Menabur Tahi Lembu Ke Dalam Pinggan


Untuk renungan bersama..

p/s: Geram bila teringat aku tengok sendiri rakan sekerja sesama rakan sekerja dok kondem.. tak pro langsung.. tak leh nak lepas geram kat orang, kang orang benci plak.. jadi lepas geram dalam blog.. aci tak? aciiiii.. eheheh

-------------------------------------------------

Bercakap dengan menggunakan bahasa yang celaka akan merobek kebenaran dan menyakitkan hati pendengar. Kebenaran akan tertutup dengan rosaknya bahasa dan hodohnya akhlak kita.

Bercakap main redah akan mengundang padah. Bukan sahaja nasihat kita tidak akan didengari oleh manusia, bahkan penampar pula yang dilayangkan ke pipi kita.

Mulut kita perlu dipandu oleh logik akal dan disemak oleh rasa hati. Kata-kata kita perlu dilapik dengan hujah yang jelas dan jangan bercakap berlandaskan emosi.

Apabila kita memberikan nasihat kepada seseorang, pastikan niat kita adalah untuk mengubahnya ke arah kebaikan, bukannya untuk memalukan seseorang.

Nasihat kita adalah untuk membetulkan seseorang, bukannya untuk menjatuhkan maruahnya.

Nasihat yang diberi adalah sebagai tanda kasih sayang, bukannya salam untuk permusuhan sesama kita.

Kisah Tahi Lembu Sebagai Baja Sayur

Untuk mendapatkan sayur-sayuran yang segar dan sedap untuk dimakan, kita perlu memberikan baja kepada sayur-sayuran. Kadang-kadang, baja yang kita guna adalah baja organik ataupun baja tahi lembu.

Bilakah kita meletakkan baja itu kepada sayur-sayuran?

Kita meletakkan baja tahi lembu semasa sayur-sayuran masih berada di dalam batasan tanah kebun. Kita menabur baja ketika sayur-sayuran sedang berkembang matang sebelum dipetik dan dimasak untuk dimakan.

Bagaimana pula dengan sayur-sayuran yang kekurangan baja?

Sayur-sayuran yang kekurangan baja akan kelihatan layu, tidak segar dan rasanya pasti tidak sedap. Mungkin si petani terlupa untuk menaburkan tahi lembu dan memberikan baja yang secukupnya kepada sayur-sayuran tersebut.

Jadi, kalau kita termakan sayur yang tidak sedap kerana kekurangan baja, adakah kita akan menaburkan tahi lembu ke dalam pinggan kita untuk memberikan baja kepada sayur-sayuran itu?

Pastinya kita tidak akan sebodoh itu untuk menaburkan tahi lembu ke dalam pinggan kita hanya disebabkan oleh sayur yang kekurangan baja.

Tahi lembu perlu ditabur semasa sayur masih berada di batasan kebun, bukannya setelah dimasak dan dijadikan hidangan makan.

Begitulah perumpamaan untuk nasihat.

Kalau menabur baja, kita perlu tahu tentang tempat, masa dan kaedah yang sesuai untuk membaja, begitu jugalah dengan nasihat. Nasihat perlu diberikan pada masa yang sesuai, kena dengan tempat dan betul kaedahnya.

Ingatlah kata-kata Imam Syafie sebagai panduan untuk kita semasa memberikan nasihat kepada sesiapa sahaja.

"Berikanlah nasihat kepada aku di kala aku sedang bersendirian dan janganlah menasihati aku di kala aku di tengah kerumunan orang. Memberi nasihat di tengah keramaian orang samalah dengan kehinaan dan aku tidak sudi untuk mendengarnya. Apabila engkau tidak bersependapat dengan aku dan aku tidak mahu mematuhi nasihat kamu, maka janganlah kamu marah." -Imam Syafie-

Nasihat adalah untuk menunjukkan manusia ke arah jalan yang benar, bukannya untuk menjauhkan seseorang daripada kebenaran.

Nasihat yang baik wajib disulami dengan bahasa yang indah. Bukannya indah pada bunga bahasa yang kita pentingkan, tetapi tepat pada penggunaan kata.

Kita wajib bercakap tentang kebenaran dan perlu menghiasi kebenaran dengan bahasa yang indah. Kebenaran diutamakan, barulah diserikan dengan bahasa yang indah. Kebenaran yang disampaikan pasti akan berbekas di hati dan bahasa yang indah akan menyedapkan telinga yang mendengar.

Sesungguhnya, bahasa yang indah akan memberikan sinar kepada perkara yang benar.

Tiada gunanya jika bahasa dikarang indah, tetapi tiada manfaat yang dapat diambil. Rugilah pula kalau kebenaran dihambur dengan melulu, sakit telinga yang mendengar dan hati pasti sukar mahu menerimanya. Dan yang terlebih buruk, jika mulut mengeluarkan perkataan yang keji, ditambah pula dengan perangai yang buruk.

Sesungguhnya, bahasa yang indah akan memberikan sinar kepada perkara yang benar. Kebenaran didahulukan, bahasa diutamakan.

Bercakap tanpa berfikir, tanda rendahnya ilmu dan tanda rosaknya akhlak.

Inilah nasihat dan peringatan di dalam Islam.

Benar dalam perkataan dan perbuatan, mengetahui yang benar dan mengamalkannya, taat dalam beragama, meletakkan sesuatu pada tempatnya dan menjawab dengan tegas dan tepat.

Semoga Allah mempermudahkan usaha dakwah Islam dan semoga Allah membukakan hati kita untuk menerima kebenaran.

Source: iluvislam.com



Momento.. Video di Perth

Aussie! Aussie! Aussie!, Oi! Oi! Oi! from Razali Zain on Vimeo.


http://www.blogger.com/img/blank.gif

By Razali Zain

Semuanya bermula di sini...


Dulu.. lepas bersalin anak pertama, berat badan naik mencanak-can
ak..! Hampir cecah 80kg..!

Ni anak sulung masa umur 4 bulan macam tu..


Ni Amaar masa umur 8 bulan.. anak tembam, mak pun sama naik.. lihat tanganku itu.. ngerii makk!


Cari balik gambar-gambar masa badan besar.. tapi tak banyak, sebab tak nak bergambar sangat.. Malu..! Perfect Nightmare.. No way no way no way..! - Sila nyanyi macam lagu tersebut ye..


Kiranya saya memang tak sempat nak kurus sampai lah saya mengandung anak kedua..

Semuanya bermula bila saya kenal dengan Premium Beautiful.. PB memang sangat selesa dipakai.. sekali pakai memang terus jatuh cinta..! Tak macam korset yang lain, tak da saiz yang main tangkap muat..! Asal orang berat 80kg, mest
i saiz XL ke atas..!

Mula pakai PB masa berpantang anak kedua & terus pakai sehingga kini. Alhamdulillah, lepas 6 bulan, saya dah mula pakai saiz M..! (well memang dari dulu pakai saiz M, tak penah saiz S pun..)..


Dari tahun 2009 pakai PB hingga kini.. Ni gambar kat Perth April 2011.

I HEART PREMIUM BEAUTIFUL..!!!

Tak lama lepas tu, baru saya tau sebenarnya bila pakai PB ni sayang kalau tak share dengan orang lain.. Memang sangat mengujakan..! Ramai yang terkejut & teruja bila tengok perubahan pada badan saya. I WAS REALLY BIG, OK..


Selain tu, rupa-rupanya PB ni boleh buat duit.. saya pun dengan p
enerangan pasal biz & tak pikir panjang, saya terus buat biz ni sampai sekarang..!

Mana yang rapat dengan saya, memang tau macam mana keadaan financial saya.. memang perkara biasa saya pinjam duit dari kawan bila saya tak cukup duit.. saya tak malu untuk ceritakan hal ni kat blog.. sebab saya nak jadikan k
isah saya ni sebagai teladan.

Saya sedar hidup dalam zaman sekarang ni, nothing comes easy.. Saya tau, kita patut bersyukur & kena sentiasa fikir kalau kita rasa kita susah, ada orang lagi susah dari kita.. Tapi.. setiap orang ada kesusahan masing-masing.. Saya tau tahap susah saya tu macam mana DAN I don't want to live like that FOREVER..!!!


Semuanya untuk anak-anak..

I know I must do something..! Saya nak beri yang terbaik untuk anak-anak saya. Saya tak nak anak saya tengok orang lain dapat main mainan yang best, gempak & bila dia minta pada saya, saya tak mampu nak berikan pada dia..!


Saya selalu beli mainan second hand untuk anak-anak saya kat online.. pada saya takper lah second hand, janji anak saya merasa mainan yang baik-bai
k.. (saya punya definition mainan baik-baik tu mainan yang menjana minda).. dan biasanya mainan tu international brand. Calar-calar mainan.. sedih.. hiba hati tengok anak main mainan tu.. Rasa seperti loser pun ada.. Dok fikir sorang-sorang.. "Kalau umur sekarang pun aku boleh buat setakat ini jer, macam mana dengan pelajaran diorang..? Zaman diorang lagi mencabar..".

Saya tau saya kena buat sesuatu.. saya tau peluang yang diberi ni saya
kena rebut cepat..! Saya tak nak ketinggalan, apatah lagi bila tengok sepupu sendiri, Hanis buat biz & semakin hari semakin maju biz dia.

Alhamdulillah, berkat tunjuk ajar Hanis, saya terus & terus buat biz nie tanpa toleh ke belakang lagi..! HANYA BERMULA DARI INTERNET..!!! SEMUA DI HUJUNG JARI.. saya jual Premium Beautiful secara online & dapat rakan kongsi pun melalui online..!

Dan sekarang, saya dapat memegang income 5 angka sebulan, dapat melancong ke Perth PERCUMA, akan datang ke Hong Kong pun PERCUMA, bayar kereta PERCUMA..! Alhamdulillah.. semua tu takkan saya merasa kalau saya terlalu fikir, "aku tengok ada orang tak berjaya dalam biz ni?", "boleh ke aku buat..?", "alaaa.. suami & seluruh family tak bagi aku buat la biz nie..", "ala anak kecik
lagi nak gi buat biz..", "hishh.. tak da masa lah nak buat side income..!" dan segala macam alasan dalam dunia nie kalau saya fikirkan, PASTI SAYA TAK DAPAT UBAH KEHIDUPAN SAYA..!!!

Memang saya letak setinggi-tinggi kepercayaan pada Hanis & Raz untuk bimbing saya dalam biz nie, sebab saya memang ZERO dalam biz nie.. apa saja persoalan pasti terjawab bila saya tanya mereka berdua. Memang tak salah pilih
an saya join dengan group Hanis..!


Terima kasih Hanis & Raz bimbing kita sampai ke tahap nie.. Kalau tak, mungkin kita masih macam dulu..


Macam mimpi jer bakal jejakkan kaki ke Disneyland Hong Kong..!

Ada yang tersirat bila cakap pasal melancong..

1. Income besar
2. Tabung kereta
3. Tabung wawasan

Next trip is Venice, Italy..

Semua orang punya impian.. dan memang betul biznes ni buatkan impian kita jadi realiti..!

Setiap orang ada permata yang sangat bernilai dalam diri iaitu POTENSI DIRI..!

Yang dilahirkan susah takkan selamanya susah..

Yang bodoh tak selamanya akan bodoh..

Allah bagi peluang pada setiap hambaNya untuk berubah, Dia bagi jalan & tinggal kita yang ambil langkah..!

Contact Fazi bila-bila masa jer..

019-6037423

fazi_zizi@yahoo.com




Amazing Australia..! (Part 2)

It's a longggg due btul kan? Sori.. Tapi tetap update..!

Kami pakai tema baju wane biru pada hari kedua kat Perth.. seronok pakai baju wane sama ni.. memang macam budak-budak.. but oh well.. time ni lah nak jadi macam budak-budak pun..! Company sediakan trip ni just to have fun..!! Eheheh..

Pagi-pagi lepas sarapan kami ke Caversham Wildlife Park untuk berjumpa dengan binatang-binatang kat Australia ni..

Kitorang punya lah tak nak ketinggalan, cepat-cepat turun bas..! Cepat-cepat line up kat depan sekali.. ehehhe.. memang murid-murid yang pantas..!


Lelaki ni pandai cakap melayu.. eheheh.. boleh la skit-skit..


Aku; kanak-kanak riang.. eheheh

Tengah tunggu show bermula..


Oh debobnye muntut..! ahahaha!!


Zreeettt.. Zreettt..


Bulu yang dah dicukur tu, diorang bentangkan.. ni bulu dari sekor kambing biri-biri.. buat selimut ni mesti best..!


Lepas tu, bulu yang kat bahagian kaki, leher dibuang mungkin sebab kotor kan..

Pastu ada satu interesting fact nie.. Lanoline Cream.. saya memang pakai sebab bila ada crack nipple sekali sekala bila menyusukan anak dulu..

Lanoline ni ada dibawah bulu-bulu kambing, lepas cukur, orang tu kata, memang sangat bagus sapu lanoline tu pada rambut & badan..

Tapi.. bare with the smell lah..!! Tak sanggup mak..!!! Hahahah!!


Abis tengok show, pegi ziarah binatang-binatang lain.. Ni wombat..! Gemuk & Comel kan? Wombat ni bagi 'hadiah' kat saya & Hanis masa ni.. dia 'melaborrrr'.. ahahaha!! Mamat saleh ni cakap, "it's a souvenir..!".. Banyak laaa souvenir dia.. ahahah!!


Abis tangkap gambar dengan wombat, mesti lah posing..!


I told you.. kitaorang memang macam budak-budak bila sampai sini.. eheheh..


Nak tengok kanggaroo plak..

Tour guide kami, Ash namanye.. dia kata jangan lari masa tengok kanggaroo ni.. have a respect towards them.. bagus btul lah diorang ni..




Jinak memang jinak..


Enjoying myself..

Sampai la Raz soh I pandang kamera.. kekeke..


Say, "Kanggarooo..!!"




Koala yang wangi..

Another interesting fact.. Koala hanya makan 1 jenis daun, lupa dah nama dia (sila google).. dan bau daun tu sangat wangi.. bau badan dia wangi macam bau daun..

Koala ni jugak, binatang yang sangat tenangggg.. kalau dia tengah tido, jangan kejutkan.. kalau tak, dia boleh mati. Nak pegang dia, pegang time dia tengah jaga..

Dan daun yang dia makan tu, jangan pegang.. Ash cakap please don't touch the leaves..
Sebab koala takkan makan daun yang dah dipegang..

Kesimpulan yang saya boleh buat kat sini, koala ni pembersih..

Hehehe.. Boleh?


Yummmiehhh.. semuanya sedap, kena dengan selera ku..


Posing..!!!

Lepas tu kami ke Harbour Town untuk sesi yang paling perempuan suka...!!

SHOPPING..!!!!

Masa sangat singkat.. 2 jam memang tak cukup..

Jadi shopping lah mana yang sempat.. eheheh..

Tu je yang sempat.. ada la 7-8 plastic bag penuh..


Hasil penyoppingan pertama..

Balik bilik untuk solat..

Pas solat terus keluar semula untuk dinner & late night shopping..!!!

Late night shopping diaorang bukan kul 1am macam kat Malaysia.. tapi sampai kul 9pm jer..

Hehehe..

Permandangan bandar Perth di malam hari..


Dengan Nadiah & Salha



Lepak santai borak-borak sambil tengok lifestyle orang Perth..


Abis lepak kat kedai ni around 2 jam lebih kut, terus balik ke hotel..


Hasil shopping hari kedua dari pagi sampai ke malam..

Hong Kong nanti, tak tau lah macam mana gaya.. :p

Amik langkah berjaga-jaga, kena susun siap-siap dalam bag..

Kalau tak susun, kang beli lagi, abis lerrrr aku kalau beg tak muat.. huwaaa!!

Tu pun lebih berat yeee!!

TO BE CONTINUED..