Cerita benar..

Apa yang semua akan baca ni, adalah kisah benar..

Fazi tak ingat tahun bila terjadi.. masa tu Fazi tengah study kat UTHM (KUiTTHO masa tu) tahun berapa, sem berapa pun Fazi tak ingat..

Humangaiiiii.. hitam nyerrr.. berkilat.. ahahah!!
That's me, once upon a time.. ekekek..
Mak Fazi bagi Fazi kereta (kereta lama je, bukan kereta baru pun) untuk memudahkan Fazi bergerak ke kelas.. syukur alhamdulillah walaupun kereta tu banyak ragam.. kereta lama kan.. ehehhe..

Siapa yang asal dari Parit Raja, Batu Pahat atau kawasan yang berdekatan atau siapa yang pernah bekerja, belajar kat Parit Raja, pasti tahu betapa bahayanya jalan tu.. Jalan Kluang-Batu Pahat memang salah satu jalan yang tersenarai dalam "blacklisted area".. Accident selalu jadi dan kemalangan maut & ngeri memang biasa jadi..

Sepanjang Fazi bawa kereta, Fazi mesti akan terfikir, "Eh.. macam mana laa kalau satu hari aku accident kat simpang ni..?".. Ok memang entah hape-hape lah kan.. boleh pulak terfikir benda-benda tak elok macam tu.. tapi terus-terang, itulah yang terlintas kat minda Fazi masa tu. Lepas je dari simpang tu, Fazi dah tak fikir lagi pasal tu.. mungkin disebabkan oleh selalu dengar cerita accident jadi kat area situ tu, jadi itu yang buat kan Fazi mudah terfikir pasal tu.

Satu hari, Fazi nak ke rumah kawan. Masa tu kalau tak silap lagi 2 minggu nak final exam. Lepas maghrib Fazi keluar. Macam biasa, sebelum nak keluar simpang, tengok kanan, tengok kiri & tengok kanan balik. Jalan memang gelap, kat kawasan tu tak ada lampu jalan yang hidup walaupun ada tiang lampu.. Fazi pun keluar dari simpang tu dengan yakin tak ada apa-apa kenderaan kiri & kanan jalan.

Tiba-tiba...

Dari ekor mata Fazi nampak sebijik motor yang dipandu laju & motor tu memang terlalu dekattttt dengan kereta Fazi & yang bawa motor tu seorang perempuan. dengan kereta Fazi & masa tu dalam hati Fazi, "sure tak sempat ni..!"

Dan..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
DAMMMMMM..!!!!

Cermin depan kereta Fazi retak seribu, Fazi emergency break & berhentikan kereta betul-betul kat tengah jalan. Fazi terus keluar kereta & berdoa budak tu tak masuk parit. Serious..! Budak tu tak masuk parit, tapi tulang peha dia patah & nampak bentuk tulang peha yang patah tu. Fazi panik..! Dan sekejap je ramai orang berkerumun nak tolong.. Fazi lost sangat masa tu. Hanya ikut arahan orang, suruh ikut budak tu ke hospital..

Ok, cerita seterusnya, tak penting. Apapun, Fazi tak dikenakan apa-apa tindakan. Lawyer je yang settle kan. Masuk court pun tidak.

Dan alhamdulillah Fazi tak rasa fobia lepas kejadian tu. Esok nya Fazi boleh drive kereta untuk ziarah budak tu. Terpaksa pakai kereta sewa.. :D

Dari cerita Fazi tu, ada 2 point penting sebenarnya..

APA AGAKNYA YA??

(Kalau kat kelas, Fazi memang suruh students jawab dulu sebelum bagi jawapan.. eheheh)

Point Pertama:
"Mungkin disebabkan oleh selalu dengar cerita accident jadi kat area situ tu, jadi itu yang buat kan Fazi mudah terfikir pasal tu."

Dalam kehidupan kita sehari-hari, kita akan dengar banyakkkkkkkk cerita, banyakkkkk kata-kata, banyakkkkk berita. Cerita, kata-kata mahupun berita ada yang positif & negatif.  Sebagai manusia, ciptaan Allah yang terbaik, kita dikurniakan dengan akal & fikiran. Jadi kita berhak memilih nak dengar perkara yang baik (positif) & perkara yang tak baik (negatif).
Let's choose not to listen to negative talks..!

Fazi masa tu tak pernah terfikir tentang hal-hal macam ni. Fazi memang banyak enjoy masa belajar. Dan memang jenis happy go lucky, rasa benda-benda ni menyesakkan kepala jer.

Sebenarnya, apa yang kita selalu baca, apa yang kita selalu dengar, apa yang kita makan, apa rutin yang kita selalu buat, itu lah DIRI KITA. Fazi selalu dengar cerita pasal accident & kalau dengar tu, heee.. memang tekun..! Walaupun ngeri, tapi tetap nak dengar. Ok, weirdo sikit Fazi ni.. :D agak la kan.. ahahah.. tapi Fazi tak pernah tahu apa kesannya pada pemikiran Fazi. Secara tak langsung, sikit demi sikit, kisah-kisah tu banyak mempengaruhi Fazi. Orang kata, terbawa-bawa.


Point Kedua:
"sure tak sempat ni..!"

KUASA MINDA.


Apa silap Fazi masa tu?

Silap Fazi ialah, Fazi kata, "sure TAK sempat ni..!"

Satu perkataan saja boleh mengubah signal otak kita & seterusnya tindakan kita.

Sebab tu kita tak boleh cakap pada anak perkara-perkara yang negatif macam contoh ni:

"Heee..!! nape lah degil sangat ni?" -
"Bengap betul lah..! berapa kali papa nak kena ajar?"
"Adik, jangan panjat, nanti jatuh".
"kalau demam, mesti nak ada antibiotik" - padahal antibodi badan kita, boleh lawan, cuma kita tak nak bagi peluang.
*dan seangkatan dengannya

Boleh imagine kalau kita sebut berulang kali..? Itu lah kita pasakkan dalam minda kita & itu lah yang kita akan jadi.. :)

Kekuatan kita bukan diukur oleh kekuatan fizikal, tapi sebenarnya mental.

Paling logik, wanita itu hamba yang lemah, berbanding lelaki. Lelaki memang ada kekuatan fizikal yang berganda daripada perempuan. Tapi kenapa Allah ciptakan wanita yang mengandung & melahirkan anak..?? Sebabnya, Allah ciptakan kekuatan hati & mental yang kuat istimewa khas untuk wanita. Tapi apa pun, lelaki & wanita ada kelebihan masing-masing. Fazi cuma highlight tentang proses kelahiran.

Satu lagi, baru-baru ni masa keputusan SPM. Ada sorang adik tu, dia cacat anggota badan. Tangan pun tak ada. Nak menulis pun pakai kaki. Kaki itu lah untuk berjalan, kaki itu untuk makan, kaki itu menulis, semuanya kaki. Ikut akal fikiran, susahnye lah adik ni nak dapat result yang hebat, kan? TAPI TAK..! Salute dengan adik ni, sebab dia tak meletakkan kekurangan dia untuk capai kejayaan. Sebab apa??? Sebab minda dia. Dia fikirkan boleh berjaya, jadi dia berjaya akhirnya.

Ada banyak kisah-kisah positif yang berkait rapat dengan KUASA MINDA. Tinggal kita nak pilih yang baik atau tidak saja.

Apa yang kita fikirkan, itu lah DIRI KITA..!

Apa yang Fazi cerita ni jadikan sempadan & moga-moga ia boleh direnungkan oleh semua..

Baru Fazi faham sekarang, "setiap yang berlaku ada hikmahnya..".

Hikmah tu mungkin tak datang serta-merta, dalam tempoh terdekat.. Macam Fazi, datang lambat.. Lebih 10 tahun untuk Fazi faham. Sekarang baru Fazi faham. Fazi kenang apa yang dah terjadi dalam hidup Fazi, sejak Fazi dilahirkan. Dan itu adalah satu proses muhasabah diri sebenarnya. Fazi tak sempurna, tak pandai mana, tapi Fazi berazam nak jadi lebih baik dari sebelumnya, insyaAllah mudah-mudahan. Fazi belajar hal-hal ni banyak dari mak Fazi sendiri & banyak memerhati.

Dan perkara-perkara ni banyak Fazi gunakan dalam biznes Fazi.

Fazi tak ada qualification dalam Business. Fazi amik Civil Engineering dulu.

Fazi bukan berasal dari keluarga yang memang ada business. Parents cikgu.

Bila cakap pasal business, Fazi lah orang pertama LARI..!! Malunyeee..!!

Tapi sekarang tak lagi.

Achievement Fazi sepanjang buat biz, Fazi pegang income 5 angka setiap bulan, Fazi dah pergi melancong Perth, Hong Kong, sepatutnya diterbangkan ke Holland & Belgium & Vietnam tapi bersalin masa tu, Fazi beli kereta idaman, Fazi dapat beli handbag idaman untuk kepuasan diri sendiri, tambah saving anak-anak & paling best dapat bagi mak lebih tiap-tiap bulan.

Semuanya bermula apabila Fazi ubah pemikiran Fazi kepada lebih positif. Kalau dulu, semuanya "tak boleh" atau "yeker..? boleh ker??".

Pemikiran yang positif kena dilatih, especially kalau dari kecil kita diasak dengan pemikiran negatif, kena lah lebih-lebih lagi latih otak kita berfikir positif.



Selamat Hari Rabu semua..! :D



0 comments: