More and More Rewards..!!!

Memang selalu yang saya sebut, BE IN THE RIGHT GROUP..! BE IN THE RIGHT GROUP..!

Bukan saja ilmu & semangat yang disertakan, tapi MACAM-MACAM REWARDS semua orang ada PELUANG YANG SAMA untuk DAPAT..!

Now, tell me, siapa tak suka hadiah, kan?

Saya ada kerja hakiki.. hadiah yang saya dapat, kepuasan mengajar, kepuasan bila tengok student grad tambah lagi student yang grad dengan good grades and of course, keredhaan Allah SWT..

Itu satu hal..

Tapi satu hal yang lain.. saya SUKAAAA ada reward yang berbentuk objek. Tambah lagi FREE..! And not to forget, EXPENSIVE. Siapa pun boleh keluarkan duit sendiri.. tapi siapa yang tak suka FREE kan?

Kat B32, macam-macam dapat.. dulu, jam tangan & handbag.. tapi sekarang, dah tambah lagi, Samsonite Luggage, Ipad 2, Samsung Galaxy Tab (baru punya yaaa..), MacPro.. seiring dengan keperluan semasa, iaitu, INTERNET.













Dan 2 minggu yang lepas, rakan kongsi saya, DSM Zurai dapat satu lagi award jam tangan DKNY dan pen kristal Swarovski. Ni semua atas pencapaian beliau hit sales sebanyak RM100,000 SEBULAN..!

DSM Zurai ni memang orang yang sangat nekad & fokus dalam biznes. Dia jugak leader yang sangat prihatin dengan rakan-rakan kongsi.. Itu semua acuan dari CDM Hanis Haizi & CDM Raz.. Zurai memang pegang pada prinsip, Follow The Leader.

CONGRATULATIONS ZURAI..!












Lama tak bergambar dengan Hanis.. la ni dia peminat makin makin.. nak serbu tangkap gambar pun susah.. ahahah!! Kidding..!


Pada yang kat luar tu, biznes PATUH SYARIAH.. boleh refer kat sini..




Kami buat biznes bukan duit semata-mata. Tapi tanggungjawab sosial.

Kalau nak berjaya dalam biz ni, senang jer mesti berada dibawah group yang berjaya..

Atau sebaliknya lah ya..

Pilihan di tangan sendiri.



Kita negara ke-18 mudah niaga


Baca paper hari ni, baca berita pasal artikel kat atas..

Rasa syukur sangat jadi anak Malaysia walaupun kita belum sampai tahap negara maju, tapi kita masih boleh perform macam ni..

Tak boleh kita nak nafikan, dengan ada urusan perniagaan, ekonomi bergerak & makin rancak, makin tinggi lah keadaan ekonomi. Dalam keadaan ekonomi dunia yang tak berapa baik, Malaysia tersenarai di tempat ke-18. Tolonglah bersyukur kepada orang yang sangat suka mengomen je.

Memang betul lah apa pelakon Rosham Nor cakap Malaysia ni bumi bertuah, kat mana-mana boleh cari rezeki. Tapi kalau memang jenis orang malas, memang lah rezeki takkan datang kan? Bukan hina, tapi tu kenyataan. Allah tu adil, Dia bagi ganjaran pada orang yang berusaha saja. Rajin belajar, tawakal, insyaAllah berjaya. Rezeki pun tak nak datang kepada orang yang malas, orang yang tak nak cari peluang & kepada orang yang biarkan peluang tu berlalu begitu saja pada hal peluang terbentang depan bijik mata.

Utusan Malaysia laporkan, RM3,000 dikategorikan sebagai miskin bandar-RMK10.

"Kementerian Wilayah Persekutuan & Kesejahteraan Bandar mencadangkan supaya mereka yang berpendapatan RM3,000 ke bawah dapat dikategorikan sebagai miskin bandar di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10)"

Rumah flat kat seksyen 7 Shah Alam, tingkat 5 pun RM500. Itu beberapa ketika yang dulu lah..  dengar kata dah naik, tapi tak heran pun sebab bandar kan.. Kalau student mungkin boleh, sebab sumbat lah berapa banyak pun kat dalam rumah tu (kalau sanggup lah..).. tapi family macam mana? nak sumbat orang luar dalam rumah tu untuk minima kan bayaran? Itu baru flat.. blum rumah teres atau aparment.. memang cecah RM1000.. sangat susah nak jumpa sewa RM700 - RM800..

Beli rumah pun is not easy juga.. sebab rumah memang mahal.. tapi apa pun, mesti beli rumah juga kan? Di bandar, dengan nilai RM200,000 besar mana yang boleh dapat? Tak payah pegi KL atau Klang Valley area pun tak pe.. saya borak dengan kawan-kawan kat Kulim Hi-Tech, rumah pun makin mahal.

Takpun balik ke kampung, hidup cara kampung. InsyaAllah boleh survive.. tapi ramai yang tak nak, KAN?

Itu belum masuk harga minyak, makanan & benda-benda asas keperluan hidup yang lain. Kalau kehendak tu boleh diketepikan lagi, boleh tahan lagi nafsu.. tapi kalau untuk saving kita, parents & anak-anak pun payah nak buat, sebab duit banyak habis untuk beli barang keperluan asas, macam mana tu?

Tadika anak di bandar juga bukan murah.. you nak bagi the best education untuk anak-anak memang perlukan belanja yang besar.

Bagi yang bujang, tapi dah MULA rasa financial very tight, boleh imagine tak nanti bila dah berkahwin & ada anak lagi? kalau berdua suami isteri, mungkin boleh tahan lagi.. tapi takkan tak nak ada anak kot? Nak jadi macam kat Hong Kong, bela anjing sebagai ganti anak..? Bela binatang peneman hidup.. itu dah lawan fitrah.. tak boleh juga kan..

Jadi apa nak buat bila keadaan macam ni?

Mengomel? Mengomen? Merungut? Menyalahkan pihak lain? Menyalahkan takdir?

Semua tu BUANG MASA.

Menyakitkan hati lagi ada kan?

Lebih baik gunakan masa yang ada tu, cari peluang, gali peluang & rebut peluang yang ada depan mata.

Tahun 2011 pun dah nak habis.. saya punya azam tahun 2011 hampir semua tercapai.. itu saya akan cerita entry nak dekat-dekat New Year nanti. Cuma tak sempat amik lesen scuba jer nih.. huhuhu.. takper lah.. insyaAllah ada lain masa..

So nak biarkan saki-baki tahun 2011 ni berlalu begitu saja???

Tepuk Dada, Tanya Hati, Tanya Poket juga..


"Kekerdilan minda adalah penyakit yang menyebabkan individu itu kekal di takuk lama & tidak dapat melahirkan potensi optimum yang diberikan Tuhan kepadanya" - Ashadi Zain.

Kita negara ke-18 mudah niaga


Baca paper hari ni, baca berita pasal artikel kat atas..

Rasa syukur sangat jadi anak Malaysia walaupun kita belum sampai tahap negara maju, tapi kita masih boleh perform macam ni..

Tak boleh kita nak nafikan, dengan ada urusan perniagaan, ekonomi bergerak & makin rancak, makin tinggi lah keadaan ekonomi. Dalam keadaan ekonomi dunia yang tak berapa baik, Malaysia tersenarai di tempat ke-18. Tolonglah bersyukur kepada orang yang sangat suka mengomen je.

Memang betul lah apa pelakon Rosham Nor cakap Malaysia ni bumi bertuah, kat mana-mana boleh cari rezeki. Tapi kalau memang jenis orang malas, memang lah rezeki takkan datang kan? Bukan hina, tapi tu kenyataan. Allah tu adil, Dia bagi ganjaran pada orang yang berusaha saja. Rajin belajar, tawakal, insyaAllah berjaya. Rezeki pun tak nak datang kepada orang yang malas, orang yang tak nak cari peluang & kepada orang yang biarkan peluang tu berlalu begitu saja pada hal peluang terbentang depan bijik mata.

Utusan Malaysia laporkan, RM3,000 dikategorikan sebagai miskin bandar-RMK10.

"Kementerian Wilayah Persekutuan & Kesejahteraan Bandar mencadangkan supaya mereka yang berpendapatan RM3,000 ke bawah dapat dikategorikan sebagai miskin bandar di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10)"

Rumah flat kat seksyen 7 Shah Alam, tingkat 5 pun RM500. Itu beberapa ketika yang dulu lah..  dengar kata dah naik, tapi tak heran pun sebab bandar kan.. Kalau student mungkin boleh, sebab sumbat lah berapa banyak pun kat dalam rumah tu (kalau sanggup lah..).. tapi family macam mana? nak sumbat orang luar dalam rumah tu untuk minima kan bayaran? Itu baru flat.. blum rumah teres atau aparment.. memang cecah RM1000.. sangat susah nak jumpa sewa RM700 - RM800..

Beli rumah pun is not easy juga.. sebab rumah memang mahal.. tapi apa pun, mesti beli rumah juga kan? Di bandar, dengan nilai RM200,000 besar mana yang boleh dapat? Tak payah pegi KL atau Klang Valley area pun tak pe.. saya borak dengan kawan-kawan kat Kulim Hi-Tech, rumah pun makin mahal.

Takpun balik ke kampung, hidup cara kampung. InsyaAllah boleh survive.. tapi ramai yang tak nak, KAN?

Itu belum masuk harga minyak, makanan & benda-benda asas keperluan hidup yang lain. Kalau kehendak tu boleh diketepikan lagi, boleh tahan lagi nafsu.. tapi kalau untuk saving kita, parents & anak-anak pun payah nak buat, sebab duit banyak habis untuk beli barang keperluan asas, macam mana tu?

Tadika anak di bandar juga bukan murah.. you nak bagi the best education untuk anak-anak memang perlukan belanja yang besar.

Bagi yang bujang, tapi dah MULA rasa financial very tight, boleh imagine tak nanti bila dah berkahwin & ada anak lagi? kalau berdua suami isteri, mungkin boleh tahan lagi.. tapi takkan tak nak ada anak kot? Nak jadi macam kat Hong Kong, bela anjing sebagai ganti anak..? Bela binatang peneman hidup.. itu dah lawan fitrah.. tak boleh juga kan..

Jadi apa nak buat bila keadaan macam ni?

Mengomel? Mengomen? Merungut? Menyalahkan pihak lain? Menyalahkan takdir?

Semua tu BUANG MASA.

Menyakitkan hati lagi ada kan?

Lebih baik gunakan masa yang ada tu, cari peluang, gali peluang & rebut peluang yang ada depan mata.

Tahun 2011 pun dah nak habis.. saya punya azam tahun 2011 hampir semua tercapai.. itu saya akan cerita entry nak dekat-dekat New Year nanti. Cuma tak sempat amik lesen scuba jer nih.. huhuhu.. takper lah.. insyaAllah ada lain masa..

So nak biarkan saki-baki tahun 2011 ni berlalu begitu saja???

Tepuk Dada, Tanya Hati, Tanya Poket juga..


"Kekerdilan minda adalah penyakit yang menyebabkan individu itu kekal di takuk lama & tidak dapat melahirkan potensi optimum yang diberikan Tuhan kepadanya" - Ashadi Zain.