam hutan, merentasi Banjaran Titiwangsa mula dari Cameron Highlands sampai ke Kuala Lipis.. selama 14 hari.. ni memang hutan dara punya.. sebab tu kumpulan kitorang nie ada komander follow.. ada satu kejadian tu
kami terpaksa stop sekejap berjalan, sebab trek tu pokok banyak tumbang dek gajah lalu.. so, komander terpaksa cari jalan lain, yang memang bukan laluan orang asli lalu.. tapi yelah.. abang-abang askar tulah yang kena tebang sume.. but still, any possibilities could happen.. btul tak? Ada macam-macam kisah, sampai dah lupa apa..



Pengembaraan 14 hari yang menyeronokkan!

Ok, 14 hari dalam hutan, bape kali sangat lah saya mandi, betul tak? eheheh.. dan masa tu solat pun dalam keadaan berlumpur, tapi ustat kata takper, sebab dalam keadaan darurat, Allah tu Maha Mengetahui.. nak buang air segala macam.. lagi lah btul tak? Kalau ikutkan, betapa tak selesanya masa tu.. nak-nak nyer orang perempuan. Sape yang penah join PALAPES, mesti lagi tau, sebab diorang lagi la dahsyat..

Tapi kenapa..? Kenapa saya sanggup masuk dalam hutan, comot-comot, tak mandi, bau pun dah macam hutan (that's the whole point, supaya binatang tak attract dengan bau manusia.. kurang la risiko kena apa-apa.. ehehe..).. Sedangkan saya boleh relax kat umah masa cuti semester tu, tengok tv, jalan-jalan tengok wayang, gi window shopping, dating (eheheh).. Kenapa saya sanggup keluar dari ZON SELESA hanya untuk mengembara..???

Sebab saya nak pengalaman, merasa tengok cara hidup orang lain (orang di Thailand, macam mana cara hidup orang asli - tau tak di Thailand ada speaker di kawasan awam & bila tiba masa diorang akan pasang lagu kebangsaan & semua akan hormat dengan lagu mereka, best kan?).. benda-benda tu takkan saya tau (ok, ada discovery channel, national geographic, tapi kalau ada peluang untuk merasai sendiri, nape tak?)

Saya berada di luar zon selesa hanya sementara, tapi kenangan, pengalaman itu terpahat di jiwa saya sampai saya tiada nanti.. dan itu lah yang palingggg berharga.. itu juga yang saya boleh kongsikan dengan zuriat keturunan saya.. itu juga lah yang menjadi asas kekuatan saya untuk mengharungi cabaran hidup.. sebab saya dah latih diri saya keluar dari kepompong selesa..

Memang satu kepuasan yang tak terhingga bila dikenang balik setelah lalui benda tu semua..


Hoooo.. memang superb lah landak nie.. serious kalah daging ayam (I'm a chicken lover, tapi ni lagi sedap!)

Saat-saat kejayaan dikongsi bersama.. Spot me!!


Mengembara selama 14 hari meniti Banjaran Titiwangsa bermula dari Cameron Highlands hingga Kuala Lipis

Lambang kepuasan saya & kawan-kawan..

To be continued.. tungguuuu... eheheh


Aku Tak Sembahyang....Tetapi Aku Berjaya...

by Abu Hanifah on Friday, December 3, 2010 at 5:25pm


Kita tahu bahawa ilmu itu cahaya, dan tidak akan memasuki hati-hati yang gelap, tetapi kita lihat, kawan kita yang berjudi, yang minum arak, boleh berjaya pula, sedangkan kita terkial-kial walaupun sudah berusaha. Kita tahu bahawa, siapa yang berbuat baik, taat kepada ALLAH akan dipermudahkan jalan kehidupannya, tetapi kita lihat, kawan kita ini tidak solat, tetapi bisnesnya menjadi, kita pula hidup dengan penuh cabaran dan duga. Kita juga tahu bahawa, ISLAM ini agama yang benar, tetapi kita sering melihat orang-orang yang bukan ISLAM itu lebih berjaya, dan ummat ISLAM tertindas dalam kehidupan sempit lagi derita.

Orang bertanya kepada saya. Kenapa begitu? Sekarang ini, yang manakah benar? Adakah kita faham selama ini tidak benar?

Maka saya hendak bertanya kepada anda.

Adakah anda tahu apa itu istidraj?

Istidraj ini adalah satu kalimah, yang sering menunjuk kepada keadaan seseorang itu yang terus dilimpahkan rezeki dan kejayaan yang melimpah ruah dalam kehidupannya, walaupun dia bukan hamba ALLAH yang taat, malah seorang pembuat maksiat yang tegar. Kenapa mereka ini dinamakan manusia yang mendapat istidraj? Apakakah maksud istidraj?

Istidraj adalah, apabila ALLAH memberikan kejayaan, harta kekayaan, rezeki yang melimpah ruah untuk manusia itu menjadi lebih jauh dariNya.

Biasanya, manusia yang mendapat istidraj ini adalah mereka yang tidak berusaha menjalankan ISLAM dalam kehidupan, juga tidak berusaha mengenali ALLAH SWT.

Contoh manusia yang mendapat istidraj ini banyak. Kita lihat contoh yang mudah. Qarun. Apakah anda kenal kepada Qarun? Dia ini adalah seorang manusiayang teramat kaya. Diriwayatkan bahawa, kotak yang mengisi kunci kepada gedung-gedung perbendaharaannya tidak mampu diangkat oleh orang-orang yang kuat. Hal ini hendak menyatakan betapa kayanya dia.

Kisah Qarun terdapat di dalam Al-Quran. Hartanya melimpah ruah. Segala perniagaannya menjadi. Segala pelaburannya mengembang. Hartanya makin hari makin bertambah, sedang yang bertambah semalam tidak pula luak digunakan.

Tetapi bila Nabi Musa cuba mengingatkannya berkenaan semua kekayaannya itu datang daripada ALLAH, maka Qarun dengan angkuh menjawab,

“ Tidak, semua ini adalah hasil dari ilmuku”

Lihat. Lihat apa kata Qarun. Tidak, semua ini adalah hasil dari… ILMUKU. Dia nyata semakin jauh dari ALLAH, walaupun kekayaannya menjadi, rezekinya melimpah ruah dan sebagainya. Dia saban waktu memperlekehkan pengikut-pengikut nabi Musa yang terdiri dari orang miskin dan hamba.

Apakah pengakhiran Qarun? Dia akhirnya ditenggelamkan ALLAH ke dalam bumi dengan seluruh hartanya. Kisah ini terdapat di dalam Al-Quran.

Nah… Apakah itu yang kita mahu?

Sebab itulah, saya hendak mengajak saudara-saudari berfikir, apakah yang akan timbul di dalam hati kalian apabila kalian ini jenis yang melazimi dosa-dosa, melakukan maksiat, kemudian kalian berjaya di dalam peperiksaan atau perniagaan. Apakah yang agaknya akan timbul dalam jiwa kalian?

Saya yakin, 99% akan merasa begini, “ Tengok, aku tak solat pun berjaya. Siapa kata solat tu bawa kejayaan?”

Apakah yang akan terjadi kepada anda ketika itu? Anda berjaya, tetapi anda semakin jauh dari ALLAH. Itulah istidraj.

Maka jangan gusar bila tidak berjaya. Cuba lagi. Hubungan keimanan anda dengan ALLAH itulah yang pertama sekali perlu anda perhatikan. Jika anda berjaya membina hubungan keimanan yang baik, insyaALLAH, datanglah badai apa sekalipun, anda akan mampu melaluinya.

Sebenarnya ALLAH suka menguji hamba-hambaNya yang beriman. Terdapat satu kisah yang saya suka baca ketika saya masih kecil.

Terdapat dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, dan seorang lagi muslim yang taat kepada ALLAH. Ketika menebar jala, yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala yang muslim membaca bismillah. Bila jala diangkat, yang menyembah berhala mendapat banyak ikan, manakala yang muslim, hampir sahaja tiada ikan untuknya pada hari itu.

Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada ALLAH.

“ Ya ALLAH, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, KAU berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambaMu yang menyebut namaMu, KAU tidak memberikan DIA apa-apa”

ALLAH menjawab,

“ Yang menyekutukanKu, tempatnya memang sudah pasti NERAKA. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadaNya? Tetapi HambaKu yang beriman itu, AKU hendak mengganjarkanNya syurga, maka AKU suka mengujinya untuk melihat kebenaran imanNya”

Nah, jangan anda kecewa bila diuji, tidak berjaya di dalam peperiksaan walau sudah studi, gagal dalam perniagaan walau kemas menyusun strategi. Itu semua adalah sebahagian dari ujian ALLAH. ALLAH menguji hanya untuk mereka yang dikasihi. Bukankah ALLAH SWT ada berfirman,

“ Apakah kamu mengira KAMI akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum diuji?…”

Jika gagal terhadap satu-satu perkara, itu perkara itu. Anda masih belum gagal dalam kehidupan. Teruskan usaha, selagi nyawa masih ada. InsyaALLAH ALLAH akan memberikan sesuatu yang bermakna kepada anda. Bersangka baiklah kita kepada PENCIPTA kita.

Maka sebenarnya, bila hidup kita digegarkan dengan masalah, hendaklah kita rasa bersyukur. Tandanya, ALLAH masih lagi dekat dengan kita. Ujian adalah tanda kasih sayang dan perhatianNya kepada kita.

Mustahil anda suka senang sebentar di dunia, di akhirat yang kekal abadi nanti anda merana. Anda mahukan istidraj?

Saya yakin tidak..

Anda tenang sekarang?

Anda wajib untuk tidak berasa tenang jika anda berbuat dosa, dan anda berjaya. Sebab itulah, muhasabah diri itu penting. Untuk kita sentiasa periksa bagaimanakah hubungan kita dengan ALLAH SWT.

Aku berdosa, tetapi aku berjaya…. Berhati-hatilah kita agar jangan sampai lafaz itu, atau lafaz-lafaz yang membawa maksud serupa itu terkeluar dari mulut kita.

Mari kita sama-sama duduk, dan bermuhasabah semula.

*copy & paste dari FB..